Διεθνής επικαιρότητα

«Πόντιος Πιλάτος» η UEFA μετά την δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια

Την αναβολή του αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τον επανορισμό του αποφάσισε η UEFA, μετά από τα αιματηρά επεισόδια έξω από την OPAP ARENA και τον θάνατο του νεαρού Μιχάλη.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που εξέδωσε δύο ανακοινώσεις μετά την δολοφονία του φίλου της Ένωσης δεν ανέφερε… λέξη για τις ευθύνες και τις ποινές που μπορεί να αντιμετωπίσει η ομάδα της Κροατίας. Σε ρόλο… Πόντιου Πιλάτου η UEFA φαίνεται πως αρκέστηκε να… κρύψει κάτω από το χαλάκι το σοβαρό περιστατικό, φανερώνοντας την πρόθεσή της να μην τιμωρήσει τους Κροάτες.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα από την Κροατία που επικαλείται πηγές από την UEFA, η Ντινάμο δεν θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά με πρόστιμα και κεκλεισμένων των θυρών αγώνες.

Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έστειλε την τελική προειδοποίηση στη Ντινάμο και σε περίπτωση νέων επεισοδίων που θα εμπλέκεται, θα την αποβάλλει από τις διοργανώσεις.

Στον οργανισμό των «κιτρινόμαυρων» υπάρχει, δικαιολογημένα, οργή. Μάλιστα, στη πρωινή σύσκεψη της UEFA η πλευρά της ΑΕΚ αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση, εκφράζοντας δριμύ κατηγορώ κατά της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και της αστυνομίας για τις ευθύνες τους.

Η σύσκεψη συνεχίστηκε με τους εκπροσώπους της Ντιναμό, της αστυνομία και της UEFA και λίγο αργότερα υπήρξε η ενημέρωση για την αναβολή της αναμέτρησης.

Η ανακοίνωση της UEFA:

«Η UEFA εκφράζει τη λύπη της για τα φρικιαστικά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην Αθήνα και είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια μιας ζωής.

Εκφράζοντας τη βαθύτατη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του θύματος, στην ΠΑΕ ΑΕΚ και τους φιλάθλους της, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι η βία δεν έχει θέση στο άθλημά μας και αναμένουμε ότι οι υπεύθυνοι αυτής της τρομερής πράξης θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό.

Μετά το χθεσινό συμβάν βίας και σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, η UEFA αποφάσισε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να διεξαχθεί απόψε ο αγώνας της ΑΕΚ με την Ντίναμο Ζάγκρεμπ.

Σύμφωνα με το άρθρο 26.01 του Κανονισμού του UEFA Champions League 2023/24, ο αγώνας που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί απόψε στο Στάδιο Αγία Σοφιά στην Αθήνα αναβάλλεται.

Ο αγώνας Ντίναμο – ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ θα διεξαχθεί την Τρίτη 15 Αυγούστου 2023 (21:00) όπως έχει προγραμματιστεί.

Η UEFA βρίσκεται σε επαφή και με τους δύο συλλόγους για να επιβεβαιώσει την ημερομηνία για τον προγραμματισμένο αγώνα μεταξύ της ΑΕΚ και της Ντίναμο, δηλαδή είτε την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023 είτε το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023.

Η προηγουμένως κοινοποιηθείσα απόφαση περί απουσίας φιλοξενούμενων οπαδών και στους δύο αγώνες διατηρείται και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Λίγο αργότερα με νέα ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ενημέρωσε ότι ο αγώνας ορίστηκε τελικά για τις 19 του Αυγούστου.

Bad Blue Boys: Οι νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Η UEFA με τις κινήσεις της δείχνει περίτρανα πως δεν επιθυμεί να… σπάσει αβγά και παραμένει θεατής, κρατώντας στους κόλπους της ομάδες με νεοναζί χούλιγκαν όπως αυτούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με την επωνυμία «Bad Blue Boys» που επιτέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι γνωστοί στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος έχει ακροδεξιά δράση και τα μέλη του έχουν τη φήμη των σκληρών που είναι έτοιμοι για όλα.

Το 1990, οι συγκεκριμένοι οπαδοί συμμετείχαν στα αιματηρά γεγονότα στο «Μαξιμίρ» λίγο πριν η Γιουγκοσλαβία βυθιστεί στο αίμα. Στο ντέρμπι του μίσους που έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Μετά τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία, υποστήριξαν μαζικά τον Φράνιο Τούτζμαν που μεθόδευσε την ανεξαρτητοποίηση από την Γιουγκοσλαβία.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη φρόντισαν για ακόμη μια φορά να σοκάρουν την Ευρώπη κάνοντας παρέλαση στο Μιλάνο. Εκείνη την μέρα, περίπου 4.000 ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ δημιούργησαν ανατριχιαστικές εικόνες, καθώς έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς στην πορεία τους στους δρόμους της πόλης, λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του αγώνα της ομάδας τους.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button