ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αρκαλοχώρι: Μετά τις κατασχέσεις εντός των ημερών και οι πρώτοι πλειστηριασμοί κατά των σεισμοπαθών

Σωρηδόν εκπλειστηριάζονται ακίνητα ανθρώπων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στον δήμο Μινώα Πεδιάδος

Η… αναλγησία των funds – με τη συνδρομή της Πολιτείας – καλά κρατεί σε βάρος σεισμόπληκτων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μινώα Πεδιάδος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη 12 Ιουλίου, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί που σχετίζονται με ακίνητα της περιοχής!

Όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” κ. Κώστας Γκαντάντσιος, εντός του τρέχοντος μηνός έχουν ήδη προσδιοριστεί άλλες δύο ημερομηνίες πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, εκτός από τις τρεις περιπτώσεις του Ιουλίου, έχουν προγραμματιστεί δύο ημερομηνίες για Νοέμβριο, αλλά και για Ιανουάριο του 2024!

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων, έχουν καταχωριστεί (από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου) τέσσερα νέα κατασχετήρια που σχετίζονται με την περιοχή! Εάν σε αυτά προστεθούν τα προηγούμενα 12 κατασχετήρια που κοινοποιήθηκαν μέσα στον περασμένο Μάρτιο (11 για τον δήμο Μινώα Πεδιάδος κι ένα για τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων), έχουν καταχωριστεί συνολικά 16 κατασχετήρια που σχετίζονται με τους σεισμόπληκτους του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου τον Σεπτέμβριο του 2021.

Επισημαίνεται ότι κάποια από τα κατασχετήρια αφορούν περισσότερα του ενός (ή και δύο) ακινήτων.

«Στη δεύτερη έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” στο Υποθηκοφυλακείο Αρκαλοχωρίου, διαπιστώσαμε ότι έχουν καταχωριστεί τέσσερις (4) νέες κατασχέσεις στην περιφέρεια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από 16/05/2023 μέχρι 03/07/2023», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες Δευτέρα 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι τέσσερις νέες κατασχέσεις είναι οι εξής:

«1) Στις 16-5-2023 κατάσχεση που αφορά μία (1) τριώροφη οικοδομή εντός του οικισμού Αρκαλοχωρίου.

2) Στις 29-6-2023 κατάσχεση που αφορά μία (1) ισόγεια μονοκατοικία εντός του οικισμού Γασίου Αρκαλοχωρίου.

3) Στις 30-6-2023 κατάσχεση που αφορά τρεις (3) οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα) εντός του οικισμού Αρκαλοχωρίου και

4 )Στις 3-7-2023 κατάσχεση που αφορά μία (1) διώροφη οικοδομή εντός του οικισμού Αυλής».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι, εκτός από επικείμενες επιδόσεις κατασχετηρίων εντός του τρέχοντος μηνός, έχουν ήδη οριστεί ημερομηνίες πλειστηριασμών για τον Ιούλιο!

«Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκεινται και άλλες επιδόσεις κατασχετηρίων εντός του Ιουλίου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν οριστεί ήδη ημερομηνίες πλειστηριασμών σε συμπολίτες μας εντός του μηνός Ιουλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Κρίνεται επιβεβλημένη η συστράτευση και η κοινή συμπόρευση όλων των τοπικών φορέων, προκειμένου να διαφυλάξουμε, στον βαθμό που μπορούμε, τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής, που παρά τη θέλησή τους έχουν βρεθεί σε βίαιη δυσμένεια λόγω του σεισμού», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην ανακοίνωση του Συλλόγου “Ελπίδα”.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο Κώστας Γκαντάτσιος επανέφερε στο προσκήνιο τα αιτήματα των σεισμόπληκτων, τα οποία είχαν κοινοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες με ανοικτή επιστολή και στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, δε βρισκόμαστε απλά στο “σημείο μηδέν”, αλλά στο σημείο υπό του μηδενός!

Ο κ. Γκαντάτσιος ζητά να γίνει δεκτό το αίτημα περί παράτασης της αναστολής πλειστηριασμών για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, όπως ακριβώς συνέβη και με άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές!

