Διεθνής επικαιρότητα

Το Ισραήλ «πνίγει» τη Χαμάς στη Γάζα – Αισιοδοξία με τους ομήρους, αντιπαράθεση για τους αμάχους

Ο ισραηλινός κλοιός γύρω από τη Χαμάς σφίγγει ολοένα και περισσότερο, με τις δυνάμεις του πεζικού να έχουν εισέλθει στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας τουλάχιστον από τρία σημεία, με τα άρματα μάχης να εμφανίζονται ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους, ενώ οι πεζικάριοι επιχειρούν συνεχείς εφόδους. 

Η νέα φάση της χερσαίας επιχείρησης προχωρά και στις σκέψεις του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όχι μόνο δεν βρίσκεται η κατάπαυση του πυρός, αλλά όπως επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, τώρα είναι η ώρα του πολέμου! Μάλιστα, ο Νετανιάχου έκανε παραλληλισμούς με τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το Περλ Χάρμπορ το 1941 και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Περικυκλώνουν το στρατηγείο – νοσοκομείο

Ο στρατηγικός στόχος είναι να περικυκλωθεί η πόλη της Γάζας και σταδιακά τα ισραηλινά στρατεύματα να συγκλίνουν προς το κέντρο της προκειμένου να εντοπίσουν και να εξολοθρεύσουν τα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι Ισραηλινοί εισέβαλαν βορειοανατολικά, στο Μπειτ Χανιούν. Η Χαμάς αντέδρασε και έστειλε εκεί ισχυρές δυνάμεις όπου ακόμα γίνονται ισχυρές μάχες στο σημείο. Οι Ισραηλινοί την ίδια ώρα κινήθηκαν από άλλη κατεύθυνση παραλιακά. Μπήκαν με ισχυρές δυνάμεις τεθωρακισμένων και εκεί κατέλαβαν έδαφος. Είναι ο πιο σύντομος και ο λιγότερο «χτισμένος» δρόμος για να φτάσουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η Χαμάς έχει στήσει το αρχηγείο. Στην περιοχή υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150-200 χιλιάδες άμαχοι.

Αντίδραση από την Άγκυρα

Από την πλευρά του o IDF δηλώνει ότι έπληξε τις τελευταίες 24 ώρες τουλάχιστον «600 στόχους», αποθήκες όπλων, θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και κρησφύγετα της Χαμάς. Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και μια λίστα με τα ονόματα των νεκρών ηγετών της.

Ωστόσο, στο στόχαστρο των βομβαρδισμών μπήκε για και το τουρκοπαλαιστινιακό νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το CNN Turk, με τον τρίτο όροφο να έχει σοβαρές ζημιές γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ από το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζεται πως η επίθεση είναι «ανεξήγητη», δεδομένου ότι οι συντεταγμένες του νοσοκομείου ήταν γνωστές στις ισραηλινές αρχές.

Αισιοδοξία από την απελευθέρωση της ομήρου

Σε μία από τις σφοδρές συγκρούσεις που προηγήθηκαν, ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε μια γυναίκα στρατιωτικό στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ori Megidish είχε απαχθεί από δυνάμεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά η διάσωσή της, ήρθε να σκορπίσει αισιοδοξία για την τύχη και των υπόλοιπων ομήρων.

Ιδιαίτερα μετά το προπαγανδιστικό βίντεο που ανήρτησε η Χαμάς με τρεις γυναίκες ομήρους να μιλούν μπροστά στην κάμερα και σχεδόν να κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι δεν τις ανταλλάσσει με Παλαιστινίους κρατούμενους.

Μοσάντ: Στο Κατάρ για όλους τους αιχμαλώτους

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας (30/10), ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Ντέιβιντ Μπαρνέα, πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι στο Κατάρ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς, όπως ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ. Το κράτος του Κόλπου έχει μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να φέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου.

Νετανιάχου για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου αντέκρουσε την κατηγορία ότι το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στον παλαιστινιακό λαό στην καταδίωξη της Χαμάς, λέγοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση εμποδίζει τους αμάχους να μετακινηθούν στην ασφαλή ζώνη στη νότια Γάζα. «Η Χαμάς τους εμποδίζει να φύγουν, κρατώντας τους σε περιοχές συγκρούσεων. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας στη Χαμάς», απάντησε ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων καλώντας τους να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων, αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη μάχη», κατέληξε.

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ δεν στοχεύει αμάχους

Παράλληλα, ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Στρατηγικές Επικοινωνίες, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι το Ισραήλ «σίγουρα κάνει μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις ανθρωπιστικές απώλειες στη Γάζα».

«Αυτό ήταν μέρος της συζήτησης χθες με τον πρωθυπουργό, και ακούσατε τον πρωθυπουργό να μιλάει σήμερα στο Τελ Αβίβ για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων, και νομίζω ότι σίγουρα κάνουν αυτή την προσπάθεια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων – τραγικά, υπήρξαν πολλές, χιλιάδες από αυτές, αλλά σε αντίθεση με τον Πούτιν στην Ουκρανία και σε αντίθεση με αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η δολοφονία αμάχων δεν είναι ένας πολεμικός στόχος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button