Διεθνής επικαιρότητα

Βρετανία: Έως και 3.000 στερλίνες σε μετανάστες για να μεταβούν οικειοθελώς στη Ρουάντα

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα καταβάλλει 3.000 λίρες (3.500 ευρώ) σε αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε να μεταβούν οικειοθελώς στην Ρουάντα, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (13/3) το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, η συμφωνία θα είναι σε εθελοντική βάση και είναι ξεχωριστή από το πρόγραμμα απέλασης που έχει «παγώσει» καθώς κρίθηκε από τα δικαστήρια της χώρας ως «μη ασφαλές».

Η νέα συμφωνία είναι παραλλαγή μιας ήδη υπάρχουσας που δίνει το ίδιο ποσό στους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία ήρθαν στη Βρετανία παράτυπα.

Απαντώντας στην τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο σκιώδης υπουργός μετανάστευσης των Εργατικών Στίβεν Κίννοκ δήλωσε: «Ακόμη και οι υπουργοί της κυβέρνησης αναγνωρίζουν τελικά ότι το σχέδιό τους για τη Ρουάντα δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, οπότε καταφεύγουν στο να πληρώνουν ανθρώπους για να πάνε εκεί».

Η κυβέρνηση έχει επικαιροποιήσει το νόμο Ρουάντα προκειμένου να ξεπεράσει τη νομική σκόπελο. Ο νόμος βρίσκεται στην διαδικασία εξέτασης της Άνω και Κάτω Βουλής έχοντας ήδη απορριφθεί από τη Βουλή των Λορδων ενώ επιστρέφει για εξέταση την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα επικυρωθεί οσονούπω και η κυβέρνηση ευελπιστεί να το θέσει σε λειτουργία, δηλαδή να στείλει την πρώτη πτήση ή πτήσεις με μετανάστες στη Ρουάντα πριν τις επερχόμενες γενικές εκλογές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button