ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Έσπασε» η κατάληψη: Ύστερα από 21 χρόνια «άδειασε» ο «Ευαγγελισμός» στο Ηράκλειο

Αιφνιδιαστική έφοδος της ΕΛ.ΑΣ ξημερώματα Σαββάτου με συλλήψεις , ένταση και χημικά στο κέντρο της πόλης, αλλά και εισβολή στο κτήριο «Ανδρόγεω»

Τέλος μετά από δύο δεκαετίες στην κατάληψη του κτηρίου που στέγαζε άλλοτε την πρώην κλινική “Ευαγγελισμός”, στο κέντρο του Ηρακλείου, έβαλε η Αστυνομία, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επιχείρηση τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου…

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο κτήριο, προχωρώντας στη σύλληψη 10 ατόμων που βρισκόντουσαν εντός του χώρου, ενώ η πρώην κλινική, που αποτελεί ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Κρήτης, σφραγίστηκε και φυλάσσεται, έκτοτε, από την ΕΛ.ΑΣ.

Αμέσως μετά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης του πρώην “Ευαγγελισμού”, στο πλαίσιο παράλληλης επιχείρησης που συντόνισε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε καταλήψεις στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Ηράκλειο, ξεκίνησε μια αλυσίδα καλεσμάτων σε διαμαρτυρίες, διαδηλώσεων, αλλά και επεισοδίων στο κέντρο της πόλης, παρουσία πολλών πολιτών και τουριστών.

Μέλη συλλογικοτήτων απηύθυναν κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες, που εν συνεχεία αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι…

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν μαζική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου. Μια μερίδα διαμαρτυρόμενων, προσκείμενων, σύμφωνα με πληροφορίες, στον αντιεξουσιαστικό χώρο, κινήθηκαν προς το δημοτικό κτήριο της οδού Ανδρόγεω, όπου ήταν σε εξέλιξη την ώρα εκείνη ημερίδα για τις βιοκαλλιέργειες, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ κάποιοι κατάφεραν προς στιγμή να μπουν στο δημοτικό κτήριο.

Η Αστυνομία απώθησε τους αντιεξουσιαστές κάνοντας χρήση χημικών και αυτοί διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, ενώ τα επεισόδια άφησαν πίσω τους ζημιές στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο της Ανδρόγεω.

Η επιχείρηση εκκένωσης

Η αιφνιδιαστική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το πρωί του Σαββάτου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν ζώσει όλα τα γύρω στενά, με την παρουσία τους να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή από περίοικους και διερχόμενους. Ισχυρή αστυνομική δύναμη πραγματοποίησε έφοδο μέσα στην πρώην κλινική, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 10 άτομα, χωρίς να προβάλουν αντίσταση.

Ένα ακόμη άτομο επιχείρησε να αποφύγει τη σύλληψη πηδώντας από ύψος στον δρόμο, με συνέπεια να τραυματιστεί ελαφρά και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ακολουθήσαν στιγμές έντασης στα γύρω στενά.

Στον χώρο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 ρόπαλα, τσεκούρι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δελτία ταυτότητας που δεν ανήκουν στους συλληφθέντες, μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κιβώτια με πέτρες και υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Υπενθυμίζεται ότι το κτήριο τελούσε υπό κατάληψη από το 2002, από άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο χώρος αποτελούσε ορμητήριο για παράνομες δραστηριότητες, ωστόσο δε λείπουν και οι αντίθετες απόψεις, με βάση τις οποίες το υπό κατάληψη κτήριο λειτουργούσε ως χώρος επικοινωνίας, πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης, αφού πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, όπως προβολές ταινιών, συζητήσεις, αλλά και συναυλίες και θεατρικά δρώμενα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας – “Ντου” και στου Ζωγράφου

«Πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. προχθές) Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν δύο επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων σε χώρο της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου Αττικής, καθώς και σε κτήριο στο Ηράκλειο Κρήτης, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι χώροι αποδόθηκαν σε εκπροσώπους των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Για τον χώρο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, είχε προηγηθεί επιχείρηση εκκένωσης την 31η Αυγούστου 2023, οπότε και αποδόθηκε στον κοσμήτορα της Σχολής, ωστόσο ανακαταλήφθηκε.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), καθώς και ομάδες της ΔΙ.ΑΣ., ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 μονάδες υπολογιστών, σπρέι, πλήθος αφισών αναρχικού περιεχομένου, σακίδιο με στολή αεροπορίας, πανό, γάντια, χειρόγραφες σημειώσεις, τηλεβόας και μόντεμ.

Παράλληλα, κατά την επιχείρηση στην Κρήτη, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΤΕΚΑΜ) Κρήτης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.

Στον χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 ρόπαλα, τσεκούρι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δελτία ταυτότητας που δεν ανήκουν στους συλληφθέντες, μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κιβώτια με πέτρες και υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button