Κυπριακά Νέα

Δείπνο προς τιμή της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου από την Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο Ην. Βασίλειο

Δείπνο προς τιμή της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου από την Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο Ην. Βασίλειο

Αγαπητέ Πρόεδρε και Μέλη της Εθνικής Ομοσπονδίας ΗΒ,

κ. Ύπατε Αρμοστή,

Μέλη της παροικίας,

Κυρίες και κύριοι παρευρισκόμενοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.Οι απόδημοι Κύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας. Έχετε καταφέρει όχι μόνον να διαφυλάξετε τις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις μας, αλλά και να είστε πρότυπα εργατικότητας και προόδου για την πατρίδα μας στο εξωτερικό.

Η δυναμική και δραστήρια κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμβάλει διαχρονικά και ουσιαστικά στην προώθηση ζητημάτων που σχετίζονται με την και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ο ρόλος της παροικίας στη στήριξη των αποδήμων, ειδικότερα όσων μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την τουρκική εισβολή, υπήρξε σημαντικός για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο των ανθρώπων αυτών. Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων, καθώς και άλλα οργανωμένα σύνολα της παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αφοσίωση, τη συνέπεια και την επιμονή τους στην προσπάθεια για αναχαίτιση, των στοχευμένων ενεργειών και της προπαγάνδας της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους προς εξυπηρέτηση των διχοτομικών και επεκτατικών της στόχων.

Γνωρίζοντας ότι πολλά μέλη της Ομοσπονδίας είναι κυπριακής καταγωγής, αλλά δεν έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Κύπρο, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε, παρά την γεωγραφική απόσταση και να διαδώσετε τις αξίες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα, στις επόμενες γενιές. Η συνεχής προβολή αυτής της ταυτότητας, της γλώσσας και της ιστορίας μας και η μετάδοσή τους στις νέες γενεές Κυπρίων ανά τον κόσμο πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της πολιτείας, της οποίας η στήριξη προς τη διασπορά πρέπει να είναι συνεχής και πλήρης.

Η παρούσα επίσημη επίσκεψή μου στο Λονδίνο, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων κ. Lindsay Hoyle, είναι, ας μου επιτραπεί να πω, η πρώτη του είδους της, ως ανταποδοτική της πρώτης επίσημης επίσκεψης Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο, τον Φεβρουάριο του 2022, που ήταν και η πρώτη διμερής επίσκεψη του Sir Lindsay στο εξωτερικό. Αυτό λέει πολλά για τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και για τη βούλησή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη μεταξύ μας συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις συναντήσεις που είχα μέχρι στιγμής μας απασχόλησαν τα θέματα της Κύπρου, περιλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν ειδικότερα τους Κυπρίους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχω συζητήσει τα κυριότερα από αυτά με τους εκπροσώπους σας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες πολιτογράφησης των Κυπρίων του εξωτερικού, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την παροικία (και το οποίο προτίθεμαι να εγείρω με τις αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης). Είναι πολύ σημαντικό η κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και κάθε άλλη κοινότητα της διασποράς, να συνεχίσει να έχει ουσιαστική εμπλοκή στην πολιτική ζωή της χώρας και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των μελών της, και κυρίως της Κύπρου, ιδιαίτερα για το εθνικό μας θέμα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω για τη βούληση και ετοιμότητα όλων των συναδέλφων βουλευτών και εμένα προσωπικά να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία της Βουλής με την Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον μεταξύ μας συντονισμό, για την καλύτερη ανάδειξη των θεμάτων που σχετίζονται με την Κύπρο και τους Κύπριους απόδημους.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Επιβάλλεται να επαγρυπνούμε και να ενεργούμε έγκαιρα, συγκροτημένα και συντονισμένα για την αναχαίτιση των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός και πέριξ της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Για αυτό ειδικά το θέμα, έχω αποστείλει μέχρι στιγμής τρεις επιστολές-διαβήματα σε Προέδρους κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στηλιτεύοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και τον σφετερισμό περιουσιών Ελληνοκυπρίων προσφύγων, μέσω της λεγόμενης «Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας» και τους ζητώντας τους να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να αναστρέψει τις ενέργειες αυτές και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος της Κύπρου, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής.

