Διεθνής επικαιρότητα

Reuters: Εκεχειρία σε τρεις φάσεις προτείνει η Χαμάς – Οι όροι που βάζει

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου, όπως αναφέρει το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις διάρκειας 45 ημερών η καθεμία.

Η πρόταση προβλέπει ότι οι μαχητές θα ανταλλάξουν τους εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους που αιχμαλώτισαν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Στη συνέχεια θα άρχιζε η ανοικοδόμηση της Γάζας και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρούσαν πλήρως και θα ανταλλάσσονταν πτώματα και λείψανα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε τη νύχτα στο Ισραήλ μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των διαμεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου, στην πιο σοβαρή διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την επίτευξη μιας εκτεταμένης εκεχειρίας.

Η αντιπρόταση της Χαμάς

Σύμφωνα με την αντιπρόταση της Χαμάς, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση των 45 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι υπόλοιποι άνδρες όμηροι θα απελευθερώνονταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης και οι υπόλοιποι θα ανταλλάσσονταν στην τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης, η Χαμάς περιμένει ότι οι πλευρές θα είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η οργάνωση, η οποία έχει τον έλεγχο της Λωρίδας τη Γάζας, αναφέρει ακόμη ότι επιθυμεί την απελευθέρωση 1.500 κρατουμένων, το ένα τρίτο των οποίων θέλει να επιλέξει από τον κατάλογο των Παλαιστινίων στους οποίους έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ.

Ακόμη στο πλαίσιο της εκεχειρίας θα αυξάνονταν η ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους πολίτες της Γάζας που αντιμετωπίζουν πείνα και τρομερές ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα μετά τη δολοφονία 1.200 ανθρώπων και την ομηρία 253 ομήρων από μαχητές από τη Γάζα που κυβερνάται από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 27.585 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, ενώ χιλιάδες άλλοι φοβούνται ότι έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button