ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

«Τέλος» (;) το Στεφανοβίκειο ως βάση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού

Καταργείται (;) η βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο (έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ), η οποία θα εγκαταλειφθεί μετά τη καταστροφή-βύθιση από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και ενώ το κόστος των ζημιών σε υλικό, εξοπλισμό και κτίρια θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ! Σημειώνεται ότι η βάση ήταν η έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ.

Σύμφωνα με το pronews.gr, το κόστος δημιουργίας μίας νέας βάσης θα είναι της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ το κόστος των ελικοπτέρων που καταστράφηκαν είναι πολύ πιθανό να φτάσει μέχρι και τα 1,5 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση των 2 δισ. ευρώ για το συνολικό κόστος είναι η πολύ «αισιόδοξη» εκδοχή της αποτίμησης των ζημιών.

Αν αυτό το κόστος προστεθεί και στην εκτίμηση των 5 δισ. ευρώ που θα κοστίσει η αποκατάσταση της Θεσσαλίας (για καταστροφές περιουσιών και υποδομών και για την διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας) τότε μιλάμε για μία οικονομική καταστροφή κοντά στα 7 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταστραφεί εντελώς 7 επιθετικά ελικόπτερα Apache και 65 ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58 Kiowa.

Με εξαίρεση τα μεταφορικά ελικόπτερα και τα όποια επιθετικά ελικόπτερα βρισκόταν στα Μέγαρα, η Αεροπορία Στρατού δεν υφίσταται πλέον.

Η νέα βάση σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας η οποία όμως δεν είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις στο Αιγαίο αλλά για τα Βαλκάνια που όμως δεν αποτελούν προτεραιότητα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Οι εργαλειομηχανές και τα ελικόπτερα που καταστράφηκαν στο Στεφανοβίκειο δε μπορούν να αναπληρωθούν καθώς μαζί με την αξία της γης και των κτιρίων εκτινάσσουν το συνολικό κόστος από 2 δισ. ευρώ μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ.

Πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης αποτελεί το τι θα γίνει με την εκπαίδευση των πιλότων των ελικοπτέρων.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με αυτό καθώς δεν υπάρχουν τα μέσα για να εκπαιδευτούν οι πιλότοι και να εφαρμοστεί το εκπαιδευτικό πτητικό πρόγραμμα. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ερώτημα αποτελεί και το πόσα από τα επιθετικά ελικόπτερα που δεν βρίσκονταν στο Στεφανοβίκειο είναι σε διαθεσιμότητα καθώς κάποια από αυτά ήταν ήδη εκτός λειτουργίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button