ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δολοφονία Καλαντζάκη: Ελεύθερη η “μαύρη χήρα” αλλά για πόσο; Η οικογένεια του νεκρού θα επιδιώξει επιστροφή της στη φυλακή

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας για τη 43χρονη “μαύρη χήρα” του Χριστόδουλου Καλαντζάκη, που δολοφονήθηκε το 2017 στη Σητεία

Απαγόρευση διαμονής στην Κρήτη επέβαλε το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας στη 43χρονη χήρα του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη, ο οποίος είχε δολοφονηθεί τον Οκτώβριο του 2017 στα Πιλαλήματα Σητείας. 

Το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας, ύστερα από έφεση της αντιεισαγγελέως Εφετών, προχώρησε στην έκδοση βουλεύματος μετά την υφ’ όρων απόλυσή της από τις φυλακές Θηβών, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής της. 
Η χήρα του καρδιολόγου που είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως «μαύρη χήρα», καθώς πρωτόδικα είχε καταδικαστεί με ισόβια κάθειρξη, ενώ στο Εφετείο άλλαξε η κατηγορία και τιμωρήθηκε με 15 χρόνια για συνέργεια στον φόνο του συζύγου της από τον 42χρονο πρώην εραστή της, ο οποίος παραμένει στη φυλακή με ποινή ισοβίων. 

Σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας του δολοφονημένου γιατρού Κική Πακιρτζίδου, οι όροι της υφ’ όρων απόλυσης της 43χρονης γυναίκας με καταγωγή από τη Βουλγαρία διαμορφώθηκαν διαφορετικά από το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας, που είχε εξετάσει στις 3 Απριλίου την έφεση της αντιεισαγγελέως. Σύμφωνα με την κ. Πακιρτζίδου, το βούλευμα επιβάλλει απαγόρευση διαμονής και κατοικίας της 43χρονης στην Κρήτη και δη στον νομό όπου έλαβε χώρα η εγκληματική σε βάρος του συζύγου της πράξη, όπου και ήδη διαμένουν σε αυτόν οι συγγενείς του θύματος. Η 43χρονη, σύμφωνα με το βούλευμα, θα πρέπει να φύγει από την Κρήτη και να ζήσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, όμως το βούλευμα δεν ορίζει τι θα πρέπει να κάνει ακριβώς με το παιδί της, δηλαδή αν θα πρέπει να το πάρει μαζί της ή όχι. 

Απαγόρευση διαμονής στην Κρήτη επέβαλε το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας στη 43χρονη χήρα του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη, ο οποίος είχε δολοφονηθεί τον Οκτώβριο του 2017 στα Πιλαλήματα Σητείας

Όπως είπε η κ. Πακιρτζίδου, «το Συμβούλιο δεν την υποχρεώνει να πάρει το παιδί μαζί της, αλλά κανονικά θα πρέπει να το πάρει» και συμπλήρωσε ότι, μιλώντας ως μητέρα, δυστυχώς «τώρα θυμήθηκε ότι είναι μητέρα και πρέπει να μεγαλώσει το ανήλικο παιδί, λησμονώντας ότι το παιδί μπήκε σε αυτήν την περιπέτεια από δικές της πράξεις». 
Η έφεση που προκάλεσε το βούλευμα, που “διώχνει” τη 43χρονη από τον τόπο καταγωγής του συζύγου της, αλλά και από την Κρήτη, ασκήθηκε μετά την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θηβών που αποφάσισε την υφ’ όρων απόλυσή της με βάση την ποινή των 15 ετών που είχε επιβάλει τον Νοέμβριο του 2023 το Εφετείο. Συνεπώς το βούλευμα δεν έκρινε την τύχη της, αλλά τους όρους της αποφυλάκισής της, που επήλθε ύστερα από έκτιση 5,5 ετών και καλής διαγωγής. 

Επιδίωξη για ανάκληση 

Σύμφωνα με την κ. Πακιρτζίδου, το εν λόγω βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας δεν έχει καταστεί αμετάκλητο και θεωρητικά μπορεί να ασκηθεί αναίρεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κάτι που, όπως είπε, θα το επιδιώξει. Αυτό σημαίνει ότι η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας θα επιδιώξει να ανακληθεί το βούλευμα για την υφ’ όρων απόλυση της 43χρονης και να επιστρέψει ουσιαστικά στη φυλακή. 

Υπενθυμίζεται ότι πρωτοδίκως είχε επιβληθεί στη 43χρονη ποινή ισόβιας κάθειρξης, κρίνοντας οι ένορκοι και οι δικαστές ότι ο ρόλος που είχε στο έγκλημα ήταν αυτός του ηθικού αυτουργού, δηλαδή με πειθώ παρακίνησε τον 42χρονο συμπατριώτη της και πρώην αστυνομικό να δολοφονήσει τον σύζυγό της. Τον Νοέμβριο του 2023 η ποινή αυτή άλλαξε. Η 43χρονη “έσπασε” τα ισόβια στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν ένοχη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Η ποινή που της επιβλήθηκε από το Εφετείο ήταν τα 15 έτη. 

Το έγκλημα

Το έγκλημα κατά του 62χρονου καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη σημειώθηκε στα Πιλαλήματα Σητείας τον Οκτώβριο του 2017, από τον ερωτικό σύντροφο της συζύγου του Καλαντζάκη, έναν 42χρονο πρώην αστυνομικό από τη Βουλγαρία. Το θύμα δέχτηκε σφαίρες στο κεφάλι ενώ εκινείτο με το αυτοκίνητό του και αφού αυτό εξετράπη, δέχτηκε ακόμη δύο σφαίρες από κυνηγετικό όπλο, χάνοντας τη ζωή του. 

Τον Οκτώβριο η αναίρεση στον Άρειο Πάγο 

Ταυτόχρονα όμως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης που έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, ζητώντας ουσιαστικά να επαναληφθεί η δίκη στον ίδιο βαθμό.

Με την αναίρεση, που θα κριθεί αν θα γίνει δεκτή ή όχι, ζητείται να επανεξεταστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης η υπόθεση και να αποφανθεί έναντι της απόφασης του Νοεμβρίου αν ορθώς ή όχι κρίθηκε συνεργός ή τελικά είναι ο ηθικός αυτουργός της υπόθεσης που έφερε στο προσκήνιο τον ερωτικό σύντροφό της, ο οποίος και δολοφόνησε τον καρδιολόγο. Στην περίπτωση που η αναίρεση γίνει δεκτή, η υπόθεση θα επιστρέψει στο Εφετείο και το Εφετείο θα κληθεί να κρίνει εκ νέου την υπόθεση και την κατηγορία με βάση την οποία θα της επιβληθεί ποινή. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button