Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση απαιτεί συναινέσεις
Το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας και του Εβρου παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η κλιματική κρίση απαιτεί συναινέσεις και έθεσε τρεις προτεραιότητες: Πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών, μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για αποκατάσταση απωλειών, συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική κρίση.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε μιλώντας για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. Οι επιθέσεις της φύσης, είπε, δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα, αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο που δεν θα μπορεί πάντα, εγκαίρως να προβλεφθεί και δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας.
-Ο Ντάνιελ χτύπησε μετά από τη χώρα μας την ήδη τραυματισμένη Λιβύη. Πληρώσαμε κι εμείς βαρύ τίμημα. Στον Εβρο η φωτιά θέριεψε λόγω του τριγώνου υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, άνεμοι.
-Δισεκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν στις περιοχές που διατρέχει ο Πηνειός και οι παραπόταμοί του. Η σύγκριση Ντάνιελ – Ιανού είναι εικοσαπλάσια της βροχής που έπεσε στον Ιανό πριν από 4 χρόνια.
-Ολα αυτά δεν είναι τυχαία, παγκόσμια ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτης, σε μια δεκαετία τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50%. Στη Μεσόγειο επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς η θερμοκρασία τα επόμενα 15 χρόνια. Αυξάνεται και ο κίνδυνος των θεομηνιών, όλα αυτά επηρεάζουν αλυσιδωτά το σύνολο των δραστηριοτήτων σε μια χώρα.
-Αναπόδραστες αλήθειες:
– Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμιο ζήτημα.
-Χρειαζόμαστε νέα μέτρα αντίδρασης.
-Θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων καταστροφών από το κράτος μας. Θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή.
-Στη Γερμανία σε κακοκαιρία μικρότερη από τον Ντάνιελ χάθηκαν πριν από τρία χρόνια σχεδόν 200 άνθρωποι. Στην πλούσια Γερμανία. Στη Θεσσαλία η αλληλεγγύη και η γνώση των τοπικών κοινωνιών απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα.
-Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού: Εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε χώρους υποδοχής που δημιουργήθηκαν άμεσα, υπήρξε ιατρική βοήθεια. Μέτρα ελήφθησαν για την αποτροπή μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό εμπειρία και θεσμική μνήμη για το πως αντιμετωπίζει κανείς μια τέτοια κατάσταση. Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες κάηκαν 70.000 νεκρά ζώα και 110.000 νεκρά πτηνά. Πήραν μέρος και ευχαριστώ και οι Ενοπλες Δυνάμεις, που δεν όφειλαν, αλλά βοήθησαν αποτελεσματικά.
-Δόθηκαν οδηγίες για τη σωστή κατανάλωση νερού και φαγητού, έγιναν εμβολιασμοί, όλα σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα. Μαζί και 8 μονάδες ψυχικής υγείας εδρεύουν πλέον στη Θεσσαλία.
-Ο μηχανισμός κρατικής αγωγής είναι κατάκτηση και σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν. Εχει αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Εχουμε ήδη εκταμιεύσει 120 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών σε χρόνο ρεκόρ. Οι καταβολές συνεχίζονται, δύο φορές την εβδομάδα. Γίνονται συνεχώς διασταυρώσεις – εντοπίσθηκαν λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Εχουν γίνει έλεγχοι σε 339 κοινότητες και περιοχές που επλήγησαν.
-Ξεκινά άμεσα το επίδομα ενοικίου ή συγκατοίκησης. Εχουν διατεθεί 50 πρώτοι οικίσκοι, έχουν παραγγελθεί συνολικά 700. Στηρίζουμε για να φτιάξουν οι πλημμυροπαθείς το σπίτι τους το συντομότερο δυνατό. Πριν από τις γιορτές θα έχει καταβληθεί το 35% των αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις στη Θεσσαλία, από το 70% που θα καλυφθεί από το κράτος.
-Στήριξη στην αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού για παρεμβάσεις σε δίκτυα και υποδομές, έχουν διατεθεί 119 εκατ στην περιφέρεια Θεσσαλίας και τους δήμους.
-Οι δράσεις του υπουργείου Αγροτικές Ανάπτυξης και οι αποζημιώσεις: 260 εκατ. ήδη εγκρίθηκαν και 107 έχουν κατατεθεί στους δικαιούχους. Η χειμερινή σπορά στη Θεσσαλία μπορεί να οργανωθεί, ειδικές δράσεις στις περιοχές γύρω από τη νέα λίμνη Κάρλα. Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να αναπληρώσουν τα ζώα που έχασαν και να ξαναφτιάξουν τους σταύλους τους.
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εργασίες υλοτόμησης που έχουν γίνει στη Δαδιά, αλλά και στην Πάρνηθα ενώ συνέχισε μιλώντας για την αποκατάσταση των μεγάλων βλαβών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Συνέχισε αναφερόμενος στους πόρους για την υλοποίηση των μέτρων ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών.
-Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σημαντικά κονδύλια. Τα 200 εκατ. να πάνε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ κατευθείαν σε πληγέντες και 1,2 δισ. από το επόμενο ΕΣΠΑ στη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Οι ζημιές στα 2,1 δισ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η αναθεώρηση του προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίσαμε 680 εκατ. για έργα υποδομών στη Μαγνησία και την υπόλοιπη Θεσσαλία.
-Τα έργα που έγιναν μετά τον Ιανό άντεξαν όλα. Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα θα μπορούν να αντέξουν. Τα έργα του Ιανού άντεξαν στον Ντάνιελ. Ολη η αποκατάσταση των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, αρκετοί ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Τον Φεβρουάριο η ολλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει να προτείνει το πλήρες σχέδιο ανασυγκρότησης και διαχείρισης των υδάτων θα καταθέσει την πρότασή της.
– Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα μέτρα που προβλέπουν επιβολή πράσινου τέλους σε τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και υποχρεωτική ασφάλιση έναντι κινδύνου καταστροφών σε επιχειρήσεις και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτρέπει και τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, αλλά και τους αγρότες.
-Θα χρειαστούμε νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Πρέπει να δούμε και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών μας, πώς και τι παράγουμε, να δούμε τις αλλαγές που απαιτούνται για να κερδίσουμε στο μέλλον.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις υποδομές και ειδικά στα σχολεία, είπε ότι με εξαίρεση την αρχική καθυστέρηση στην έναρξη της χρονιάς δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων και πως θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία σε συννενόηση με την Ένωση Εφοπλιστών και αυτά που έπαθαν ζημιές θα γίνουν καλύτερα από ότι ήταν πριν.
«Νοιώθω και εκείνους που έζησαν τη μανία της φύσης και στον Έβρο. Θα είμαστε δίπλα τους. Το κάναμε με τον “Ιανό”. Θα το ξανακάνουμε με τον “Ντάνιελ” σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης. Αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες. Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο πια άμυνας στην κλιματική επίθεση», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες όπως συμβαίνει στον Έβρο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ως προς τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας είπε ότι έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ειδικής ολλανδικής εταιρείας η οποία στην πρώτη της αποτίμηση επισημαίνεται η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών. «Οι Ολλανδοί μας τον λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», υπογράμμισε.
skai.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις