Διεθνής επικαιρότητα

ΗΠΑ και Βρετανία είχαν προειδοποιήσει για την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μόσχα

Πριν από δύο εβδομάδες, το βράδυ της 7ης Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, έγραψε ο ιστότοπος Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty/Radio Free Europe) στις 8 Μαρτίου.

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές για τα επικείμενα σχέδια εξτρεμιστών να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πλήθος κόσμου τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε η ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στο μέγιστο βαθμό, στο τέσσερα, έγραφε η εφημερίδα Kommersant.

Η αμερικανική προειδοποίηση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας κάλεσε το πρωί της Παρασκευής (8ης Μαρτίου) τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία και όσους βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό ή τουλάχιστον να αποφύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Αργότερα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (8 Μαρτίου), η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία και ο Καναδάς προχώρησαν στην ίδια προειδοποίηση προς τους πολίτες τους, κυρίως λόγω των πληροφοριών από τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αρχές δεν σχολίασαν τις πληροφορίες. Στη Μόσχα στις 8 Μαρτίου είχε προγραμματισθεί πλήθος εκδηλώσεων με θέμα την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Στις 19 Μαρτίου – γράφει σήμερα ο ιστότοπος Svoboda.org – ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις δηλώσεις των δυτικών χωρών σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία «προκλητικές», οι οποίες αποσκοπούν «στον εκφοβισμό και την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας».

Σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι σοκαρισμένη από τη σημερινή επίθεση, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της προς τον ρωσικό λαό, και συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button