Διεθνής επικαιρότητα

ΠΟΥ: Απορρίπτει τις κατηγορίες του Ισραήλ περί σύμπραξης με τη Χαμάς στη Γάζα

«Τέτοιοι λανθασμένοι ισχυρισμοί είναι επιζήμιοι και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το προσωπικό μας, το οποίο διακινδυνεύει τη ζωή του για να φροντίσει ευάλωτους ανθρώπους» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ως υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ο ΠΟΥ είναι αμερόληπτος και ενεργεί για την υγεία και την ευημερία όλων», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, η Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «στρατιωτικοποίησε την αστική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας» ακολουθώντας μια «προμελετημένη στρατηγική».

Υποστήριξε επίσης ότι ο ΠΟΥ επέλεξε να αγνοήσει κατ’ επανάληψη τα «αδιαμφισβήτητα γεγονότα». «Δεν πρόκειται για ανεπάρκεια (του Οργανισμού), αλλά για αθέμιτη σύμπραξή του» με τη Χαμάς, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι επωφελήθηκε από την προστασία που παρέχεται στις δομές υγείας στο δίκαιο του πολέμου και χρησιμοποίησε νοσοκομεία για να εξαπολύσει επιθέσεις, να κρύψει τις σήραγγες και τα όπλα της. Η παλαιστινιακή οργάνωση αρνείται την κατηγορία.

«Σύμφωνα με την πρέσβειρα του Ισραήλ, «ο ΠΟΥ γνώριζε ότι κρατούνταν όμηροι στα νοσοκομεία και ότι οι τρομοκράτες δρούσαν εκεί».

Η UNRWA ερευνά τον ύποπτο ρόλο εργαζομένων της στις επιθέσεις στο Ισραήλ

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε έρευνα για την καταγγελλόμενη ανάμιξη αρκετών εκ των εργαζομένων της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς καθώς και ότι διέκοψε τις σχέσεις της με αυτά τα μέλη του προσωπικού της.

«Οι ισραηλινές αρχές παρείχαν στην UNRWA πληροφορίες για την φερόμενη ως ανάμιξη αρκετών εργαζομένων της UNRWA στις τρομερές επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί.

«Για να προστατευθεί η ικανότητα της υπηρεσίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, έλαβα την απόφαση να τερματίσω άμεσα τις συμβάσεις αυτών των μελών του προσωπικού και να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί η αλήθεια χωρίς καθυστέρηση».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button