Προς τούτο, ζητούμε τη στήριξη σημαντικών χωρών, κυρίως των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει βαρύνοντα ρόλο όσον αφορά στο κυπριακό και στις προσπάθειες επίλυσής του, όσο και των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά και γειτονικών και άλλων φίλων χωρών που έχουν καλές σχέσεις και με την Τουρκία, στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Στόχος  μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μιας λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για τον Κυπριακό λαό στο σύνολό του, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Μιας λύσης που θα δημιουργήσει ευκαιρίες, κυρίως  για τους νέους μας και τις επόμενες γενικές, να κτίσουν ένα λαμπρότερο μέλλον στην κοινή τους πατρίδα και θα αναδείξει τη χώρα μας σε πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης και προόδου στην περιοχή και πέραν αυτής.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Τουρκία και η υποτελής σε αυτήν παράνομη οντότητα των κατεχομένων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν μπορούμε ποτέ να δεχθούμε την αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση “δύο κρατών”, η οποία εκφεύγει του διαπραγματευτικού πλαισίου του ΟΗΕ και αντίκειται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) και την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει ρητά απορρίψει. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αποδυθεί σε εκστρατεία διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους, τόσο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όσο σε άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και έχει επιτύχει, μέχρι στιγμής, την απόδοση στο ψευδοκράτος καθεστώτος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών κρατών. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει, γιατί αυτό εξυπηρετεί τους αναθεωρητικούς και επεκτακτικούς του στόχους.  Η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητά της εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρεί στο σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου για εμπορική εκμετάλλευση, αυξάνει τη στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων και σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό της γύρω από τους Τουρκοκυπρίους, ενώ κατακλύζει τα κατεχόμενα με Τούρκους εποίκους, αλλά και παράνομους μετανάστες, οι οποίοι καταλήγουν μέσω της Πράσινης Γραμμής στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης όπου αιτούνται άσυλο. Η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου συγκριτικά με τον πληθυσμό της (6+%) μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία.  

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος αγκάλιασε 16 χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στη χώρα μας παρέχοντάς τους όλα τα οφέλη, σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή και στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, στη βάση των ίδιων αρχών που βάναυσα καταπατά η Τουρκία στην Κύπρο. Μια χώρα που διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και που αρνείται να εφαρμόσει τις συλλογικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αποδυναμώνοντας έτσι τις κυρώσεις για να αποκομίσει ίδιον οικονομικό και πολιτικό όφελος. Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην περίπτωση της Κύπρου και της Ουκρανίας είναι οι ίδιες. Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα έναντι της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο, όπως ορθά πράττει έναντι της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Κύπρος μας, αντλούμε δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας στον τόπο μας και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας σε μια χώρα όπου θα επικρατεί η ειρήνη και η ασφάλεια. Αντλούμε δύναμη από σας, γιατί ξέρουμε ότι είστε ακούραστοι συνοδοιπόροι σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα της Κύπρου για το δίκαιο απέναντι σε ένα ισχυρότερο και επιθετικό γείτονα. Είμαστε μια μικρή χώρα, της οποίας όμως η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στρατηγική σημασία, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια άκρως ασταθή περιοχή, υπολογίζονται και εκτιμώνται δεόντως από τις γειτονικές μας χώρες, αλλά  και από ισχυρούς δρώντες ευρύτερα. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της Κύπρου είναι οι άνθρωποί της που ξέρουν να αγωνίζονται, να δημιουργούν και να μεγαλουργούν, είτε εντός είτε πέραν των συνόρων της μικρής μας πατρίδας, κάνοντας μας περήφανους. 

Συγχαίροντάς σας και πάλι για το πολύ ουσιαστικό και σημαντικό έργο που επιτελείτε, σας διαβεβαιώ ότι, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είμαστε πάντοτε κοντά σας, αρωγοί στην όποια πρωτοβουλία και δράση αναλαμβάνετε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στις επερχόμενες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας και της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, με αφορμή τις τραγικές επετείους του 1974, για να ευχηθώ αυτό να είναι το τελευταίο καλοκαίρι που βρίσκει την Κύπρο μοιρασμένη και τον λαό της να θρηνεί και να ζητά δικαίωση. Θα ήθελα, τέλος, να εγείρω πρόποση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και για όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Κύπρο μας.

Σας ευχαριστώ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button