Διεθνής επικαιρότητα

«Ώρα μηδέν» στη Γάζα: Το Ισραήλ εισέβαλε με άρματα μάχης – Χαμάς σε Παλαιστίνιους: «Πάρτε τα όπλα»

Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, ήταν ο πρώτος που επιβεβαίωσε την έναρξη της χερσαίας επίθεσης: «Το Ισραήλ μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων», δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Παράλληλα, ο Ιορδανός υπουργός ανέφερε ότι «εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αραβική πρόταση που προωθεί το Αμάν για ”ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς».

Την ίδια ώρα ο ανταποκριτής του Sky News ανέφερε την κίνηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης κατά μήκος των βορείων συνόρων της Λωρίδας της Γάζας εν μέσω πρωτοφανών επιθέσεων. Τα ισραηλινά τανκς προχωρούσαν από την κατεύθυνση του Μπέιτ Χανούν. Ήχοι ενόπλων συγκρούσεων ακούγονται στα βόρεια σύνορα του θύλακα.

Χαμάς: Η γη μας θα καταπιεί τα λείψανα Ισραηλινών στρατιωτών

Η Χαμάς δηλώνει «έτοιμη» να αντιμετωπίσει τη νέα ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης αργά την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα. «Εάν ο (πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου αποφασίσει να εισέλθει στη Γάζα απόψε, η αντίσταση είναι έτοιμη και η γή της Γάζας θα καταπιεί τα λείψανα των στρατιωτών του». δήλωσε ο Εζάτ Αλ Ρισάκ, «ανώτερο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram», την ώρα που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο έχουν διακοπεί στη Γάζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασαν στη Γάζα στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού ενώ ξέσπασε σφοδρή ανταλλαγή πυρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν οι Financial Times, εκπρόσωπος της Χαμάς πρότεινε να απελευθερώσει ομήρους με αντάλλαγμα μια 5ήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν θα απελευθερωθούν, θα κρατηθούν για ανταλλαγή.

Νωρίτερα, η Χαμάς, ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. «Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας»

Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ. «Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν. «Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.

IDF: Απόψε επεκτείνουμε την επιχείρηση

Το Ισραήλ, προχώρησε στην επόμενη φάση του πολέμου στη Μέση Ανατολή κάτι που επιβαίωσε αρχικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Ο IDF επεκτείνει απόψε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Καλούμε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια», ανέφερε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ. Επίσης, τόνισε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNNi, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται από άρματα μάχης που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ επιχειρούν και πολεμικά πλοία από θαλάσσης.

Τι λένε IDF και Χαμάς για το νοσοκομείο Σίφα

Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που έχει την εξουσία στη Γάζα διέψευσε σήμερα ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο που διεξάγει με το Ισραήλ, όπως την κατηγόρησε ο ισραηλινός στρατός (IDF), λέγοντας ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα, βρίσκεται το στρατηγείο της.

Λευκός Οίκος: Δεν σχολιάζουμε την επίθεση

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την επέκταση της επίθεσης από το Ισραήλ, αλλά και το εάν οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για τη νέα αυτή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω και να μπω σε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που έχουμε με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μας», δήλωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι και συνέχισε: «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ απρόσεκτο εκ μέρους μου να μπω σε αυτή την κουβέντα». Ο Κίρμπι αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εμπιστοσύνη στις κινήσεις του Ισραήλ γύρω από τις συνέπειες της νέας χερσαίας επιχείρησης. Ωστόσο, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει στο Ισραήλ μερικές από τις «δύσκολες ερωτήσεις».

Παράλληλα, ο Κίρμπι γνωστοποίησε πως αλλα δέκα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα, εν μέσω των βομβαρδισμών από το Ισραήλ.

Ιράν: «Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε, ότι οι ένοπλες οργανώσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν «το δάχτυλο στη σκανδάλη», φοβούμενες μια κλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Από όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ξέρετε, είναι πολύ πιο ισχυρό και βαθύ από αυτά που έχετε δει», είπε ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλώντας για τις πρόσφατες συναντήσεις του με «στελέχη της αντίστασης στον Λίβανο και παλαιστινιακών ομάδων».

«Για αυτό πιστεύω ότι αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR. Ο Ιρανός υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα.

Σαουδική Αραβία σε ΗΠΑ: Καταστροφική η εισβολή

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη Μέση Ανατολή, μετέδωσαν οι New York Times. Παρέδωσαν αυτή την προτροπή σε ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ σε πολλαπλές συνομιλίες, σύμφωνα με έναν Σαουδάραβα αξιωματούχο και ένα δεύτερο πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων.

Οι συνομιλίες έγιναν καθώς οι εντάσεις επεκτάθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Βασικά αγαθά όπως το νερό και τα καύσιμα λιγοστεύουν όλο και περισσότερο καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει και πολιορκεί τον θύλακα σε απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα που κυβερνά τη Γάζα.

Γκουτέρες: «Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας»

Στο άκουσμα της είδησης για επέκταση της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προχώρησε σε μία ανάρτηση – έκκληση στο «X» ζητώντας κατάπαυση του πυρός και λέγοντας ότι «αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας». «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση σωτήριων εφοδίων στην κλίμακα που χρειάζεται. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button