Διεθνής επικαιρότητα

Συνέδριο Economist – Ντε Βιλπέν: Να ευθυγραμμιστούν Ευρώπη και ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να ευθυγραμμιστούν για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν στην ομιλία του στο 3o Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist.

Υπογράμμισε ότι με την κρίση στην Ουκρανία διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή και προκύπτει το ερώτημα εάν «θα συνεχίσει η Ευρώπη την μετάβαση από κρίση σε κρίση ή θα αναδιαμορφωθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στη διεύρυνση της ΕΕ και δήλωσε πεπεισμένος «ότι θα πρέπει να μείνουμε στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και της Θεσσαλονίκης εάν δεν θέλουμε να έχουμε άσχημες εκπλήξεις, εάν δεν θέλουμε να έχουμε αρνητικές αντιδράσεις από τους λαούς της Ευρώπης».

Ο κ. Ντε Βιλπέν εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση στα Βαλκάνια, φέροντας το παράδειγμα της Σερβίας και του Κοσόβου και επισήμανε ότι ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο χρόνο συνεργασίας με την Ελλάδα. Η χώρα μας με τη σειρά της πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει την επιρροή διεθνώς, με την ΕΕ και τοπικά με τα Βαλκάνια. «Έτσι θα δημιουργήσουμε μια πολιτική κοινότητα που θα ανοίξει τις πύλες της προς τις χώρες της περιοχής προκειμένου να κατευνάσει τις εντάσεις με τις όμορες χώρες», ανέφερε.

Για την πρόκληση της μεταναστευτικής πολιτικής, σημείωσε ότι πρέπει «να επιμείνουμε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και η ΕΕ να εμπλακεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει την κρίση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, εκτίμησε ότι υπάρχουν ενδείξεις κατευνασμού, ενώ υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να επιστρέψει στις πολιτικές καλής γειτονίας.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με την στροφή της Ευρώπης στα δεξιά, ο κ. Ντε Βιλπέν σημείωσε ότι δεν είναι πρόκληση μόνο για την Ευρώπη «αλλά για τη δημοκρατία απέναντι στον αυταρχισμό». «Εάν δεν δείξουμε ότι μπορούμε να λύσουμε προβλήματα η ακροδεξιά θα έχει ανοιχτό πεδίο για να ενισχύσει τη δύναμη της», σημείωσε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button