ΉπειροςΤοπικές Είδησης

Ενεργειακό και παραδοσιακό τζάκι: Οι διαφορές τους

Εδώ θα αναλύσουμε τις διαφορές ανάμεσα σε ενεργειακό και παραδοσιακό τζάκι. Τι είναι δηλαδή αυτό που τα διαφοροποιεί το ένα από το άλλο.Η ανάγκη για αυτή την διευκρίνιση προκύπτει από τις διάφορες αντιλήψεις που έχουν προκύψει ανα τα χρόνια για το τι ακριβώς καθιστά ένα μέσο θέρμανσης ενεργειακό. Φυσικά η ταύτιση αυτού του όρου με το καλύτερο πολλές φορές οδηγεί σε παραπληροφόρηση των προμηθευτών προς τους καταναλωτές.
Πάμε όμως παρακάτω να δούμε τι πραγματικά τα καθιστά ενεργειακά και όχι μόνο “στα χαρτιά”.

Τι είναι ενεργειακό και παραδοσιακό τζάκι

Καταρχήν το παραδοσιακό τζάκι προϋπήρχε προφανώς του ενεργειακού τζακιού. Αυτό αυτόματα σημαίνει όπως και σε όλα τα προϊόντα πως προφανώς τα ενεργειακά είναι πιο εξελιγμένα σε σχέση με τα παραδοσιακά τζάκια. Όπως εξελίσσεται π.χ. ο αθλητισμός προς το καλύτερο έτσι ακριβώς εξελίσσονται και τα μέσα θέρμανσης.
Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη? Στην πράξη αυτό σημαίνει βελτίωση σε τομείς όπως:

  • Απόδοση
  • Κατανάλωση καυσίμου
  • Ασφάλεια
  • Προστασία του Περιβάλλοντος

Παρακάτω θα εξηγήσουμε την κάθε διαφορά τους πιο αναλυτικά.

Απόδοση

Όσο αφορά τον σημαντικότερο παράγοντα ο οποίος είναι της απόδοσης, φυσικά το ενεργειακό τζάκι είναι πολύ ανώτερο σε αυτόν τον τομέα.
Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:

  • Η εξέλιξη των υλικών της κατασκευής των ενεργειακών τζακιών.
    Ειδικά πυρίμαχα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ενεργειακών τζακιών που συγκρατούν την θερμοκρασία με βέλτισο τρόπο χωρίς να υπάρχουν απώλειες ενέργειας.
  • Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των μηχανισμών του τζακιού.
    Μηχανισμοί όπως οι ειδικές διαδρόμες καπναεριών, η αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του τζακιού με την ρύθμιση παροχής του αέρα, η χρήση ειδικών κιτ που μετατρέπουν το τζάκι-καλοριφέρ από ανοιχτό κύκλωμα σε κλειστό κύκλωμα, μηχανισμοί διαχείρισης της στάχτης, βεντιλατέρ για την προώθηση του ζεστού αέρα στον χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε κ.α.
    Όλα αυτά μαζί και με άλλους παρόμοιους μηχανισμούς κάνουν τα ενεργειακά τζάκια να διαθέτουν κατα πολύ μεγαλύτερη απόδοση από ένα παραδοσιακό τζάκι. Η διαφορά τους στην απόδοση είναι της τάξεως του 70% καθώς κατά μέσο όρο τα παραδοσιακά τζάκια διαθέτουν απόδοση 10% ενώ τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν απόδοση 80%.
  • Η θέρμανση πολλαπλών χωρισμένων χώρων με την χρήση σωμάτων-καλοριφέρ καθώς και με άλλες τεχνικές.
    Με την τοποθέτηση τζακιού-καλοριφέρ μπορούμε να ζεστάνουμε πλήρως αποδοτικά πολλαπλούς χώρους. Φυσικά με την χρήση αεραγωγών και βεντιλατερ προώθησης αέρα μπορούμε να πετύχουμε κατά προσέγγιση αντίστοιχη θέρμανση πολλαπλών δωματίων και με αερόθερμο ενεργειακό τζάκι.

Κατανάλωση καυσίμου

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόδοση καθώς για να έχουμε καλή κατανάλωση καυσίμου πρέπει να έχουμε και υψηλή απόδοση. Αυτό ισχύει καθώς η απόδοση είναι κατά πόσο της % γίνεται πλήρη απελευθέρωση της καύσης του ξύλου σε ενέργεια. Για παράδειγμα αν ένα ξύλο έχει 1.000 θερμίδες ενέργειας και με την καύση του σε ένα ενεργειακό σύστημα απελευθερώνει 800 θερμίδες σε θερμότητα τότε έχει απόδοση αυτό το σύστημα 80%. Από αυτό το παράδειγμα καταλαβαίνει κάποιος περίπου πως ένα ενεργειακο σύστημα με την καλύτερη απόδοση του καταναλώνει λιγότερο καύσιμο σε σχέση με το παραδοσιακό τζάκι.

Στο ίδιο μοτίβο δηλαδή στην εξοικονόμηση καυσίμου μεγάλη σημασία παίζει και ο ρυθμιστής της φωτιάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ρυθμιστής της φωτιάς ρυθμίζει την θερμοκρασία αλλά και τον ρυθμό καύσης του ξύλου με βάση το πόσο οξυγόνο επιτρέπει να εισέλθει στον χώρο καύσης. Περισσότερο οξυγόνο ισοδυναμεί με μεγαλύτερη θερμοκρασία και μεγαλύτερη κατανάλωση. Λιγότερο οξυγόνο φυσικά σημαίνει μικρότερη θερμοκρασία και μικρότερη κατανάλωση. Αυτό όπως καταλαβαίνουμε δεν υπάρχει ως σύστημα ρύθμισης στο παραδοσιακό τζάκι.

