Διεθνής επικαιρότητα

Γαλλία: Ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για τον δραπέτη που σκότωσε δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό έχει ξεκινήσει στη βόρεια Γαλλία έπειτα από επίθεση εναντίον αστυνομικής κλούβας χθες Τρίτη που οδήγησε την απόδραση ενός κρατουμένου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, όταν οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου εμβόλισαν την κλούβα σε σταθμό διοδίων στην Ενκαρβίλ, προτού ανοίξουν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των επιβαινόντων.

Δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο κρατούμενος που επέστρεφε στη φυλακή της Εβρέ, αφού παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Ρουέν, κατάφερε να διαφύγει μαζί με τους συνεργούς του.

«Έχουμε αναπτύξει πολλά μέσα για τον εντοπισμό όχι μόνο του δραπέτη, αλλά και της συμμορίας που τον απελευθέρωσε», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η επίθεση, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «σοκαριστική», προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα, οι οποίοι ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις σήμερα ζητώντας να τους δοθούν περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των κρατουμένων.

Οι δεσμοφύλακες «είχαν απλώς ένα Sig Sauer εναντίον όπλων πολέμου», κατήγγειλε ο Φρεντερίκ Λιακόφ υπεύθυνος του συνδικάτου FO- Justice στο σωφρονιστικό κατάστημα της Καν.

Κάνοντας λόγο για ένα ειδεχθές «ένα ειδεχθές έγκλημα», ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν- Μορετί ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και συναντήθηκε χθες με συναδέλφους των νεκρών σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Είναι η πρώτη φορά από το 1992 που χάνει τη ζωή του εργαζόμενος σε φυλακές εν ώρα υπηρεσίας στη Γαλλία.

Απόπειρα απόδρασης

Από χθες οι δυνάμεις της τάξης έχουν ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τον δραπέτη και τα μέλη της ομάδας που εξαπέλυσε την επίθεση.

«Περισσότεροι από 450 αστυνομικοί και χωροφύλακες» έχουν κινητοποιηθεί στο διαμέρισμα του Εβρέ στη Νορμανδία, επεσήμανε ο Νταρμανέν, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «εν ψυχρώ βαρβαρότητα».

Όπως δήλωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό στους δημοσιογράφους, η αστυνομική κλούβα που μετέφερε τον 30χρονο Μοχάμεντ Αμρά πέρασε χθες λίγο πριν τις 11:00 (τοπική ώρα) από τα διόδια της Ενκαβρίλ και «αμέσως ένα Peugeot την εμβόλισε από μπροστά για να τη σταματήσει».

«Άνδρες με μεγάλα όπλα βγήκαν από το αυτοκίνητο και σε αυτούς προστέθηκαν και άλλοι που βγήκαν από ένα αυτοκίνητο μάρκας Audi, το οποίο πιθανόν ακολουθούσε την αστυνομική κλούβα», πρόσθεσε.

«Πυροβόλησαν πολλές φορές» εναντίον της κλούβας, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν και να τραυματίσουν σωφρονιστικούς υπαλλήλους, προτού διαφύγουν παίρνοντας μαζί τους τον Αμρά.

Τα δύο οχήματα εντοπίστηκαν καμένα αργότερα χθες σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Ο Αμρά καταδικάστηκε για ληστεία στις 10 Μαΐου και κατηγορούνταν στη Μασσαλία στο πλαίσιο υπόθεσης λαθρεμπορίου ναρκωτικών για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και απαγωγή.

Ο δικηγόρος του Υγκ Βιζιέ δήλωσε στον γαλλικό σταθμό BFMTV ότι «θα ήθελα να πιστέψω ότι (ο Αμρά) δεν γνώριζε τίποτα για το σχέδιο απόδρασης». «Κατά τη γνώμη μου, το σχέδιο απόδρασης δεν ταιριάζει με όσα γνωρίζω για εκείνον», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού Τύπου, ο Αμρά είχε προσπαθήσει να δραπετεύσει από το κελί του στη φυλακή του Εβρέ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κόβοντας τα κάγκελα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button