ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης «Eris» – 20 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Είκοσι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα

Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα του κορωνοϊού στη χώρα μας, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για το διάστημα 07 Αυγούστου 2023 – 13 Αυγούστου 2023.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για COVID-19 ήταν 563, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (τρεις) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 50% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14. Είκοσι θάνατοι καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 61-98 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (49%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (32%) και την EG.5 (16%) ή «Eris». Η τελευταία ακολουθεί ανοδική τάση, αφού την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 11%.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 70 άτομα με γρίπη και καταγράφηκαν 27 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 377 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων 292 (77,5%) ήταν στελέχη τύπου Α και 85 (22,5%) στελέχη τύπου Β. Από τα 290 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 258 (89%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 32 (11%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Άναφορικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιός – RSV, όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά, ενώ συνολικά οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας.

Τα συμπτώματα της Eris

Η συμπτωματολογία που δίνει η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι όμοια με αυτή που έχουμε μέχρι τώρα συνηθίσει από την Όμικρον. «Δεν έχει καμία διαφορά» λέει ο κ. Λουκίδης.

Αναλυτικά τα συμπτώματα:

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος
  • Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.

Τι ισχύει με το εμβόλιο από Σεπτέμβριο

Αναφορικά με το εάν θα χρειαστεί να κάνουν ορισμένες ομάδες πληθυσμού τον Σεπτέμβριο επαναληπτική δόση του εμβολίου για τον Κορωνοϊό ο Στυλιανός Λουκίδης ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επιστημονική δημοσίευση που να καθορίζει τι πρέπει να γίνει.

«Γνωρίζουμε από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού CDC ότι θα είναι ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα έχει κατεύθυνση την τελευταία επικρατούσα υπoπαραλλαγή. Aυτό που θα δώσουμε προτεραιότητα σίγουρα θα είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και οι ομάδες με χρόνια νοσήματα, αλλά περιμένουμε τη δημοσίευση και φυσικά πάντα τη θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» εξήγησε.

Μιλώντας ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, χθες στο MEGA για τα εμβόλια, είπε πως δεν θα υπάρξει αναμνηστική δόση. «Το εμβόλιο του Κορωνοϊού που θα έρθει τον Οκτώβρη είναι τροποποιημένο για να καλύψει τα τρέχοντα στελέχη».

«Είναι όπως τα εμβόλιο της γρίπης. Θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Και όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο το καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button