«Μιλάμε για μια ειδική κατηγορία ανθρώπων. Δεν είμαστε τζαμπατζήδες. Η Πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω από τους πολίτες προστατευτικά, όπως έγινε για παράδειγμα για το Μάτι, όπου έχουν δοθεί (και πολύ σωστά συνέβη αυτό) πέντε αναστολές πλειστηριασμών. Έτσι, εξάλλου, θα πρέπει να πράττει η Πολιτεία, όπου υπάρχει φυσική καταστροφή, αφού για να ορθοποδήσει η τοπική κοινωνία χρειάζεται ένα δίχτυ προστασίας».

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα”, τα τέσσερα πρόσφατα κατασχετήρια που γνωστοποιήθηκαν προέρχονται από ιρλανδικό fund.

«Μπαίνουμε σε διαδικασία πλειστηριασμών. Τα κατασχετήρια του προηγούμενου διαστήματος μετατρέπονται ουσιαστικά σε πλειστηριασμούς», ανέφερε με νόημα ο κ. Γκαντάτσιος, που τονίζει ότι δεν έχει ληφθεί «κάποια ιδιαίτερη πρόνοια για τους σεισμόπληκτους».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων “Ελπίδα” επισημαίνει, πάντως, ότι αυτά δεν ήταν τα μοναδικά προβλήματα. Ο κ. Γκαντάτσιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Κρατικής Αρωγής, όπου – και εκεί – παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της στάσης των τραπεζών.

«Η Κρατική Αρωγή έχει δύο σκέλη. Το 80% προέρχεται από το κράτος με βάση την εκτίμηση της προκληθείσας ζημιάς. Το υπόλοιπο 20% για το σπίτι ή το κατάστημα προέρχεται από άτοκο δάνειο από τράπεζες», μας είπε ο κ. Γκαντάτσιος, εξηγώντας ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν απευθυνθεί στα τραπεζικά ιδρύματα για να λάβουν αυτό το 20%, έχουν “φάει πόρτα”.

«Οι 25-30 πολίτες που έχουν λάβει άδεια να προχωρήσουν, όταν απευθύνθηκαν στις τράπεζες, αυτές αρνήθηκαν», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ελπίδα”.

Ο κ. Γκαντάτσιος ζητά από την Πολιτεία «ειδική πρόβλεψη και ρυθμίσεις απέναντι στις αξιώσεις των funds, μέσα σε ένα αρρύθμιστο περιβάλλον χωρίς πρόνοια, όπου υπάρχουν μόνο εξαγγελίες, οι οποίες στην πράξη μένουν ανεφάρμοστες».

Αναφορικά με το ζήτημα των τραπεζικών λογαριασμών που είχε απασχολήσει πριν από μερικούς μήνες σεισμόπληκτους της περιοχής, οι οποίοι είδαν να “μπλοκάρονται” χρηματικά ποσά που τους είχαν καταβληθεί στους λογαριασμούς τους ως στεγαστική συνδρομή για τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, ο Κώστας Γκαντάτσιος μας είπε ότι όσοι δημότες απευθύνθηκαν στον Σύλλογο και υποβλήθηκαν αρμοδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εν συνεχεία οι λογαριασμοί τους ξεμπλόκαραν. Εντούτοις, ο πρόεδρος του Συλλόγου ξεκαθάρισε ότι δεν αποκλείεται το επίμαχο ζήτημα να μην έχει επιλυθεί για άλλους πολίτες – όπως για παράδειγμα ηλικιωμένοι – οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν “τσεκάρει” τους λογαριασμούς τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο κ. Γκαντάτσιος στάθηκε και στο μείζον ζήτημα των κατεδαφίσεων, οι οποίες δεν προχωρούν με τον ρυθμό που θα έπρεπε να συμβαίνει.

«Μέσα στις γειτονιές των οικισμών υπάρχουν μπάζα και υλικά», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου των Σεισμόπληκτων, επισημαίνοντας μια ακόμη πτυχή της άκρως αρνητικής κατάστασης την οποία βιώνουν οι σεισμόπληκτοι της περιοχής.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button