ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Σε απόγνωση σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι: Επιστρέφουν σε ακατάλληλα σπίτια παρά την επικινδυνότητα (vid)

ακρόαση άρθρου

Ηράκλειο

Σε απόγνωση σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι: Επιστρέφουν σε ακατάλληλα σπίτια παρά την επικινδυνότητα (vid)

Τη θλιβερή και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα, να ζουν μέσα σε σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα ή και κατεδαφιστέα από το σεισμό, αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου

  • Ιστορίες σεισμού σε ακατάλληλα σπίτια
  • Χώρεσε όλη της την ζωή σε ένα και μόνο δωμάτιο
  • Έκανε κουζίνα την αυλή του σπιτιού της
  • Ανοίγουν ξανά τα σπίτια τους παρά την επικινδυνότητα
  • Στο περίμενε οι διαδικασίες αποκατάστασης 2,5 χρόνια μετά τον σεισμό
  • Ζει με την αγωνία της κατάρρευσης του σπιτιού της

Στα 82 της χρόνια η κ. Κρυστάλλη από το Αρχοντικό, όπως – όπως χώρεσε τη ζωή της ολάκερη μέσα σε ένα και μόνο δωμάτιο του σπιτιού της, και εκεί ζει πια, παρά το γεγονός ότι το σπίτι που πάλευε να χτίσει μια ολόκληρη ζωή κρίθηκε κίτρινο και κόκκινο μετά το σεισμό του Αρκαλοχωρίου, άρα μη κατοικίσιμο.

Η κουζίνα του σπιτιού της κρέμεται στον αέρα, κουζίνα πια έχει κάνει την αυλή της. Εκεί μαγειρεύει, μέσα στο κρύο προσπαθεί να επιβιώσει, αφού για τυπικούς λόγους (επειδή το σπίτι δεν ήταν στο όνομά της) δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση σε έναν οικίσκο.

Η μία μετά την άλλη οικογένεια αρχίζουν και πάλι και ανοίγουν τα σπίτια τους που μετά από 2,5 χρόνια είτε με κίτρινη ή και κόκκινη σήμανση βλέπουν ότι είναι η μόνη τους επιλογή, παρά τον κίνδυνο που ελλοχεύει. Κι αυτό γιατί μετά από 2,5 χρόνια όπως λένε δεν προχώρησε καμία διαδικασία για να μπορέσουν είτε να επιδοτηθούν για να νοικιάσουν, είτε για να προχωρήσουν οι άδειες για να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

Η κατάσταση σε αρκετές περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδος που σάρωσε ο εγκέλαδος μυρίζει μπαρούτι. Η κ. Μαρία Κουρλετάκη σα 72 της χρόνια επιμένει ότι η ζωή της είναι μέσα σε αυτό το σπίτι που χτύπησε με μανία ο σεισμός.

Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν όπως λέει έχει σκληρύνει πολύ η καρδιά της για να φοβάται, ξέρει όμως πολύ καλά ότι όσο και να σκληρύνει, η ανάγκη της να ζει αξιοπρεπώς έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, κάτι που η πολιτεία μάλλον όπως λέει δεν έχει καταλάβει.

Για εγκληματικές καθυστερήσεις και τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές κάτω από τα κίτρινα και τα κόκκινα σπίτια που κατοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους ως η μοναδική επιλογή, έκανε λόγο τόσο ο πρόεδρος των σεισμοπλήκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος, όσο και ο δήμαρχος που ζήτησαν απλοποίηση διαδικασιών, ενίσχυση του τμήματος μηχανικών της ΔΑΕΦΚ, επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή  του τιμολογίου των εργασιών για να είναι συμβατά με τα σύγχρονα κόστη, αλλά και άνοιγμα της πλατφόρμας επιδότησης ενοικίου.

Σε απόλυτο τόνο εκείνο πάντως που επισημάνθηκε είναι ότι μια τέτοια λογική που επιβάλει λόγω έλλειψης οποιασδήποτε άλλης επιλογής, να ανοίγουν τα επικίνδυνα και τα υπό κατεδάφιση σπίτια για να μένουν άνθρωποι, είναι μια άκρως απάνθρωπη κατάσταση που όχι απλά ελλοχεύει κινδύνους, αλλά γυρίζει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button