Διεθνής επικαιρότητα

Θεοφάνεια με συννεφιά – Kαταιγίδες από το βράδυ

Για έντονη κακοκαιρία, με καταιγίδες, ενδεχομένως πλημμύρες και κατολισθήσεις προειδοποιούν μετεωρολόγοι μετά το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ.

Ο καιρός σήμερα μέχρι το απόγευμα αναμένεται με συννεφιά και τοπικές βροχές. Από εκεί και έπειτα ωστόσο αναμένεται να αλλάξει δραματικά, από τα Δυτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ για τα Θεοφάνεια

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (6/1) έως το βράδυ της Κυριακής (7/1), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Αναλυτικά:

Το Σάββατο 6/1 (Θεοφάνεια)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο.

Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

Την Κυριακή 7/1

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική και Νότια Πελοπόννησος) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με ύφεση από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι-νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί κατά τόπους 9 μποφόρ.

Σύσκεψη στην πολιτική προστασία

Χθες, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ώστε να είναι σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, Ιονίων Νήσων Ιωάννη Τρεπεκλή, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και Πελοποννήσου Δημήτριο Πτωχό, καθώς και του διευθυντή της ΕΜΥ Θεόδωρου Κολυδά και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων.

Τσατραφύλλιας: «Κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει λόγο για πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.

Αναλυτικά όσα έγραψε στην ανάρτησή του:

«Έντονα φαινόμενα που δυνητικά σε ευάλωτες περιοχές μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις:

Σάββατο 6-1-2024: Κέρκυρα, Παξοί, Θεσπρωτία, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία

Κυριακή 7-1-2024: Δυτική Ελλάδα, Ευρυτανία, Φωκίδα, Λακωνία, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος, Σαμοθράκη, Λήμνος

Κίνδυνος από θυελλώδεις νοτιάδες (9-10 μποφόρ):

Σάββατο: Νησιά Ιονίου και παράκτιες περιοχές δυτικής Ελλάδας.

Κυριακή: Σε όλα τα νησιά, στις περισσότερες παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά Σάββατο-Κυριακή

Υ.Γ: Την Τρίτη 9-1-2024 περιμένουμε ψυχρή εισβολή με πτώση της θερμοκρασίας κατά 7-8 βαθμούς και χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τη Λαμία και βορειότερα».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα:

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ασθενείς τοπικές βροχές έως το μεσημέρι.
Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ορεινά. Η ορατότητα το πρωί θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα στο βόρειο Αιγαίο τοπικά στα 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 16 με 18 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ 
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από τη νύχτα βροχές, σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας χιόνια.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές έως το μεσημέρι. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα είναι ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Το βράδυ νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με ενίσχυση από αργά το απόγευμα στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα στα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ 
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και από το μεσημέρι 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ, με ενίσχυση τη νύχτα στα βόρεια τοπικά στα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ 
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις έως το μεσημέρι. Τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ 
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές έως το μεσημέρι με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανώς καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με ενίσχυση τη νύχτα στα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες έως το μεσημέρι. Τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 07-01-2024 
Στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και από νωρίς το πρωί στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται βροχές και καταιγίδες που μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βρχές και σποραδικές καταιγίδες αλλά και με διαστήματα βελτίωσης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και τις πρωινές ώρες έως 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο και θα φτάσει τους 14 με 17 και τοπικά στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button