Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Εύβοια-Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα-Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί

Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι.

Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Την τελευταία ώρα μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στη βόρεια Εύβοια αυτήν την ώρα, λόγω της κακοκαιρίας. Στην περιοχή Δερβένι έχει κλείσει ο δρόμος που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Εύβοια. Μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων προσπαθούν αυτήν την ώρα να δημιουργήσουν δίοδο, ωστόσο οι έντονες βροχοπτώσεις δεν το επιτρέπουν.

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτέλεσματα να πλημμυρήσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και χαρακτηρίζει την κατάσταση επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη, «το δυτικό κομμάτι του δήμου, από τις Ροβιές μέχρι τη Λίμνη, έχει γεμίσει από φερτά υλικά καθώς ολόκληρο το βουνό έχει μεταφερθεί μέσα στους οικισμούς». Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται αυτήν την ώρα στο Μετόχι και τις Ροβιές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε χειμάρρους και η Πυροσβεστική προσπαθεί να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγη ώρα εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής νέο μήνυμα από το 112, που τους πληροφορεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στο Μαντούδι και κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Και στην Ιστιαία υπάρχουν προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια και κλήσεις για άντληση υδάτων.

Στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα βρέχει με ιδιαίτερη ένταση και οι Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού παρακολουθώντας την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Ροβιές

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Ροβιές της Εύβοιας εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias κάνει λόγο ο πρόεδρος του χωριού Θοδωρής Κέρης.

Όπως εξηγεί μέσα από το χωριό περνάνε τέσσερα ποτάμια τα οποία δεν κατάφεραν να κρατήσουν την μεγάλη ποσότητα νερού που ξεκίνησε να πέφτει από τις 4 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν από τις πλημμύρες τεράστια προβλήματα:

«Μέχρι τώρα έχουν πλημμυρήσει τουλάχιστον 40 σπίτια, υπόγεια ξενοδοχείων, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα ενώ έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και σε θεμελιώσεις σπιτιών. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Το χωριό έχει χωριστεί σε τρία κομμάτια έριξε τόσο μεγάλο όγκο νερού και συνεχίζει να βρέχει. Μέσα από το χωριό περνάνε τέσσερα ποτάμια οπότε καταλαβαίνεται τι έχει γίνει. Δυστυχώς πληρώνουμε αμαρτίες δημάρχων και αντιδημάρχων δεκαετιών πίσω. Έχουν γίνει εγκλήματα στην περιοχή. Κλείσανε ποτάμια, χτίσανε μέσα στα ποτάμια, φράξανε ποτάμια, τα μίκρυναν. Από τις τέσσερις το πρωί βρέχει συνεχόμενα. Ο καιρός μια φορά θα σε “τιμωρήσει”. Τα ποτάμια ήταν καθαρά απλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την ποσότητα του νερού που έριξε».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Ροβιών και στην κακοκαιρία Daniel υπήρξαν προβλήματα: «Στον Daniel είχαν καταλήξει εδώ φερτά υλικά από το δάσος με καμμένα δέντρα που ξεριζώθηκαν. Η περιφέρεια έβαλε άμεσα μηχανήματα και καθάρισε τα πάντα όμως πάλι τα ίδια. Δεν έχουμε σταματήσει στιγμή, έχουμε μηχανήματα δήμου και περιφέρειας και παλεύουμε».

Δείτε βίντεο από τον ποταμό Νηλέα που είναι στα όρια της υπερχείλισης

«Το νερό έχει φτάσει στο ένα μέτρο μέσα στο χωριό» δήλωνε νωρίτερα ο δήμαρχος Μαντουδίου. «Το νερό που έχει πέσει από τις 3 το πρωί δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε περάσει και την κακοκαιρία Daniel και άλλες κακοκαιρίες και δεν έχει ξαναγίνει 150 χιλιοστά σε λίγες ώρες. Και ο Κηρέας είναι είναι έτοιμος να υπερχειλίσει. Καλούμε όλους τους δημότες να μην κινούνται άσκοπα υπάρχει κίνδυνος από τα φερτά υλικά που κατεβάζουν τα βουνά. Έχουμε πει σε όσους είναι κοντά σε ποτάμια να πάνε σε άλλες περιοχές. Είναι σαν κατακλυσμός» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δρόμος από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο λόγω κατολίσθησης στο χωριό Δερβένι. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν άμεσα προς το σημείο καθώς στο χωριό έχουν εγκλωβιστεί πολίτες.

Σοβαρά προβλήματα λίγο μετά τις 11:30 καταγράφηκαν και στο στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας καθώς χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό και έχουν εγκλωβίσει αρκετούς ανθρώπους. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Σημειώνεται, δε, ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει βροχόπτωση 155 κυβικά ανά στρέμμα.

«Η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περναέι μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό» δήλωσε κάτοικος από τις Ροβιές.

Χαλκίδα

Από τις 4 το πρωί δοκιμάζεται η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια. Λίγο μετά τις 5:00ί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button