Διεθνής επικαιρότητα

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Νετανιάχου για τα μεταπολεμικά του σχέδια στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν πρέπει να καταλάβουν ξανά τη Γάζα δήλωσε την Τρίτη (7/11) ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα επ’ αόριστον, μετά το τέλος του πολέμου.

«Ο πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εκ νέου κατάληψη της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι καλή. Δεν είναι καλό για το Ισραήλ και για τον ισραηλινό λαό», δήλωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες Τζον Κίρμπι στο «CNN This Morning».

«Μια από τις συζητήσεις που είχε ο υπουργός (Antony) Blinken στην περιοχή είναι πώς θα είναι η Γάζα μετά τη σύγκρουση. Ποια θα είναι η διακυβέρνηση στη Γάζα. Γιατί δεν μπορεί να είναι αυτή που ήταν στις 6 Οκτωβρίου. Δεν μπορεί να είναι η Χαμάς», πρόσθεσε σύμφωνα με το CNNi.

Η τελευταία προειδοποίηση από τον Λευκό Οίκο έρχεται αφότου ο Νετανιάχου μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News τη Δευτέρα για το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, απάντησε: «Αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».

«Το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε. «Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», επέμεινε.

Στην ίδια συνέντευξη, απέρριψε για ακόμη μια φορά την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεση η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», είπε, την ίδια ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Σε ό,τι αφορά (…) μικρές παύσεις –μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί–, τις κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου στη συνέντευξη.

Να σημειωθεί ότι σε μια συνέντευξη στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» για το Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα. Τότε, ο Μάικλ Χέρτζογκ, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε δηλώσει στο CNNi ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button