ΚρήτηΤοπικές Είδησης

ΣτΕ: Συνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος

Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το τέλος επιτηδεύματος

Σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το τέλος επιτηδεύματος.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 148/2024 απόφαση της, έκρινε ότι η επιβολή για τέλος επιτηδεύματος, δεν παραβιάζει τις διατάξεις των άρθρων 4 παρ.1 και 5,17, 25 παρ.1 και 78 του Συντάγματος, τις αρχές της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου, την αρχή της αναλογικότητας, καθώς και το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ, εν όψει των χαρακτηριστικών του τέλους επιτηδεύματος [χαμηλό ύψος (650 ευρώ ετησίως), πρόβλεψη εξαιρέσεων στον νόμο και μαχητός χαρακτήρας του τεκμηρίου, ώστε να απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους προκύπτει ότι δεν έχει πράγματι κτηθεί το αντίστοιχο εισόδημα], η επιβολή του δεν παραβιάζει τις διατάξεις των άρθρων 4 παρ.1 και 5,17,25 παρ. 1 εδαφ.δ και 78 του Συντάγματος, τις αρχές της καθολικότητας και της ισότητας του φόρου, την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.  

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button