Διεθνής επικαιρότητα

Ρεκόρ δημοπρασίας αναμένεται για το πρωτότυπο εξώφυλλο του «Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος»

Το διάσημο μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» που κυκλοφόρησε το 1997, ήταν μόνο η αρχή για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τώρα, η πρωτότυπη εικονογράφηση για την πρώτη έκδοση του βιβλίου βγαίνει προς πώληση.

Μάλιστα, αναμένεται να πουληθεί έως και 600.000 δολάρια στη δημοπρασία του επόμενου μήνα και είναι η υψηλότερη τιμή προπώλησης που έχει δοθεί ποτέ σε αντικείμενο σχετικό με τον Χάρι Πότερ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Το ακουαρέλα εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από τον συγγραφέα και εικονογράφο Τόμας Τέιλορ.

Στην εικόνα απεικονίζεται ο νεαρός μάγος Χάρι Πότερ – με τα αλάνθαστα σκούρα, καστανά μαλλιά, τα στρογγυλά γυαλιά και την ουλή από κεραυνό – έτοιμος να επιβιβαστεί στο τρένο Hogwarts Express για το πρώτο του ταξίδι στη Σχολή Μαγείας Χόγκουαρτς.

Το εξώφυλλο του Τέιλορ χρησιμοποιήθηκε για αρκετές μεταφρασμένες εκδόσεις του βιβλίου, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκε για την αμερικανική έκδοση του βιβλίου, η οποία κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Harry Potter and the Sorcerer’s Stone».

Αντίγραφο πρώτης έκδοσης του πρώτου βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»

AP Photo/Matt Dunham, File

Το ποσό ρεκόρ των 421.000 δολαρίων σε προηγούμενη δημοπρασία

Όταν η εικονογράφηση βγήκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο το 2001, πουλήθηκε περίπου τέσσερις φορές πάνω από την εκτιμώμενη τιμή πώλησης, για το ποσό ρεκόρ των 85.750 λιρών (περίπου 106.000 δολάρια), σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οίκου Sotheby’s την Πέμπτη.

Τον Ιούνιο, «περισσότερα από 20 χρόνια μετά, η πρωτότυπη εικονογράφηση επιστρέφει σε δημοπρασία έτοιμη όχι μόνο να ξεπεράσει κατά πολύ την τιμή που πουλήθηκε στο παρελθόν, αλλά και να θέσει ενδεχομένως ένα νέο ρεκόρ δημοπρασίας για οποιοδήποτε αντικείμενο που σχετίζεται με τον Χάρι Πότερ», ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, το ρεκόρ για τη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων κατέχει μια ανυπόγραφη πρώτη έκδοση του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος», η οποία πουλήθηκε έναντι 421.000 δολαρίων στη δημοπρασία Heritage Auctions στο Ντάλας του Τέξας το 2021, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

Ο Τέιλορ, μόλις 23 ετών τότε, δημιούργησε την αρχική εικόνα του εξωφύλλου μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

Την εποχή της έκδοσης του βιβλίου, ο Τέιλορ εργαζόταν σε ένα βιβλιοπωλείο, όπου οι συνάδελφοί του ενημέρωναν τους πελάτες ότι ο συνοικιακός βιβλιοπώλης τους ήταν ο εικονογράφος του μυθιστορήματος με τις υψηλές πωλήσεις, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

Τόσο η εικονογράφηση όσο και το χειρόγραφο θα εκτεθούν στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου.

Mε πληροφορίες από CNNi, Original cover art for ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ expected to set auction record

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button