Διεθνής επικαιρότητα

WSJ: Ο θάνατος του Πριγκόζιν διατάχθηκε από το δεξί χέρι του Πούτιν

Ο θάνατος του ηγέτη της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν από αεροπορικό δυστύχημα διατάχθηκε από τον αρχηγό του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, στενό σύμμαχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώην κατάσκοπο, ανέφερε την Παρασκευή η Wall Street Journal, επικαλούμενη δυτικές μυστικές υπηρεσίες και έναν Ρώσο αξιωματικό ασφαλείας.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι είχε ρόλο στους θανάτους του Πριγκόζιν και της υπόλοιπης ηγεσίας της Βάγκνερ τον περασμένο Αύγουστο, υποστηρίζοντας ότι το αεροπλάνο συνετρίβη μετά από έκρηξη χειροβομβίδας στο αεροπλάνο.

Ο Πατρούσεφ φέρεται να είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν για τον Πριγκόζιν, καθώς ο πρώην κατάδικος ασκούσε όλο και πιο έντονη κριτική εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και του χειρισμού της στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο Πούτιν αντιλήφθηκε το πρόβλημα όταν ο Πριγκόζιν τον κάλεσε για να παραπονεθεί για την έλλειψη προμηθειών της Βάγκνερ, δήλωσε στη Wall Street Journal ένας πρώην αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Πατρούσεφ ήταν παρών κατά τη διάρκεια αυτής της κλήσης και το χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τον παραγκωνισμό του Πριγκόζιν.

Θυμωμένος από τα σχέδια υπαγωγής της Ομάδας Βάγκνερ στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ο Πριγκόζιν κήρυξε ανταρσία εναντίον του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού του στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ. Η «πορεία δικαιοσύνης» του στις 23-24 Ιουνίου είδε τις δυνάμεις της Βάγκνερ να καταλαμβάνουν τη νότια πόλη Ροστόφ-ον-Ντον και να ελέγχουν το αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, ενώ ο Πούτιν βρισκόταν σε μια βίλα μακριά από τη Μόσχα, ο Πατρούσεφ έψαχνε για μεσολαβητές για να σταματήσει την προέλαση της Βάγκνερ προς την πρωτεύουσα.

Ο Πατρούσεφ οργάνωσε τον ρόλο του Λευκορώσου Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας με τον Πριγκόζιν για να αποχωρήσει από τη Βάγκνερ. Είχε επίσης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από το Καζακστάν σε περίπτωση που ο ρωσικός στρατός δεν μπορούσε να καταπνίξει την εξέγερση, αλλά ο πρόεδρος Κασίμ-γιομαρτ Τοκάγιεφ αρνήθηκε, αναφέρει η Wall Street Journal.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών που επικαλείται η WSJ ανέφεραν ότι ο Πατρούσεφ άρχισε να σχεδιάζει ένα σχέδιο για την εξουδετέρωση του Πριγκόζιν τον Αύγουστο. Ο Πούτιν δεν έφερε αντίρρηση όταν του έδειξε την πρόταση, ανέφερε η εφημερίδα.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, καθώς ο Πριγκόζιν περίμενε σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ασφαλείας του αεροσκάφους, αξιωματούχοι των πληροφοριών πιστεύουν ότι μια μικρή βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το φτερό του αεροπλάνου.

Βίντεο από λίγο μετά τις 5 μ.μ. στις 23 Αυγούστου δείχνει ένα αεροπλάνο να χάνει ένα φτερό καθώς πέφτει από τον ουρανό κοντά στο χωριό Kuzhenkino στην περιοχή Tver.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Παρασκευή χαρακτήρισε το δημοσίευμα της WSJ «μυθοπλασία» (pulp fiction).

«Έχουμε δει αυτό το υλικό, αλλά δεν θα θέλαμε να το σχολιάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button