ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ιεράπετρα: Παραίτηση από την επιτροπή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με αιχμές για τη δημοτική Αρχή

«Η ανησυχία μου για την ανεπαρκή υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων στην πόλη μας κορυφώθηκε από την απόφαση του Δήμου Ιεράπετρας να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης χωρίς καμία ενημέρωση προηγουμένως για τον προγραμματισμό τους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μυλωνάκης στην επιστολή παραίτησής του

Την παραίτησή από τη θέση του τακτικού μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Διαχείρισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιεράπετρας υπέβαλε ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάκης.

Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει τα εξής:

 «Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δ.Σ.,

  Η προ ολίγων μηνών τιμητική πρόσκληση να αναλάβω τη θέση του τακτικού μέλους της Δημοτικής Επιτροπής για τη Διαχείριση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και η υπερψήφισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο αποτέλεσε για εμένα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδράμω στην προσπάθεια ανανέωσης του πολιτισμού και της παιδείας ως νέος της πόλης μου. Η συνεργασία με τα εξαίρετα μέλη της παρείχαν την εγγύηση ότι στο πεδίο του πολιτισμού διαμορφώνονταν ήδη οι απαραίτητες προδιαγραφές, ώστε να εδραιωθούν στην πόλη μας ποικίλες ακαδημαϊκές, καλλιτεχνικές και ρητορικές δραστηριότητες, που με ενδιαφέρουν και προσωπικά, αλλά και την Επιτροπή συνολικά. Είχα μάλιστα τη χαρά της συνεργασίας και γιατί πιστεύω ότι πλέον οι Βιβλιοθήκες δεν αποτελούν μουσειακούς χώρους που κρατούν τη γνώση έγκλειστη, αλλά τόπους γόνιμης ακαδημαϊκής δράσης, ανοικτούς στις υψηλές εντάσεις της Τέχνης και σε ένα βιωματικό τρόπο διαπαιδαγώγησης.

 Η πρόσφατη, ωστόσο, εμπειρία από τη συμμετοχή μου στην Οργανωτική Επιτροπή του Επιστημονικού Συνεδρίου «¨Καταπρόσωπο στην Όστρια¨: εντοπιότητα και οικουμενικότητα στην ποίηση του Μανόλη Πρατικάκη» (Ιεράπετρα Κρήτης, 28-30 Ιουλίου 2023), καθώς και τα εκτός κατάλληλου προγραμματισμού εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιεράπετρας, λειτούργησαν ανασταλτικά στη διάθεση και πίστη μου για τον αποτελεσματικό χειρισμό ευαίσθητων και σπουδαίων γεγονότων του πολιτισμού στην πόλη μας και με αποτρέπουν από τη συνέχιση της απασχόλησής μου στη Δημοτική Επιτροπή για τη Διαχείριση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Επιχειρώντας μια σύντομη αναδρομή στα σχετικά γεγονότα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

 Ήδη από το Νοέμβρη του 2022, με το πέρας του επιτυχημένου «Συνεδρίου προς τιμήν του Βασίλη Βασιλικού» (Αθήνα, 18-20 Νοέμβρη 2022), στο οποίο συμμετείχα ως εισηγητής, συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή με σκοπό να προτείνει τη διοργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου για το λογοτεχνικό έργο του Μανόλη Πρατικάκη στην γενέτειρα του, την Ιεράπετρα. Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετείχαν εννέα κορυφαίοι ακαδημαϊκοί από το πεδίο της Νεοελληνικής Φιλολογίας, της Συγκριτικής Φιλολογίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, προερχόμενοι από πέντε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σε επιστολή της, η Οργανωτική Επιτροπή καλούσε το Δήμο Ιεράπετρας να αναλάβει ρόλο στη διοργάνωση ως βασικός διοργανωτικός φορέας με ευθύνη την μετακίνηση, τη διαμονή και την εξασφάλιση γευμάτων για τους Συνέδρους, όπως και συμφωνήθηκε. Παρ’ όλ’ αυτά, όσα ακριβώς είχε αναλάβει ο Δήμος Ιεράπετρας να διευθετήσει, λίγους μήνες αργότερα δεν τα έφερε σε πέρας, χωρίς κάποια σαφή απάντηση προηγουμένως ή σε χρόνο που θα ήταν εύλογος, ώστε να πράξουμε ανάλογα. Ματαιώθηκε η συναυλία του Βασίλη Λέκκα και δεν πραγματοποιήθηκε κανένα γεύμα προς τιμήν των Συνέδρων, ενώ ενημέρωση για αυτά τα δύο αιτήματα είχαμε περίπου δύο ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, καθώς διαρκώς άλλαζε η στάση του Δήμου για αυτά. Για ένα κορυφαίο γεγονός που σχεδιαζόταν οκτώ μήνες, η δημοτική αρχή ζήτησε -για πρώτη φορά- εγγράφως αίτημα για την ανεύρεση λεωφορείων με σκοπό την μετακίνηση Συνέδρων από τα Αεροδρόμια της Σητείας και του Ηρακλείου προς την Ιεράπετρα 36 μόλις ώρες πριν την άφιξη τους στην Κρήτη! Η στάση αυτή συνοδεύτηκε από την απουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας από την τελετή έναρξης και από το Συνέδριο συνολικά. Εκπροσωπώντας τον παρέστη η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.», όργανο που δεν ενεπλάκη ποτέ στη διαδικασία της διοργάνωσης, όσο κι αν το κύριο αντικείμενο του είναι ο Πολιτισμός. Η συνθήκη αυτή οδήγησε σε δυσφορία, καθώς η συνολική στάση του Δήμου Ιεράπετρας υποτιμούσε τόσο τον ποιητή και τους συνέδρους όσο και την Επιστημονική Επιτροπή, αλλά και το Επιστημονικό Συνέδριο συνολικά.

 Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λοιπόν, αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε νέα πηγή χρηματοδότησης μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, αφού το Συνέδριο βρισκόταν διαρκώς αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της ματαίωσης του. Με τη φροντίδα του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης (μετακίνηση και διαμονή), ενώ η κομβική πράξη του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Μανόλη Τζάβλα, να καλέσει σε χορηγίες διέσωσαν το Επιστημονικό Συνέδριο που επρόκειτο να μελετήσει το λογοτεχνικό έργο ενός σπουδαίου Ιεραπετρίτη. Οι πολίτες στήριξαν με κάθε τρόπο τη διοργάνωση. Στο πρόσωπο τους ευχαριστούμε όλη την κοινωνία της Ιεράπετρας που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ευχαριστούμε, φυσικά, και το Δήμο Ιεράπετρας για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» και για την εντός Κρήτης μετακίνηση των Συνέδρων!

 Η ηθική ικανοποίηση, ωστόσο, παραμένει έντονη για όλους μας: το ακαδημαϊκό επίπεδο του Συνεδρίου ήταν υψηλό, τιμώντας αντάξια το λογοτεχνικό έργο του Μανόλη Πρατικάκη, ενώ ενθαρρυντική ήταν η αυξημένη συμμετοχή νέων ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών. Τους ευχαριστούμε για την πανάξια στάση τους να τιμήσουν τον ποιητή και την Ιεράπετρα, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Η έκδοση των Πρακτικών θα περιλαμβάνει την γνώση που αποκρυσταλλώθηκε στην Ιεράπετρα και θα προσφερθεί στην ακαδημαϊκή έρευνα.

 Πέραν των παραπάνω αστοχιών ή παραλείψεων της δημοτικής αρχής σχετικά με το Συνέδριο (οι οποίες αναφέρονται και στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής, που έχει κοινοποιηθεί, όπως και η παρούσα επιστολή, στα τοπικά ΜΜΕ), η ανησυχία μου για την ανεπαρκή υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων στην πόλη μας κορυφώθηκε από την απόφαση του Δήμου Ιεράπετρας να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης χωρίς καμία ενημέρωση προηγουμένως για τον προγραμματισμό τους. Δεν ενημερωθήκαμε ως μέλη της αρμόδιας Επιτροπής επισήμως για το σχεδιασμό των εγκαινίων. Ακριβέστερα, το πληροφορηθήκαμε, όταν είχαν ήδη αποφασιστεί, από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δύο μόλις ημέρες πριν την πραγματοποίηση τους. Η στάση αυτή της δημοτικής αρχής κρίνεται απαξιωτική, αλλά και ανεπίτρεπτα βιαστική, αφού η Βιβλιοθήκη δεν είναι έτοιμη να δεχθεί κοινό: δε διαθέτει ούτε τα αναγκαία έπιπλα για το αναγνωστήριο. Η επιλογή αυτή με βρίσκει εντελώς αντίθετο και καθιστά σαφές ότι αποτελεί μία ακόμη πρόχειρη αντιμετώπιση ενός σημαντικού για την πόλη πολιτιστικού σημείου, το οποίο κινδυνεύει να μην μπορεί να υποστηρίξει την υπόσταση του.

 Όλες αυτές οι πρακτικές, αλλά και η αποχώρηση από την Επιτροπή δύο σημαντικών μελών, με οδηγούν αναγκαστικά σε παραίτηση από τη θέση του Τακτικού Μέλους της Επιτροπής Διαχείρισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε μια προσπάθεια διαμαρτυρίας, αλλά και ανάδειξης της σημασίας ύπαρξης ενός οργανωμένου σχεδίου για την εδραίωση των ισχυρών και σπουδαίων γεγονότων που αφορούν στην Τέχνη και την Παιδεία. Ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμαζόταν ήδη, προκειμένου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιεράπετρας να στραφεί προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών δράσεων εξωστρέφειας, που θα τη συνέδεαν ακόμη περισσότερο με την ακαδημαϊκή, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική κοινότητα σε πανελλήνιο επίπεδο. Δυστυχώς αυτό το σχέδιο δε θεωρώ ότι μπορεί να  υλοποιηθεί υπό τις συνθήκες που περιέγραψα παραπάνω. Ως εκ τούτου, θέλοντας να μη νομιμοποιήσω αντίστοιχες μεθοδεύσεις που εκθέτουν την πόλη και υποβιβάζουν την υψηλή αξία των ποιητών, των καλλιτεχνών και των δασκάλων, αποχωρώ από τη Δημοτική Επιτροπή, σε συνέχεια της αποχώρησης των δύο μελών που ήδη έκαναν γνωστή την παραίτηση τους, χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση.

 Ευχαριστώ όσες και όσους είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί τους στη σύντομη αυτή θητεία. Ήταν υψηλή τιμή η σύμπραξη με τους σπουδαίους αυτούς ανθρώπους κι επιστήμονες τόσο στο πλαίσιο του Συνεδρίου, όσο και σε εκείνο της Επιτροπής. Εύχομαι ανάλογες συμμετοχές νέων σε αντίστοιχες δράσεις να μην τύχουν τέτοιας αντιμετώπισης. Ευελπιστώ, ακόμα, ότι η Τέχνη, η οποία μπορεί να ξεπερνά την πολιτική σκοπιμότητα και να αποδεικνύει ότι είναι υπεράνω όλων, θα γίνει αντικείμενο σοβαρής διεργασίας.

 

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Μυλωνάκης,

Προπτυχιακός Φοιτητής Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button