ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Ενεργειακός κόμβος και πόλος η Κρήτη» – Στο «μικροσκόπιο» της συνάντησης Σδούκου-Αρναουτάκη και οι υδρογονάνθρακες του νησιού (vid)

Στο Ηράκλειο βρέθηκε σήμερα Δευτέρα (13/4) η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου – Στο επίκεντρο των συναντήσεών της η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, οι υδρογονάνθρακες, αλλά και τα παράκτια αιολικά

  • Ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης στο επίκεντρο της συνάντησης Σδούκου – Αρναουτάκη
  • Στο μικροσκόπιο και οι υδρογονάνθρακες της Κρήτης
  • Οι απαντήσεις της υφυπουργού για τα αιολικά πάρκα
  • Κάλεσμα Σδούκου από την Κρήτη για στήριξη του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου

«Η Κρήτη διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι», είπε από το Ηράκλειο, όπου βρέθηκε σήμεα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφερόμενη και στο έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Η κ. Σδούκου, συνοδευόμενη από τον βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστη Καβαλάκη, επισκέφτηκε την Περιφέρεια Κρήτης, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ξυλούρης και Νίκος Συριγωνάκης, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Καρκανάκης.

Στις δηλώσεις της η κ. Σδούκου ανέφερε πως «με πολλή χαρά βρέθηκα σήμερα στο Ηράκλειο για να συζητήσω με τους επικεφαλής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νομού, τις πτυχές του πολύπλευρου πρωταγωνιστικού ρόλου που ήδη διαδραματίζει η Κρήτη και που μόνο θα ενισχυθεί στο μέλλον».

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι «τόσο στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας, λόγω του σπάνιου και διαφοροποιημένου ενεργειακού δυναμικού της, όσο και ως πυλώνας περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, διά της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η Κρήτη καθίσταται κόμβος και πόλος διεθνούς ενεργειακού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Το σχέδιο αυτό υλοποιείται μέσα από την ολοκλήρωση των μεγάλων εμβληματικών ενεργειακών και κατασκευαστικών έργων που υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί. Έργα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα ολοκληρωθεί το 2025, και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στην περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, δε θα επιλύσουν απλά το επί δεκαετίες ζητούμενο της ενεργειακής επάρκειας στο νησί, αλλά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν την ευκαιρία σε ιδιώτες και επιχειρηματίες του νησιού να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος».

Για τα πλωτά αιολικά και τους υδρογονάνθρακες

Επιπρόσθετα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση, φυσικά, της δημιουργίας πλωτών αιολικών πάρκων λαμβάνει χώρα βάσει συνεχούς ανοιχτού διαλόγου με την τοπική κοινωνία, σε μια κοινή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας ότι «την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του νησιού, δυτικά της Κρήτης, έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και είμαστε εν αναμονή της απόφασης των εταιρειών».

«Οι προοιωνιζόμενες θετικές εξελίξεις θα σημάνουν πολλαπλά οφέλη για τη Μεγαλόνησο. Η αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και των φυσικών πόρων του νησιού, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, είναι αποτέλεσμα μεθοδικής και σκληρής δουλειάς τα τελευταία 5 χρόνια από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει θέσει την Κρήτη στο επίκεντρο αναπτυξιακών πολιτικών και στόχων. Για να συνεχίσει η χώρα μας να βαδίζει σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης απαιτείται να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου», είπε, καταλήγοντας ότι «μια ισχυρή Ευρώπη σημαίνει μια ισχυρή Ελλάδα και μια ισχυρή και ευημερούσα Κρήτη».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ένα βασικό θέμα «είναι οι ενεργειακές κοινότητες, όπως επίσης και ο ενεργειακός χώρος που πρέπει να πάρουμε για όλους τους ΤΟΕΒ του νησιού και να μπορούμε να κάνουμε τα έργα από τη στιγμή που έχουμε κάνει τις μελέτες». Με φόντο τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικές τόσο αυτή του “μεγάλου” καλωδίου του νησιού με την Αττική, όπως επίσης και το “μικρό” καλώδιο, που ευτυχώς που υπάρχει, γιατί θα είχαμε πρόβλημα για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού», και κατέληξε λέγοντας: «Επίσης να δούμε με τα αιολικά πάρκα τι γίνεται, αφουγκραζόμενοι τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με την κυρία Σδούκου, θεωρώ ότι αυτά τα οποία θέσαμε, τα οποία είναι υπέρ των πολλών, θα μπορούν να ικανοποιηθούν. Θέλουμε να πάρει ο πολίτης της Κρήτης αυτά τα οποία δικαιούται».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης ανέφερε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην Κρήτη, που φτάνει σε αρκετά δισ. Στην Κρήτη, πέρα από τα έργα οδικής ασφάλειας, τα οποία ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ, έχουμε το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ, το οποίο είναι σε εξέλιξη, επίσης αρδευτικά έργα, έργα φραγμάτων, έργα ΣΔΙΤ, και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που καλούμε να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, γιατί η συμμετοχή σε αυτές δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι και πόσο σημαντικό είναι η τοπική κοινωνία και Αρχές, η περιφερειακή Αρχή, να μπορεί να αξιοποιεί αυτούς τους πολύ σημαντικούς πόρους, όπως πολύ σωστά κάνει ο κ. Αρναουτάκης».

Ξενάγηση στον Σταθμό Μετατροπής στη Δαμάστα

«Ο Δήμος Μαλεβιζίου πρέπει να έχει λόγο στις αποφάσεις αλλά και στη διαμόρφωση των όρων για την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που υλοποιούνται αλλά και σχεδιάζονται στην περιοχή», επεσήμανε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, κατά την επίσκεψη της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου στο Δημαρχείο.

Ο Μενέλαος Μποκέας έθεσε, επίσης, στην υφυπουργό ζητήματα που αφορούν στη μετάβαση του Δήμου, μετά από δεκαετίες επιβάρυνσης, σε ένα καινοτόμο, αειφόρο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο με συμμέτοχο την ίδια την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης. Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου αναφέρθηκε, επίσης, στα ανταποδοτικά οφέλη για την ηλεκτρική διασύνδεση που είχαν συμφωνηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και την επόμενη μέρα για την περιοχή των Ληνοπεραμάτων με την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα να υπάρξει διαθέσιμος ενεργειακός χώρος στην Κρήτη, για τις Ενεργειακές Κοινότητες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς τα οφέλη θα είναι σημαντικά για τους πολίτες μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ως αποτέλεσμα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι εφικτή η μείωση δημοτικών τελών, αλλά και οι επενδύσεις σε έργα που θα ωφελούν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου και η υφυπουργός στη συνέχεια επισκέφτηκαν το έργο κατασκευής του σταθμού μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δαμάστα, όπου ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή του έργου της Ariadne Interconnection, Άγγελο Σταματέλο.

Δείτε το βίντεο:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button