ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

«Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!» – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για την εργατική Πρωτομαγιά επισημαίνονται τα εξής:

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «1. Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας.

Η Πρωτομαγιά είναι ο φωτεινός φάρος της ασυμβίβαστης ταξικής πάλης, μέρα -ορόσημο στον αδιάκοπο αγώνα των καταπιεσμένων απέναντι στους εκμεταλλευτές τους, απέναντι σε όσους τους καταδικάζουν στην φτώχεια και την ανέχεια, την προσφυγιά και τους πολέμους.

Αυτόν τον αγώνα, για να παύσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον έδωσε και τον δίνει η εργατική τάξη της χώρας μας, θυσιάζοντας ακόμη και τα καλύτερα παιδιά της, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης.

Εξάλλου, φέτος, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1944, εκείνο το πρωινό της Δευτέρας που τα γερμανικά καμιόνια διέσχισαν αξημέρωτα την Αθήνα απ’ το Χαϊδάρι προς την Καισαριανή. Εκεί, στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, γράφτηκε μία από τις πιο λαμπρές και ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, με την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές.

Δεν ήταν τυχαία ούτε η σύνθεση των εκτελεσθέντων, ούτε η μέρα που επιλέχτηκε, ούτε ο τόπος της εκτέλεσης. Πρώτη Μάη, παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης επέλεξαν να εκτελέσουν 200 πρωτοπόρους αγωνιστές-κομμουνιστές, στις γειτονιές που αποτελούσαν προμαχώνες του αντιστασιακού αγώνα.

Το αίμα των 200 κομμουνιστών, που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, οι εκτελέσεις με τον ήλιο ψηλά, φωτίζουν ως σήμερα τον ηρωισμό, το θάρρος, την τόλμη, το μεγαλείο των κομμουνιστών μπροστά στις πολεμικές μηχανές του ιμπεριαλισμού.

2. Το μήνυμα αυτό είναι επίκαιρο όσο ποτέ, γιατί η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους λαούς να ματώνουν, όχι μόνο στους χώρους της εκμετάλλευσης, αλλά και στα πεδία των μαχών, για τα κέρδη των λίγων. Στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας που μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια στο έδαφος της Ουκρανίας, στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, σε δεκάδες ακόμα πολεμικές εστίες και συγκρούσεις σε ολόκληρο των πλανήτη.

Ο λαός της Παλαιστίνης, που βιώνει μια απάνθρωπη κατοχή εδώ και δεκαετίες, γίνεται από τον περασμένο Οκτώβρη θύμα μιας εγκληματικής επιχείρησης γενοκτονίας από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, το οποίο στηρίζουν ξεδιάντροπα οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας.

Πίσω από την “ομερτά” όλων των άλλων κομμάτων για τις επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την εμπλοκή της χώρας μας, κρύβεται η συμφωνία τους, η πλήρης “ευθυγράμμιση” με τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού άξονα.

Όλοι τους συμφωνούν με τη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, με τη διάθεση όλων των λιμενικών υποδομών της χώρας για τη διεκπεραίωση πολεμικού εξοπλισμού, με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός στο καθεστώς του Ζελένσκι, με την παρουσία της φρεγάτας “Ύδρα” στην Ερυθρά Θάλασσα και την εμπλοκή της – πλέον – και σε πολεμικά επεισόδια.

Η φετινή απεργία της 1ης Μάη, αποκτά εκ των πραγμάτων έντονο αντιιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό στίγμα και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα καταδίκης των εγκλημάτων του καπιταλισμού, της πολιτικής της εμπλοκής της χώρας μας, σε συνέχεια των μαζικών αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων που έχουν προηγηθεί στην Ελλάδα και διεθνώς.

3. 138 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του 1886, με κύριο αίτημα τότε την καθιέρωση του 8ωρου, ο αγώνας για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, είναι πιο αναγκαίος από ποτέ. Στην “ΕΕ της ευημερίας”, τον 21ο αιώνα, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων κατεδαφίζονται εργατικά δικαιώματα, δυναμώνει η εκμετάλλευση και επιστρέφει ο “μεσαίωνας” στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο, στους μισθούς!

Οι μύθοι γύρω από την τάχα “προστατευτική ΕΕ” που είναι καταφύγιο των λαών έχουν “γκρεμιστεί” προ πολλού. Πίσω από όλα τα αδιέξοδα του λαού μας, από τα κύματα των ανατιμήσεων και το “τσουνάμι” της ακρίβειας που κατατρώει τους μισθούς και το λαϊκό-εργατικό εισόδημα, πίσω από την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, πίσω από τα επί πληρωμή χειρουργεία και τους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών από funds και αρπαχτικά, βρίσκεται η πολιτική, οι αποφάσεις και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που συνδιαμορφώνουν, υλοποιούν και εξειδικεύουν οι κυβερνήσεις όλων των “χρωμάτων” σε κάθε κράτος-μέλος.

