Κόσοβο: Αστυνομική έφοδος στο χωριό όπου σημειώθηκε ένταση με τέσσερις νεκρούς
Μονάδες της κοσοβαρικής αστυνομίας εισήλθαν με τεθωρακισμένα οχήματα σε χωριό στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο σήμερα, Δευτέρα, μία ημέρα μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομίας και Σέρβων ενόπλων, η οποία είχε ως συνέπεια τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.
Οι ένοπλοι εισέβαλαν την Κυριακή στο χωριό Μπάνισκο, εξαπολύοντας επίθεση κατά δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια οχυρώθηκαν σε σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι. Η αστυνομία ανακατέλαβε το μοναστήρι αργά την Κυριακή, σε επιχείρηση κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις επιτιθέμενοι και ένας αστυνομικός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δυνάμεις της αστυνομίας διενήργησαν εφόδους σε σπίτια του χωριού τη Δευτέρα, αναζητώντας τυχόν ενόπλους που δεν είχαν διαφύγει, όπως ανέφερε αστυνομική πηγή στο Reuters. Το πρωί, η πρόσβαση των δημοσιογράφων στην περιοχή εξακολουθούσε να είναι απαγορευμένη.
Οι Αλβανοί αποτελούν την πλειονότητα των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, περίπου 50.000 Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της πρώην σερβικής επαρχίας δεν αποδέχτηκαν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008.
Θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους, δύο δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου κατά της σερβικής κυριαρχίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ημέρα πένθους τη Δευτέρα λόγω της δολοφονίας του αστυνομικού.
«Ping-pong» κατηγοριών
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπιν Κούρτι, κατηγόρησε τη Σερβία ότι χρηματοδοτεί ενόπλους τους οποίους στέλνει στο Κοσσυφοπέδιο.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, κατηγορώντας τον Κούρτι ότι υποκινεί τη βία, αρνούμενος να σχηματίσει ένωση σερβικών δήμων για να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους και εξαπολύοντας συχνές αστυνομικές ενέργειες στον βορρά.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε συνομιλίες τόσο με τον Κούρτι, όσο και με τον Βούτσιτς την Κυριακή.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο βόρειο Κόσοβο τον περασμένο Μάιο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 90 στρατιωτών των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και 50 Σέρβων διαδηλωτών.
Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία στη βόρεια περιοχή του. Εδώ και καιρό απαιτούν την εφαρμογή της συμφωνίας του 2013 που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή.