ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Σήμερα στον νυχτερινό ουρανό το «φεγγάρι των λουλουδιών»

Η “Σελήνη των Λουλουδιών” ονομάζεται η πανσέληνος που πραγματοποιείται τον Μάιο και φέτος θα είναι ορατή να ανατέλλει στις 23:59 στις 23 Μαΐου. Όσοι μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά, θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν να δύει τα ξημερώματα.

Μια φωτεινή πανσέληνος είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης, προσφέροντας στους παρατηρητές μια μοναδική ευκαιρία θέασης κάθε μήνα.

Ωστόσο, αυτή η άποψη δεν είναι καθολική. Πολλοί αστρονόμοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, θεωρούν τη φωτεινή πανσέληνο πρόβλημα. Το έντονο φως της κάνει πιο δύσκολη την παρατήρηση ουράνιων στόχων, όπως οι βροχές μετεωριτών και τα αντικείμενα του βαθύ ουρανού, όπως γαλαξίες και νεφελώματα. Γι’ αυτό τον λόγο, πολλοί αστρονόμοι προτιμούν να παρατηρούν τον νυχτερινό ουρανό όταν η Σελήνη δεν βρίσκεται σε φάση πανσελήνου.

Γιατί το βλέπουμε πορτοκαλί το φεγγάρι;

Χαμηλά, η Σελήνη εμφανίζεται πορτοκαλί ή κόκκινη, και αυτό έχει να κάνει με το ηλιακό φως που ανακλάται από τη Σελήνη και περνάει μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Όταν βρίσκεται πιο κοντά στον ορίζοντα, το φως της Σελήνης πρέπει να περάσει μέσα από ένα παχύτερο τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας για να φτάσει στον αμφιβληστροειδή μας.

Αυτό προκαλεί σκέδαση του μπλε και του ιώδους φωτός, πράγμα που σημαίνει ότι το φως της Σελήνης εμφανίζεται πιο κόκκινο προς το πορτοκαλί.

 

*με πληροφορίες από bbc 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button