Δυτική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Παρουσίαση βιβλίου του Κοζανίτη συγγραφέα & Ηθοποιού Θάνου Κανούση με τίτλο “Ο Χωριάτης”

 

Το βιβλιοπωλείο η Στοά του βιβλίου και οι εκδόσεις Ταξιδευτής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κοζανίτη συγγραφέα και ηθοποιού Θάνου Κανούση ο “Χωριάτης” τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 19:00 στο cafe-bar Μπλέ Ελάφι (Παύλου Μελά 42)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Λευτέρης Πλασκασκοβίτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ
Μάκης Σεβίλογλου, Συνθέτης-Τραγουδιστής
Συντονίζει η Δήμητρα Καραγιάννη, Συγγραφέας-Διευθύντρια λογοτεχνικού περιοδικού Παρέμβαση

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΕΑ

Ένας φτασμένος Ηθοποιός, απολαμβάνει τους καρπούς της επιτυχίας του. Το πηγαίο ταλέντο του πάτησε σε στέρεη Βάση, αυτήν της καταγωγής του. Ο Σπύρος Γιαννίσης γεννήθηκε σ’ένα μικρό χωριό της Κοζάνης την δεκαετία του εξήντα, καταγωγή που ποτέ δεν ξέχασε.  Η απλότητα που, που του όρισε αυτή του τη σεμνότητα,αποτελεί και  το μαγικό του ραβδί. Αυτοαποκαλείτε από τους κύκλους της δημοσιότητας, αλλά και των “μεγάλων σαλονιών” ως ο ΧΩΡΙΑΤΗΣ.

Από πού όμως τον ακολουθούν όλα αυτά τα Βιώματα: Τι ήταν αυτό που έπλασε μέσα του τη φλόγα; Κάτω από πιες συνθήκες και συνήθειες: Ποιοί τον στήριξαν,με χαμόγελο, παρά την ανέχειά τους να τολμήσει το άπιαστο; Αυτό το παρελθόν για τον ηρωά μας. αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητάς του, καθορίζει την συμπεριφορά του,τις αξίες και τη ματιά του για τη ζωή. Τελικά όμως τον ανταμείβει σαν άνθρωπο με αποσμενα δώρα.

Μέσα σ’αυτό το βουκολικό περιβάλλον, εξελίσσεται η ερωτική ιστορία των δυο παιδιών,του Διονύση και της Λεμονιάς. Συγχρόνως από την εξέλιξη της ερωτικής  ιστορίας,  βλέπουμε  ήθη – έθιμα και ιστορίες των παιδιών που μεγάλωσαν σε αυτό το πέτρινο χωριό του Τσαρσαμπά. Σ’αυτά τα χωριά αναφέρετε “Ο ΧΩΡΙΑΤΗΣ “ που την δεκαετία του 60 -70 έσφυζαν από ζωή  και τώρα  πλέον ερήμωσαν, δίχως να ασχολείται κανείς με το μεγάλο αυτό δημογραφικό  πρόβλημα,όχι μόνο της Κοζάνης, αλλά και της ίδιας της  χώρας μας.

Γιατί…. Χωριάτης, δεν είναι μόνο αυτός που έζησε και μεγάλωσε σε χωριό. Χωριάτης είναι αυτός που έχει αγνά αισθήματα και συμπεριφορές. Χωριάτης είναι αυτός που ζει στη φύση,με τη φύση, κάνει παρέα με ζώα, λουλούδια, δέντρα και  τους μιλάει σαν να είναι ελεύθεροι άνθρωποι!

Χωριάτης τέλος, είναι αυτός που προσπάθησε,  έστω και μια φορά στη ζωή του, να μετρήσει  τ’ άστρα του ουρανού !

 

ΘΑΝΟΣ ΚΑΝΟΥΣΗΣ / ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Θάνος Κανούσης γεννήθηκε στο χωριό Κοντοβούνι Κοζάνης.

Τελείωσε το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης και Σπούδασε θέατρο και Κιν/φο στην Αθήνα. Εργάστηκε σας ηθοποιός για περισσότερα από είκοσι χρόνια, συμμετέχοντας σε αξιόλογες παραστάσεις.

Υπήρξε για μια πενταετία στέλεχος του Θεάτρου Καισαριανής,έπαιξε στην Επίδαυρο  ( Ηφαιστος στον Προμηθέα Δεσμώτη με Γιάννη Βόγλη) καθώς και στην τηλεόραση  – σε δέκα σήριαλ & στον Κιν/φο.

Σαν σεναριογράφος συνεργάστηκε με τον Γιάννη Καλαμίτση και κειμενά του παίχτηκαν στην ΕΡΤ & στον ΑΝΤ1.

Σήμερα εργάζεται στην Αθήνα σαν Παραγωγός Συναυλιών;

( Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες- τραγουδοποιούς – τραγουδιστές  όπως με τους : Θάνο Μικρούτσικο,Μίμη Πλέσσα, Χρήστο Νικολόπουλο, Νότη Μαυρουδή, Πυξ Λάξ, Χάρη & Πάνο Κατσιμίχα, Μ.Μητσιά, Κ. Μακεδόνα, Δ. Γαλάνη,Τ.Τσανακλίδου,Δ.Τσακνή,Μ.Λιδάκη,Γ.Ζουγανέλη,Ν.Ζιώγαλα,Γ.Μηλιώκα,Αναστασία Μουτσάτσου,Σόνια θεοδωρίδου,Πασχάλη Τερζή,Βασίλη Καρρά. κ.α

Ο Χωριάτης είναι το τέταρτό του Μυθιστόρημα.

Προηγούμενα έργα του:

To  κλάμα της βροχής – Δελφίνι 1997

Ο  Άγγελος της λίμνης – Ταξιδευτής 2007

Το Τανγκό της μοναξιάς – Ταξιδευτής 2018

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button