ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Βρέθηκε να έχει ένσημα στο ΙΚΑ δύο χρόνια πριν την γέννηση της!

Μια ιδιάζουσα περίπτωση, που προκαλεί διαρκή ταλαιπωρία σε ασφαλισμένη

Ακούγεται αστείο, μόνο που δεν είναι, η περιπέτεια της 49χρονης σήμερα κυρίας Βαγγελιώς (είναι στη διάθεσή μας τα πλήρη στοιχεία της) από το Ηράκλειο, που “περνάει” ένσημα πριν από τη γέννησή της, δηλαδή από το 1972.

Ένα λάθος του συστήματος ή του χειριστή του συστήματος, άγνωστο ποιος ή τι ευθύνεται, την έφερε στο σημείο αυτό, με την ίδια να αγωνιά για το τι μπορεί να αντιμετωπίσει μελλοντικά. Στην αποκάλυψη αυτή έφτασε η ίδια το 2011, όταν χρειάστηκε ασφαλιστικό βιογραφικό με τα ένσημά της, αλλά αδυνατούν να το διορθώσουν μέχρι και σήμερα.

«Μου είπαν από τη Διοίκηση του ΙΚΑ ότι το σύστημα δεν μπορεί να διορθωθεί και πως η όποια βεβαίωση θα μπορούσε να μου χορηγηθεί ιδιοχείρως», δήλωσε η ίδια στο Ράδιο 98,4.

«Από τότε μέχρι σήμερα είμαι σε μία διαρκή επαφή με τον Ενιαίο πλέον Φορέα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν μπορούσαν να με βοηθήσουν ούτε από το τετραψήφιο 1555, που λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων», πρόσθεσε.

Στην πρώτη περιπέτεια, κατά την ίδια, ήρθε να προστεθεί και δεύτερη, καθώς σοβαρή ασθένεια τής προκάλεσε αναπηρία, μπήκε στη σύνταξη το 2019, την μπέρδεψαν με ημερομηνίες, υπογραφές, παρατάσεις, καθυστερήσεις, αναδρομικά που παίρνει κι επιστρέφει και, δυστυχώς, ακόμα δεν έχει τελειώσει.

«Με βάση τον νόμο, η χορήγηση της σύνταξής μου έπρεπε να περάσει από έλεγχο, εγώ να εξεταστώ και πάλι από την αρμόδια επιτροπή, κι ενώ τα πάντα ήταν έτοιμα, βρέθηκα εκτός κι ανασφάλιστη για τρεις μήνες, καθώς έλειπε η υπογραφή μίας προϊσταμένης… Για τρεις μήνες έμεινα χωρίς χρήματα, με τον φάκελο έτοιμο προς υπογραφή στο διπλανό δωμάτιο…

Αυτός ο κύκλος ταλαιπωρίας δεν κλείνει με ευκολία και η κ. Βαγγελιώ σημειώνει ότι το “σύστημα” δείχνει πως πρέπει να επανυπολογιστεί η κύρια σύνταξή της

Κι όταν πληρώθηκα, μου ήρθαν μαζί με το ποσό που διακαιόμουν αναδρομικά εννέα μηνών, αντί των τριών που έπρεπε, καθώς το σύστημα και πάλι δε “διάβαζε” σωστά τα δεδομένα. Τώρα τρέχω να επιστρέφω, πληρώνω ό,τι φαίνεται ότι χρωστάω, για τα παραπάνω που μου έδωσαν…».

Μιας, ωστόσο, κι αυτός ο κύκλος ταλαιπωρίας δεν κλείνει με ευκολία, η κ. Βαγγελιώ σημειώνει ότι το “σύστημα” δείχνει πως πρέπει να επανυπολογιστεί η κύρια σύνταξή της, όπως και η επικουρική, καθώς τα αναδρομικά τα οποία της έδωσαν λανθασμένα πρέπει να επιστραφούν και από την επικουρική.

«Μας έχουνε και τρέχουμε πάνω-κάτω. Εγώ ίσως είμαι από τους λίγους τυχερούς-άτυχους που μπορούν να εξυπηρετηθούν. Με τους υπόλοιπους τι θα γίνει;», αναρωτιέται.

«Μπόρεσε και με ασφάλισε για όσο υπήρχε το πρόβλημα η διευθύντρια του Φορέα, μιας και τα φάρμακά μου τα παίρνω από το φαρμακείο του, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζα πρόβλημα», σημείωσε.

Το αίτημά της απλό κι ανθρώπινο προς τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ: Να διορθωθούν τα λάθη και να “τρέξουν” οι διαδικασίες χωρίς άλλα μπερδέματα, ώστε να ηρεμήσει και να ασχοληθεί με την υγεία της.

«Πόσο αστείο», πρόσθεσε, «μπορεί να είναι ένα σύστημα που καταγράφει τι πληρώνεται, αλλά δε “διαβάζει” τα λάθη;».

Μετά την περιγραφή πάντως της ταλαιπωρίας της κ. Βαγγελιώς, υπήρξαν αρκετές αναφορές πολιτών στο Ράδιο 98,4, οι οποίοι πήραν λανθασμένα περισσότερα χρήματα εξαιτίας του συστήματος, που δεν ξέρει να “διαβάζει”, και κλήθηκαν να τα επιστρέψουν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button