Επανήλθε ο Γκεμπρεγέσους, εκφράζει ανησυχίες για τον κορωνοϊό!
Ολοένα και περισσότερο μπαίνει και πάλι στην καθημερινότητα μας όπως δείχνουν τα πράγματα ο κορωνοϊός. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αρχίζει και πάλι να εκφράζει τις δικές του ανησυχίες. Είναι χαρακτηριστικά η πρόσφατη τοποθέτηση του γενικού διευθυντή Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των νοσηλειών.
Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ανησυχητικές τάσεις για τον COVID-19 ενόψει της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο. Οι θάνατοι αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, οι εισαγωγές στη ΜΕΘ αυξάνονται στην Ευρώπη και οι νοσηλείες αυξάνονται σε αρκετές περιοχές. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι περιορισμένα.
Μόνο 43 χώρες – λιγότερο από το ένα τέταρτο των κρατών μελών του ΠΟΥ – αναφέρουν θανάτους στον ΠΟΥ και μόνο 20 παρέχουν πληροφορίες για νοσηλεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει καμία παραλλαγή που να είναι κυρίαρχη. Η παραλλαγή ενδιαφέροντος EG.5 βρίσκεται σε άνοδο, ενώ οι υποπαραλλαγές XBB μειώνονται. Η παραλλαγή BA.2.86 έχει εντοπιστεί σε μικρούς αριθμούς σε 11 χώρες.
Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά αυτήν την παραλλαγή για να αξιολογήσει τη μεταδοτικότητά της και τον πιθανό αντίκτυπό της. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του ΠΟΥ είναι το χαμηλό επίπεδο των ατόμων σε κίνδυνο που έχουν λάβει μια δόση εμβολίου COVID-19 πρόσφατα. Το μήνυμά μας είναι να μην περιμένετε να λάβετε μια επιπλέον δόση εάν συνιστάται για εσάς.
Η αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων δείχνει ότι ο COVID είναι εδώ για να μείνει και ότι θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε εργαλεία για να τον καταπολεμήσουμε. Πριν από περισσότερα από τρία χρόνια, ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες μας εγκαινίασαν το Covid-19 Technology Access Pool, ή C-TAP, για να διευκολύνουν την ανταλλαγή πνευματικής ιδιοκτησίας, γνώσεων και καινοτομιών για εμβόλια, δοκιμές, θεραπείες και άλλα εργαλεία.
Ο ΠΟΥ επανεξετάζει τώρα το μοντέλο C-TAP με σκοπό την ανάπτυξη ενός νέου, ευρύτερου μοντέλου πρόσβασης για τεχνολογίες, το οποίο σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε μέχρι το τέλος του έτους».