Διεθνής επικαιρότητα

Διαπραγματευτές επιστρατεύουν οι οικογένειες των ομήρων της Χαμάς για την απελευθέρωσή τους

Με την αγωνία για την τύχη των Ισραηλινών ομήρων, που είναι στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα, να βρίσκεται στο κόκκινο οι οικογένειές τους καταφεύγουν σε κάθε μέσο για να μπορέσουν να πετύχουν την απελευθέρωσή τους ακόμη και σε ιδιώτες διαπραγματευτές. 

Συγγενείς και φίλοι όσων κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς επικοινώνησαν με τον Γκέρσον Μπάσκιν, έναν πρώην Ισραηλινό διαπραγματευτή, ο οποίος εξασφάλισε την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που κρατούνταν από τη Χαμάς για πέντε χρόνια.

Μιλώντας σε εκπομπή του BBC ο Μπάσκιν αποκάλυψε ότι μιλά με τη Χαμάς, «προσπαθώντας να τους πείσει να απελευθερώσουν τις γυναίκες και τα παιδιά, (και) να μας αφήσουν να παραδώσουμε φάρμακα».

Αναφερόμενος στην ολομέτωπη επίθεση της Χαμάς είπε: «Νομίζω ότι είναι εξίσου έκπληκτη με το Ισραήλ για την επιτυχία της στρατιωτικής επιχείρησης… στην προσπάθειά τους να απαγάγουν τόσους πολλούς ανθρώπους όσους απήγαγαν».

Από τη συνομιλία που είχε με τη Χαμάς ο Μπάσκιν εκτιμά: «Πιστεύω ότι οι γυναίκες δεν θα βιαστούν, ότι οι άμαχοι δεν θα βασανιστούν. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ισχύει και για τους στρατιώτες».

Ο ισραηλινός σρατός για τους ομήρους

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του ισραηλινού στρατού για το που βρίσκονται οι όμηροι. Μιλώντας στο CNNi ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, πιστεύει ότι είναι πολύ βαθειά μέσα στη γή.

«Η λογική υπαγορεύει ότι βρίσκονται υπόγεια. Η λογική υπαγορεύει επίσης ότι η Χαμάς, εφόσον σχεδίασε να εξαπολύσει αυτή την επίθεση και σχεδίασε να πάρει αυτούς τους ανθρώπους ομήρους, η λογική υπαγορεύει ότι σχεδίασε εκ των προτέρων τοποθεσίες για να κρύψει αυτούς τους ομήρους και να τους κρατήσει ασφαλείς από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και τις προσπάθειες να τους βγάλει έξω».

«Όχι στο εύρος, όχι στο μέγεθος και όχι στην πολυπλοκότητα του πού βρίσκονται οι όμηροί μας», πρόσθεσε.

«Είναι σαφές και κατανοητό ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι όλες οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς πρέπει να αφαιρεθούν από τον χάρτη. Το πώς θα συμβεί αυτό, με ποια μέσα και ποια τακτική, αυτό είναι μερικές ημέρες στο μέλλον, ίσως και περισσότερες», κατέληξε.

Το Ισραήλ και οι απελευθερώσεις ομήρων

Το Ισραήλ έχει προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις για να κερδίσει την ελευθερία των ομήρων, σχεδόν όλες για στρατιώτες ή τα λείψανά τους. Για να διασφαλίσει την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ έδωσε ως αντάλλαγμα περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, του Γιεχία Σινουάρ.

Ωστόσο αυτή τη φορά δεν είναι τόσο σαφές η ασφάλεια των ομήρων παίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, απαίτησε το Σάββατο από τον στρατό «να χτυπήσει βάναυσα τη Χαμάς και να μην λάβει σημαντικά υπόψη του το θέμα των αιχμαλώτων».

Οι αναφορές για αιγυπτιακές, τουρκικές και καταριανές προσπάθειες διαμεσολάβησης δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά. Περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά την εισβολή της Χαμάς, οπότε ο Μπάσκιν δεν αναμένει ότι το Ισραήλ θα συμμετάσχει σε μια συμφωνία με διαπραγματεύσεις που θα ανταμείψει την μαχητική οργάνωση.

Στο Ισραήλ «κανείς δεν έχει την όρεξη να δώσει στη Χαμάς οποιοδήποτε βραβείο», καταλήγει.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button