ΚρήτηΤοπικές Είδησης

ΠΕΔ Κρήτης: «Είναι αναγκαία η πραγματική αποκέντρωση με αρμοδιότητες και πόρους», είπε ο περιφερειάρχης στην ημερίδα των αιρετών

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης μίλησε για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, για την ανασύσταση των δομών για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία για την Κρήτη του 2030

Στην Περιφερειακή ανάπτυξη, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση για πραγματική αποκέντρωση αλλά και στην  ενότητα και καλή συνεργασία των αυτοδιοικητικών δυνάμεων στον αναπτυξιακό και διεκδικητικό τους ρόλο, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην διημερίδα που οργάνωσε η ΚΕΔΕ  στο Ηράκλειο ξενοδοχείο “aquila atlantis” για την ενημέρωση των νέων Δημάρχων.

Ο κ. Αρναουτάκης, παρόντων του Γενικού  Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, των προεδρείων ΚΕΔΕ, ΠΕΔ,  Δημάρχων, στελεχών Αυτοδιοίκησης, της ΕΕΤΑΑ, του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε πως, μόνο η συνεργασία η ουσιαστική συνένωση δυνάμεων και η πραγματική αποκέντρωση  με αρμοδιότητες, πόρους, προσωπικό, είναι στοιχεία που μπορούν να εγγυηθούν την αποτελεσματικότητα του θεσμού που υπηρετούμε.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης μίλησε για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, για την ανασύσταση των δομών για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία για την Κρήτη του 2030, μία πορεία- όπως είπε- που θα επιβεβαιώσει πως η επένδυση στις Περιφέρειες και στους Δήμους αποτελεί τη μόνη σταθερή επένδυση για το μέλλον. Ο Περιφερειάρχης ταυτόχρονα, απηύθυνε ανοιχτό διαρκές κάλεσμα συνεργασίας προς όλους λέγοντας:

«Τα επόμενα χρόνια μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα κατευθυνθούν στην Κρήτη πόροι ικανοί να μεταβάλλουν ριζικά τον αναπτυξιακό μας υπόβαθρο. Με ορθή διαχείριση, με όραμα να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε και να βάλουμε  μπροστά έργα που θα μετασχηματίσουν το νησί μας, σας απευθύνω ανοικτό και διαρκές κάλεσμα συνεργασίας. Μαζί θα παρεμβαίνουμε δυναμικά εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για να έχει η Κρήτη δυνατή φωνή. Με διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων, για να αναβαθμιστεί συνολικά ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Με αποκέντρωση εξουσιών και κυρίως με διακριτούς ρόλους. Η ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, προϋποθέτει την αναβάθμιση του ρόλου τους και τη διασφάλιση πόρων για επενδύσεις σε τομείς, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ψηφιακή διακυβέρνηση, η βελτίωση και επέκταση των υποδομών μεταφορών, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή στις συνθήκες της ψηφιακής εποχής και της «έξυπνης ανάπτυξης».

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  Λάζαρος Κυρίζογλου ευχαρίστησε τον κ. Αρναουτάκη για την παρουσία του και του δώρισε σε ανατύπωση τον πρώτο κώδικα σύστασης των Δήμων. Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, καλωσόρισε θερμά όλους τους συνέδρους στην διημερίδα και ευχήθηκε στους οργανωτές κάθε επιτυχία.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button