ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 10 μποφόρ

Το καιρικό σύστημα, που επηρεάζει ήδη με θυελλώδεις ανέμους τη χώρα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κινείται ανατολικά

Ήρθε ο χειμώνας… Η αλλαγή του καιρού είναι ραγδαία σε όλη τη χώρα, με τον υδράργυρο να πέφτει απότομα και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες να επηρεάζουν αρκετές περιοχές.
Οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν, προκαλούν προβλήματα και έχουν καθηλώσει τα πλοία στα λιμάνια.
Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε στις 16 Νοεμβρίου, το καιρικό σύστημα, που επηρεάζει ήδη με θυελλώδεις ανέμους τη χώρα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κινείται ανατολικά.
Πιο αναλυτικά
Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά και ανατολικά πελάγη. Επίσης πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Εύβοιας. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και σήμερα Σάββατο το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στα νότια τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Γ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου σήμερα Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια και αύριο Κυριακή και στην υπόλοιπη χώρα.
«Μην υποτιμήσετε την σφοδρότητα των βοριάδων»

https://on.windy.com/8atsj

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην υποτιμήσουν τη σφοδρότητα των βοριάδων.
«Μην υποτιμήσετε την σφοδρότητα των βοριάδων το Σάββατο σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως του Βαρδάρη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους γύρω νομούς, όπου εκτός από σφοδροί -επίπεδα θύελλας (με πολύ πιθανές αρκετές πτώσεις δέντρων)- θα είναι και παγεροί ρίχνοντας παράλληλα την αισθητή θερμοκρασία (θερμοκρασία δηλαδή που αισθάνεται κάποιος, ανάλογα με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την ταχύτητα του ανέμου που επικρατούν) σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά περιόδους ίσως κοντά και στο μηδέν ακομα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης», γράφει.
Στη συνέχεια, προειδοποιεί ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες να είναι προσεκτικοί και να μην εκτεθούν στις χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν.
«Όπως τονίζουν οι γιατροί σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς η απότομη έκθεση στις χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται και με σωματική καταπόνηση, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας όπως θωρακικό πόνο, αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου», σημειώνει ο κ. Αρναούτογλου.
«Επίσης, ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις, αλλά και η αρτηριακή πίεση», καταλήγει.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, γρήγορα βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις προμεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι γρήγορα σε 6 με 8 και το βράδυ έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στη Θράκη πολύ νωρίς το πρωί θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι γρήγορα σε 5 με 7 και στην κεντρική Μακεδονία έως 8 και το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, όμως από τις πρωινές ώρες στα βόρεια και από τις προμεσημβρινές στα υπόλοιπα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ, γρήγορα 6 με 8 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τις απογευματινές ώρες πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια και γρήγορα και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά έως και το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία από τα βόρεια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις προμεσημβρινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, γρήγορα βορειοδυτικοί 6 με 8 και από το βράδυ στις Σποράδες τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Νέα πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή
Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες, βαθμιαία όμως ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες. Συγκεκριμένα στα βόρεια θα κυμανθεί από -03 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 05 έως 17 και στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button