Δυτική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα: «Μουσεία, Εκπαίδευση & Έρευνα»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετείχε και φέτος  στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα: «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα».

Στο πλαίσιο του εορτασμού διοργανώθηκε εκδήλωση  την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, με θέμα: «Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής με χρήση καινοτόμων εργαλείων και μέσων».

Στην εκδήλωση προλόγισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, η οποία αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία της Υπηρεσίας με την Εκπαιδευτική κοινότητα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται ετησίως και στα οποία λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 3.000 μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας, και στις ενέργειες της Υπηρεσίας ώστε να ενταχθούν αποτελεσματικά οι σύγχρονες τεχνολογίες στην προβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής αλλά και στην καλύτερη επίτευξη του εκπαιδευτικού σκοπού που αυτό υπηρετεί, φιλοδοξώντας να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αιανής Ευάγγελος Αποστολίδης αναφέρθηκε στη συνεργασία του Γυμνασίου με το Μουσείο και την συνεργασία με άλλα Σχολεία σε περιοχές με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως η Πέλλα, η Βεργίνα και το Δίον.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απηύθυνε η Θεοδώρα Αγοραστού, Φιλόλογος Med Παιδαγωγικών.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αιανής Βασίλης Νατσιόπουλος και Ιωάννα Βαβλιάρα, εκ μέρους της ομάδας την οποία συναποτελούν οι μαθητές Ξένια Μπέμπα και Γιώργος Λιάκος, και με υπεύθυνο τον καθηγητή τους Ιωάννη Χριστόφορο, έκαναν μία εξαιρετική παρουσίαση του προγράμματος για το οποίο με χαρά αφιέρωσαν ήδη πολλές ώρες εργασίας, και το οποίο αφορά στη εικονική περιήγηση της Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Γυμνασίου Αιανής και είναι σε εξέλιξη σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κοζάνης.

Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Βελβεντού Μαρία Βατάλη μετέφερε την εμπειρία της για την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους μαθητές και την σχολική κοινότητα και έθεσε τους  προβληματισμούς της και κυρίως τις προτάσεις της για την καλύτερη επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων τους.

Ο Δρ Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Κοζάνης Θεοχάρης Τσάμπουρας παρουσίασε τα  νέα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας με την χρήση νέων τεχνολογιών, τα οποία είναι προσιτά για το κοινό στους ιστοτόπους της Εφορείας.

Την οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Κώστας Μοσχάκης, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Κοζάνης, ενώ την τεχνική υποστήριξη παρείχε ο Κώστας Μύρος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και συγχαίρει τους μαθητές της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Αιανής για την ενδιαφέρουσα και καινοτόμα προσπάθειά τους, που απαίτησε πολλές ώρες εργασίας μέσα στο μουσείο αναδεικνύοντάς το ως ζωτικό χώρο σύγκλισης της εκπαίδευσης και της αρχαιολογικής έρευνας.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button