Διεθνής επικαιρότητα

Διπλωματική κρίση μεταξύ Ισπανίας – Αργεντινής – Οι Ισπανοί ζητούν «δημόσια συγγνώμη» από τον Μιλέι

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως ανακλήθηκε μέχρι νεοτέρας η πρεσβεύτρια της χώρας στην Αργεντινή, κατηγορώντας τον πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής πως «προσέβαλε την Ισπανία» και τον πρωθυπουργό της Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Μαδρίτη.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες καταδίκασε όσα «εξαιρετικά βαριά» είπε ο κ. Μιλέι και επίθεση «άνευ προηγουμένου στην ιστορία των σχέσεων» της Ισπανίας και της Αργεντινής.

«Είναι απαράδεκτο πρόεδρος εν ενεργεία, που επισκέπτεται την Ισπανία, να προσβάλλει τη δημοκρατία μας» και «τον λαό μας», πρόσθεσε, μιλώντας για καταπάτηση κάθε «διπλωματικού εθίμου» και των «των πιο θεμελιωδών κανόνων συνύπαρξης των χωρών».

Διευκρινίζοντας πως ανακάλεσε «επ’ αόριστον για διαβουλεύσεις» την πρεσβεύτρια της Ισπανίας, ο κ. Άλβαρες απαίτησε να ζητήσει «δημόσια συγγνώμη» ο κ. Μιλέι. «Αν δεν ζητηθεί συγγνώμη, θα λάβουμε όλα τα μέτρα που θεωρούμε προσήκοντα», προειδοποίησε.

Το Μπουένος Άιρες αντέδρασε κρίνοντας πως είναι ο Πέδρο Σάντσεθ αυτός που θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε η ισπανική κυβέρνηση για τον Χαβιέρ Μιλέι.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Καμία. Θεωρώ, απεναντίας, ότι η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε από τον Μιλέι», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Αργεντινής, ο Γκιγιέρμο Φράνκος, στο τηλεοπτικό δίκτυο TN.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, σε ανοικτή σύγκρουση εδώ και εβδομάδες με την ισπανική κυβέρνηση, έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Europa Viva 24», που οργάνωσε το κόμμα της ισπανικής άκρας δεξιάς Vox, με τον ίδιο τιμώμενο προσκεκλημένο.

«Διεφθαρμένη»

Ο κ. Μιλέι, που αρέσκεται να κάνει δηλώσεις που προκαλούν σοκ, επιτέθηκε στην ομιλία του, όπως συνηθίζει, στον «σοσιαλισμό» και στα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, καθώς και στη σύζυγο του ισπανού πρωθυπουργού, την Μπεγόνια Σάντσεθ, κατηγορώντας τη —χωρίς να την κατονομάσει— πως είναι «διεφθαρμένη».

«Οι παγκόσμιες ελίτ δεν συνειδητοποιούν σε ποιο βαθμό μπορεί να είναι καταστροφική η εφαρμογή των ιδεών του σοσιαλισμού. Δεν γνωρίζουν το είδους της κοινωνίας και της χώρας που μπορεί να δημιουργήσει και το είδος των ανθρώπων που αγκιστρώνονται στην εξουσία και το επίπεδο καταχρήσεων που μπορεί να δημιουργήσει».

Και πρόσθεσε: «άμα έχεις διεφθαρμένη γυναίκα, λερώνεσαι και χρειάζεσαι πέντε μέρες να το σκεφτείς».

Αυτό το τελευταίο σχόλιο δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αμφιβολίας πως αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του κ. Σάντσεθ να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές του για πέντε ημέρες, για να εξετάσει το εάν θα υπέβαλε την παραίτησή του ή όχι, αφού άρχισε να διενεργείται από την ισπανική δικαιοσύνη προκαταρκτική έρευνα για «άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος» και «διαφθορά» σε βάρος της συζύγου του.

Επικρίθηκαν έντονα από τον επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Άλβαρες, ο οποίος υπενθύμισε πως ο Χαβιέρ Μιλέι «έγινε δεκτός με καλή πίστη στην ισπανική πρωτεύουσα» και αντιμετωπίστηκε «με τον οφειλόμενο σεβασμό».

«Φτώχεια και θάνατος»

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, ο οποίος εκφράστηκε μέσω X, τάχθηκε υπέρ της ισπανικής κυβέρνησης. «Οι επιθέσεις εναντίον συγγενών πολιτικών ηγετών δεν έχουν θέση στον πολιτισμό μας: τις καταδικάζουμε και τις απορρίπτουμε, ειδικά όταν γίνονται από εταίρους μας», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι από την πλευρά του επέμεινε, μεταφορτώνοντας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο της ομιλίας του που συνόδευσε με σύντομο σχόλιο: «επειδή κάποιοι θέλουν να καλύψουν τον ήλιο με τα χέρια τους (…) να τα λόγια μου που προσπαθείτε τόσο απελπισμένα να αποκρύψετε».

Η πολεμική ξέσπασε την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης που έκανε στην Ισπανία ο πρόεδρος Μιλέι, ο οποίος δεν συναντήθηκε ούτε με τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄, ούτε με τον Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του κεντροαριστερού Σέρχιο Μάσα στις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή.

Καταγράφτηκε μόλις δυο εβδομάδες έπειτα από προηγούμενη διπλωματική θύελλα, την οποία είχε πυροδοτήσει σε εκείνη την περίπτωση ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, ο Όσκαρ Πουέντε, αφήνοντας να εννοηθεί, αφού είδε τον πρόεδρο της Αργεντινής στην τηλεόραση, πως ο κ. Μιλέι κάνει χρήση ναρκωτικών.

Η προεδρία της Αργεντινής αντέδρασε κατηγορώντας τον Πέδρο Σάντσεθ πως «θέτει σε κίνδυνο τη μεσαία τάξη με τις σοσιαλιστικές πολιτικές του που δεν φέρνουν παρά μόνο φτώχεια και θάνατο». Με τη σειρά της, η Μαδρίτη απέρριψε τις «ανυπόστατες» επικρίσεις του Μπουένος Άιρες.

Αυτή η διένεξη χαρακτηρίστηκε «λήξασα» από την προεδρία της Αργεντινής και από τον ίδιο τον κ. Πουέντε, ο οποίος παραδέχθηκε πως διέπραξε «σφάλμα».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button