ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Η ακρίβεια αρχίζει από το ράφι και όχι από το χωράφι

Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για την ακρίβεια στα λαχανικά, όμως η αλήθεια είναι άλλη

Εάν δε ζήσεις όλη την αλυσίδα (παραγωγός -χονδρέμπορος- λιανοπωλητής- καταναλωτής), δεν μπορείς να κατανοήσεις ποιος κερδοσκοπεί και ποιος όχι.

Αγαπητοί φίλοι, με περηφάνια, με γνώση, αλλά και εμπειρία, μπορώ πλέον να πω τι ακριβώς συμβαίνει σε όλη αυτή την αλυσίδα των λαχανικών, διότι έχω βιώσει σχεδόν όλες τις φάσεις: από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Και αναφέρομαι στον παραγωγό εκείνο που προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις, έχοντας απέναντί του τις καιρικές συνθήκες, την άνοδο των τιμών σε προϊόντα σποράς, την έλλειψη εργατών γης κ.λπ.

Μεγάλος ο μόχθος και το στρες για να φύγει το προϊόν στον έμπορο και εκεί αναπτύσσεται μια άλλη αγωνία, αυτή της πληρωμής.

Ο χονδρέμπορος, δηλαδή ο μεσολαβητής μεταξύ παραγωγού και λιανοπωλητή, ο επαγγελματίας αυτός, εδώ ρισκάρει διότι τα λαχανικά είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν.

Σκεφτείτε πριν απελευθερωθούν από το ελεγχόμενο κέρδος, δηλαδή από τη διατίμηση, τα λαχανικά, που ήταν κέρδος π.χ. 10%, τι “αλισβερίσι” γινόταν με την ελεγκτική μηχανή του κράτους.

Βεβαίως το μεγάλο ποσοστό κέρδους είχε δοθεί στον λιανοπωλητή, π.χ. 28-30% αλλά και πάλι όλη αυτή η διακίνηση θέλει επιχειρηματίες “σαΐνια”.

Μπορεί εμείς ως καταναλωτές να μιλάμε για ακρίβεια, αλλά λάθος τοποθετούμαστε σε ό,τι αφορά τα προϊόντα σποράς, τα προϊόντα πρωτογενούς τομέα.

Η παραπάνω αναφορά έγινε με σκοπό να διαφωτίσει καταναλωτές που δε σχετίζονται με όλη αυτή την αλυσίδα, δηλαδή με το πώς ένα λαχανικό φτάνει στην κατανάλωση.

Τώρα γιατί η ντομάτα θεωρείται η “βασίλισσα του πληθωρισμού”;

Η ντομάτα χαρακτηρίζεται ως “η βασίλισσα του πληθωρισμού” καθώς επηρεάζει τις τιμές όλων των άλλων προϊόντων της γης μας. Σε επίπεδο παραγωγών έχει σήμερα τιμές που κυμαίνονται από 0,50 έως 0,90 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα. Πριν από ένα μήνα ήταν στο ένα ευρώ το κιλό. «Αυτή η μείωση έχει να κάνει με την αύξηση της προσφοράς στην αγορά, αφού τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν οι υπαίθριες ντομάτες.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ – και να καλέσω την κυβέρνηση να το δει καθαρά – και στο εξής: Εάν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τον καταναλωτή, υπάρχουν εργαλεία, όπως η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, οι Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών, κ.λπ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button