Διεθνής επικαιρότητα

Το αυτοκίνητο που είναι ταχύτερο από μονοθέσιο της F1 – Δείτε το FZero βάρους 698 κιλών και απόδοσης 1.176 ίππων

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε start-up εταιρίες να υπόσχονται ακραία αυτοκίνητα με απίθανα τεχνικά χαρακτηριστικά και τελικά να είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή περίπτωση αποτελεί την εξαίρεση, καθώς η εταιρία Rodin Cars με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, το 2019 ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει ένα υπεραυτοκίνητο, το οποίο θα είναι γρηγορότερο από μονοθέσιο της F1. Και το έκανε.

Η εταιρία κράτησε το λόγο της, και σχεδόν 5 χρόνια μετά, έβαλε όντως στην πίστα, την απίθανη κατασκευή με ονομασία FZero.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το FZero λοιπόν μπορεί να κινηθεί νόμιμα στο δρόμο, και θα περάσει τη γραμμή παραγωγής 27 φορές. Έχει βάρος μόλις 698 κιλά και οι διαστάσεις του είναι: Μήκος στα 5.500χλστ. πλάτος στα 2.260χλστ. ύψος στα 1.13μ. και μεταξόνιο στα 3μ.

Σώμα και πλαίσιο είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, ενώ ο κινητήρας είναι ένας twin-turbo V10 4λτ. (βάρους μόλις 132 κιλών), απόδοσης 1.103 ίππων και 910 Nm ροπής. Παράλληλα υπάρχει και ένας ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 176 ίππων ο οποίος είναι πάνω στον στρόφαλο.  Το ακραίο αυτό σύνολο, χρησιμοποιεί ένα 8τάχυτο σειριακό κιβώτιο φτιαγμένο από τιτάνιο με βάρος 66 κιλά.

Οι ζάντες είναι 18άρες, τα φρένα είναι carbon με δίσκους 380χλστ. (μπρος πίσω) ενώ μπροστά έχει εξαπίστονες δαγκάνες και πίσω τετραπίστονες.

Η εταιρία (η οποία ανήκει στον ζάμπλουτο David Dicker), ανακοινώνει τελική ταχύτητα στα 360χλμ./ώρα και πως το FZero μπορεί να κάνει έναν γύρο στην πίστα, ταχύτερα από μονοθέσιο της F1. Βέβαια ακόμα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Η τιμή είναι στα 2.1 εκατ. ευρώ και όπως προ είπαμε, συνολικά θα περάσει τη γραμμή παραγωγής μόλις 27 φορές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button