Αρκετά σημαντικός παράγοντας στην εποχή μας με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά.

Ασφάλεια στον ενεργειακό και παραδοσιακό τζάκι

Ασφάλεια όσον αφορά τα τζάκια αφορά 2 τομείς.

  • Ο πρώτος και προφανέστερος είναι να μην καεί ο περιβάλλον χώρος του τζακιού λόγω κάποιας τυχαίου ξύλου που πετάχτηκε από το τζάκι, σπίθας κλπ.
    Ένα ενεργειακό τζάκι είναι μακράν ασφαλέστερο από ένα παραδοσιακό τζάκι καθώς διαθέτει κάποια μέτρα ασφαλείας που δεν διαθέτει το παραδοσιακό τζάκι. Βασικό μέτρο είναι η πόρτα που διαθέτει: Σφραγίζει ερμητικά χωρίς να επιτρέπει στο μέσα περιεχόμενο να διαρρέυσει στον εξωτερικό χώρο. Επίσης η πόρτα διαθέτει και ειδικό πυρίμαχο τζάμι αντοχής σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Άλλο μέτρο ασφαλείας είναι ειδικοί αισθητήρες που ρυθμίζουν την θερμοκρασία να μην ανέβει πάνω από μια ακραία θερμοκρασία. Αυτό γίνεται με το “κόψιμο” της παροχής του οξυγόνου στον χώρο καύσης για την μείωση της φωτιάς. Με τον ίδιο ρυθμιστή μπορούμε να αποκόψουμε τελείως την παροχή οξυγόνου στον χώρο καύσης και άρα να σβήσει η φωτιά εντός του τζακιού.
  • Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να έχουμε διαρροή καπναεριών προς το εσωτερικό του σπιτιού.
    Η διαρροή καπναερίων γίνεται όταν ένα τζάκι έχει ανεπαρκής παροχή οξυγόνου από την καμινάδα και άρα τα καπναέρια βρίσκουν διέξοδο στο εσωτερικό του σπιτιού. Αυτό το συμβάν “κρυβει” τον κίνδυνο να “καπνίσει” και άρα να λερωθεί ο χώρος του σπιτιού καθώς και των βλαβερών καπναερίων για την υγεία που απελευθερώνονται.
    Ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει στα ενεργειακά τζάκια και με την σωστή καμινάδα φυσικά καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια διαρροής καπναερίων από το τζάκι στο εσωτερικό του σπιτιού.
    Αντιθέτως μάλιστα το ενεργειακό τζάκι με τις ειδικές διαδρομές καπναερίων εκμεταλλέυεται την ύπαρξη τους. Ο καπνός έχει μεγάλη θερμότητα και με την χρήση αυτών των σπειδοειδών διαδρομών θερμαίνουν σημαντικά το τζάκι πριν βγουν στην καμινάδα.

Προστασία του περιβάλλοντος

Στην προστασία του περιβάλλοντος μεγάλο ρόλο φυσικά παίζει και το καύσιμο που χρησιμοποιεί το εκάστοτε σύστημα θέρμανσης. Το φιλικότερο προς το περιβάλλον είναι το ξύλο και το πέλλετ. Αυτό σημαίνει πως τα μέσα καύσης τους είναι και τα φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Αυτό ισχύει καθώς με την καύση ξέρων ξύλων απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μόνο όσο διοξείδιο του άνθρακα είχαν απορροφήσει πριν κοπούν για να παράξουν οξυγόνο. Αυτό συνεισφέρει στην ουδετερότητα της καύσης και χωρίς να εκκρίνονται στην ατμόσφαιρα άλλες επιβλαβείς ουσίες (όπως π.χ. με το πετρέλαιο).

Ο επίλογος

Κατά τον επίλογο καταλαβαίνει κανείς πως ένα ενεργειακό τζάκι σε όλες του τις προαναφερόμενες διαφορές είναι ανώτερο ενός παραδοσιακού τζακιού.
Το μόνο που κάνει στα μάτια κάποιου που δεν γνωρίζει να φαίνεται ελκυστικότερο το παραδοσιακό τζάκι είναι η φθηνότερη τιμή του. Φυσικά αυτό σε μελλοντικό χρόνο με την εξοικονόμηση του ξύλου που προσφέρει το ενεργειακό τζάκι εξισορροπείται και μάλιστα φτάνει το ενεργειακό τζάκι να είναι οικονομικότερο.

Για την σωστή επιλογή του ενεργειακού τζακιού σας καθώς και την σωστή τοποθέτηση του εμπιστευτείτε την ΔΕΛΗΣ Α.Ε.
Με μεγάλη εμπειρία στον χώρο των ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης καθώς και με μεγάλη ποικιλία και γκάμα προϊόντων για κάθε τσέπη.

Χρήσιμα άρθρα:

Βέλτιστος τρόπος θέρμανσης σπιτιού
Μελέτη σύγκρισης στα καύσιμα θέρμανσης
Τζάκι καλοριφέρ: Η καλύτερη λύση στη θέρμανση

Τηλέφωνο: 217 000 9300 , 694 6211 061
Email: [email protected]
Site: energeiakatzakia.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button