Οι οδηγίες της ΕΕ είναι αυτές που έχουν “ενταφιάσει” τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που έχουν γενικεύσει σε κάθε χώρα τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, που μέσω των “λευκών” συμβάσεων (“mini jobs”, συμβάσεις μιας μέρας, συμβάσεις “μηδενικών ωρών”) έχουν δημιουργήσει μια “εργασιακή ζούγκλα” προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Οι οδηγίες της ΕΕ είναι αυτές που έχουν επαναφέρει την εργασία από το πρωί ως το βράδυ, την απλήρωτη υπερωρία και με τη “βούλα” του νόμου. Έχουν μετατρέψει την ασφάλιση και τον συσσωρευμένο κόπο και ιδρώτα των εργαζομένων, σε ατομικό ρίσκο στα νύχια των χρηματιστηρίων.

Αυτές τις Οδηγίες τις έχουν ψηφίσει, στην πλειοψηφία τους, “παρέα” η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελ. Λύση στο ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια τις ψηφίζουν και στην ελληνική Βουλή. Μόνο το ΚΚΕ, με την Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα, τις έχει αποκαλύψει, τις έχει αντιπαλέψει, έχει προειδοποιήσει τον λαό και το εργατικό κίνημα για κάθε αρνητική εξέλιξη, αποτρέποντας τους αιφνιδιασμούς.

4. Τη φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να ακουστεί και πάλι δυνατά το σύνθημα που έχει συνενώσει όλους τους μεγάλους αγώνες των τελευταίων ετών στη χώρα μας: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Όσο το καπιταλιστικό κέρδος θα αποτελεί το κριτήριο της ανάπτυξης, τόσο θα υπάρχουν πόλεμοι, δυστυχία, προσφυγικές ροές, φτώχεια, μισθοί που θα εξαντλούνται στο 15μερο, ανεργία και μισή ζωή, εντατικοποίηση της εργασίας, κάθε λογής εγκλήματα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, για να κουκουλωθούν οι ευθύνες και τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών και άλλα εγκλήματα σε βάρος του λαού, για να συγκαλυφθεί η ιεράρχηση του κέρδους πάνω από την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεν πέρασε και δε θα περάσει!

Τα κέρδη είναι αυτά που καθορίζουν σήμερα τους όρους ασφάλειας και προστασίας της εργασίας στους εργασιακούς χώρους, δημιουργώντας ένα πραγματικό “ναρκοπέδιο” για τους εργαζόμενους. Κάθε μέρα συμβαίνει και ένα νέο έγκλημα στους χώρους δουλειάς, με εκατοντάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες μόνο τους τελευταίους μήνες.

Η προστασία των κερδών και η σχέση κόστους-οφέλους, οι ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων της κοινωνικής ζωής, είναι αυτά που σήμερα αποτελούν το έδαφος για τις ελλείψεις στην πολιτική προστασία, για την απουσία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού. Είναι ο λόγος που ο λαός μας αισθάνεται ανασφάλεια και κίνδυνο στις φωτιές, στις πλημμύρες, στους σεισμούς.

5. Η καπιταλιστική εξουσία και οι κυβερνήσεις της δεν είναι παντοδύναμες. Οι ζωντανές δυνάμεις του κινήματος, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα που κοντράρονται καθημερινά σε κλάδους και χώρους δουλειάς, οι αγρότες και μικροί επαγγελματίες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, το κίνημα της νεολαίας, δείχνουν το δρόμο της ελπίδας και της σύγκρουσης, την αναγκαιότητα της κοινωνικής συμμαχίας. Αποτελούν την πραγματική αντιπολίτευση στη χώρα. Εκεί κατέθεσε και θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ.

Κανείς δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους εργαζόμενους η κυβερνητική πολιτική, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας απέναντι στο αστικό κράτος, την ΕΕ και την μεγαλοεργοδοσία. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν έχει τέλος, αν δεν την σταματήσουμε με τον οργανωμένο αγώνα, με την συνειδητή απόφασή μας να την ανατρέψουμε, με το δυνάμωμα της αλληλεγγύης σε όποιον αντιστέκεται!

Η πραγματική και η ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού βρίσκεται στην πολιτική και το ανατρεπτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ. Με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, σε μία κοινωνία που δεν θα δουλεύει για τα κέρδη, αλλά για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, απαλλαγμένη από τις επικίνδυνες δεσμεύσεις στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία, για μειωμένο ωράριο με 5μερο-7ωρο-35ωρο, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές στην Υγεία και την παιδεία. Υπάρχουν δυνατότητες για φτηνή και ασφαλή λαϊκή στέγη, δωρεάν και ποιοτική πρόσβαση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οι εργατικοί αγώνες των τελευταίων ετών, σε πολλές χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, τα εκατομμύρια που βγήκαν στους δρόμους, από την πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι μέχρι την πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, κάνουν τα ψεύτικα συνθήματα της ΕΕ των λόμπι και των μονοπωλιακών ομίλων να “ξεθωριάζουν” ακόμα περισσότερο και παράλληλα δείχνουν τον δρόμο της ελπίδας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα αποτελέσει το καλύτερο μήνυμα ενδυνάμωσης αυτής της ελπίδας, που θα φτάσει και θα ακουστεί δυνατά σε όλη την Ευρώπη.

Με την εργατική τάξη μπροστά, με κοινωνική-λαϊκή συμμαχία, προχωράμε με αισιοδοξία και το βλέμμα στο μέλλον, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης! Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού!

Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button