ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά: Κινήθηκε ο καταπέλτης και έπεσε στο λιμάνι της Σούδας το 2007: «Δεν έριξε κανείς σωσίβιο από το καράβι – Πάλεψα να ζήσω» (vid)

Λιμάνι Σούδας: Συγκλονιστική μαρτυρία – Έπεσε στη θάλασσα από τον καταπέλτη πλοίου το 2007

Οκτώβριος του 2007. Ένα όχημα ρυμουλκείται μέσα από τα νερά του λιμανιού της Σούδας. Και αυτό γιατί κατά την διάρκεια της αποβίβασης των επιβατών του πλοίου ο καταπέλτης άρχισε να κινείται με αποτέλεσμα οδηγός και αυτοκίνητο να βρεθούν στον βυθό.

Ο άνθρωπος που κατάφερε να επιζήσει μετά από έναν λανθασμένο χειρισμό του πλοίου μιλάει στο Mega μετά από 16 χρόνια και περιγράφει τις δραματικές στιγμές που παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη του.

«Κάποια στιγμή διαπιστώνω ότι η μπουκαπόρτα φεύγει από το μπουτόν. Εκείνη τη στιγμή πήγε και το αμάξι μέσα στο νερό. Ευτυχώς που ήμουν μόνος μου. Δεν φορούσα ζώνη και ανοίγω την πόρτα να κατέβω και ακριβώς την ώρα που έβγαινα φεύγει το αμάξι από την μπουκαπόρτα στο νερό», αναφέρει ο Αντρέι Γεώργι, με καταγωγή από τη Ρουμανία.

Δείτε το βίντεο:

Το χρονικό της πτώσης

Είχε επιβιβαστεί στο πλοίο Αριάδνη της Hellenic Seaways με προορισμό τα Χανιά. Όταν ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα πως πλησιάζουν στο λιμάνι, άφησε την οικογένειά του στο κατάστρωμα και κατέβηκε να μπει στο αυτοκίνητό του.

Ο καταπέλτης άνοιξε. Ακολούθησε τις οδηγίες του πληρώματος και έβαλε μπροστά το όχημά του.

«Ήταν πολλά αυτοκίνητα στο λιμάνι και όταν ήταν η σειρά μου έπρεπε να σταματήσω γιατί μπροστά έγινε μποτιλιάρισμα, δεν μπορούσα να κατέβω, ήταν όλο το αμάξι πάνω στην μπουκαπόρτα και οι μπροστινές ρόδες στην προβλήτα».

Και τότε το πλοίο άρχισε να κινείται. Σε κατάσταση πανικού ο κ. Αντρέι πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητό του που κατάλαβε πως έφευγε μέσα στη θάλασσα, αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί από κάπου.

Έπεσε και ο ίδιος μέσα στο λιμάνι.

«Με τράβηξε στον βυθό. Πήγα κάτω από το καράβι. Η δίνη ήταν τόσο μεγάλη. Το τι κολύμπι έκανα εκεί δεν περιγράφεται. Είχα μώλωπες σε όλο το σώμα. Ήταν σαν πλυντήριο».

Πάλεψε για τη ζωή του

Η ζωή του κρεμόταν από μία κλωστή. Προσπαθούσε να βγει στην επιφάνεια, όμως το αντιμάμαλο που προκαλούσαν οι μηχανές του πλοίου τον κρατούσαν κάτω στο βυθό.

«Από το καράβι δεν έριξε κανείς ούτε σωσίβιο ούτε τίποτα, ούτε το λιμεναρχείο. Οι πολίτες που ήταν μαζί με έναν λιμενεργάτη, και ευτυχώς, βρήκαν εκείνο το σκοινί κάτω. Όταν ήμουν στον βυθό ξύπνησα και λέω πρέπει να σωθώ να πάω στο σπίτι μου».

Σαν από θαύμα κατάφερε να ανέβει ξανά στην επιφάνεια.

«Εγώ ζω επειδή πάλεψα. Αυτό κατάλαβα. Πάλεψα πολύ. Όταν βγήκα έξω στη στεριά μόνος μου έσκισα το πουκάμισο και έδεσα το χέρι μου που ήταν γεμάτο αίματα και είπα να με πάει κανείς στο νοσοκομείο».

Όπως λέει ο ίδιος, ακόμα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη που έζησε, με τις μνήμες να ζωντανεύουν ξανά μετά από τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη.

«Θα είχαμε πολλά θύματα»

«Σου μένει για μία ζωή. Οι συνέπειες είναι φοβερές», είπε αρχικά ο κος Γεώργι.

«Όταν είδα την μπουκαπόρτα να φεύγει προς τα πίσω κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Όταν έφυγε, από δίπλα μου πέρασε πίσω ο αξιωματικός που κάθεται δίπλα στην μπουκαπόρτα κάτω στο λιμάνι και τον άκουσα να φωνάζει στον κόσμο, γιατί αλλιώς θα είχαμε πολλά θύματα», είπε.

Καταλαβαίνοντας πως δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά αμέσως έβαλε όπισθεν. Αποτέλεσμα ήταν να τρακάρει με το πίσω όχημα.

«Όταν το κατάλαβα ότι θα πέσει στο νερό απότομα το αυτοκίνητο άνοιξα την πόρτα. Εκείνη τη στιγμή οι κάβοι έσπασαν και η απομάκρυνση του πλοίου έγινε απότομα από τον μώλο. Τότε έπεσα στη γωνία του λιμανιού και το αυτοκίνητο από την άλλη πλευρά. Η δίνη του νερού ήταν μεγάλη», είπε.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button