ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών, στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα

Επισήμανε δε πως θα υπάρξουν μία σειρά από θετικά μέτρα, τα οποία θα αφορούν τομείς οι οποίοι είναι σημαντικοί για τις δύο χώρες

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία θα στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, θα στηρίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» από τη Βοστόνη, όπου βρίσκεται.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, μετά από μία περίοδο στην οποία είχαμε μία σχετική δυσκολία να μπορούμε να επικοινωνούμε δημιουργικά, έχουμε εδραιώσει έναν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, έχουμε δύο κυβερνήσεις οι οποίες έχουν πολύ νωπή εντολή από τα εκλογικά σώματα και έχουν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσουν σε συζητήσεις».

«Για μας είναι σημαντικό, σε πρώτο επίπεδο, να μπορέσουμε να παρατείνουμε τον χρόνο, όσο το δυνατόν, της περιόδου ησυχίας και καταλλαγής στην περιοχή μας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό το ότι μπορούμε να επικοινωνούμε με την απέναντι πλευρά χωρίς κάθε φορά που υπάρχει η οποιαδήποτε διαφορά ή διχογνωμία να προκαλείται και κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε πως θα υπάρξουν μία σειρά από θετικά μέτρα, τα οποία θα αφορούν τομείς οι οποίοι είναι σημαντικοί για τις δύο χώρες, όπως είναι η πολιτική προστασία, συνέπεια και της σημαντικής κλιματικής κρίσης που εμφανίζεται στη Μεσόγειο και η οποία ταλανίζει όλες τις χώρες περί τη Μεσόγειο και, βεβαίως, την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Και, κάποια στιγμή -η οποία όμως δεν είναι του παρόντος- να δούμε και τη μείζονα διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», προσέθεσε.

«Όλα αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. «Η ειλικρινής διάθεση θα πρέπει να αποδεικνύεται με συνέπεια και με συνέχεια».

Υπογράμμισε δε πως θεμελιώδης προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η Κύπρος και επισήμανε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται και ήταν παρεμβάσεις της ελληνικής Πολιτείας και του πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση της συνέχειας των συζητήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά, έτσι ώστε να υπάρξει μία λύση βιώσιμη, στο πλαίσιο ακριβώς των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της τοποθέτησης ειδικού απεσταλμένου.

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, το οποίο εδράζεται στη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών στο εξωτερικό, με χώρες οι οποίες πρωταγωνιστούν στο διεθνές προσκήνιο, με τις οποίες η χώρα μας έχει προάγει τη στρατηγική συνεργασία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

«Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο όλων των μεγάλων παικτών στον κόσμο», τόνισε, επισημαίνοντας τον «πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη διεύρυνση της ΕΕ και ειδικά στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, ένταξη των χωρών που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2003 στην Θεσσαλονίκη και σήμερα παίρνει μία νέα ώθηση».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη γειτονιά μας όπου «ήδη βιώνουμε έναν πόλεμο, ο οποίος είναι κατά παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, με την εισβολή της Ρωσίας σε μία χώρα και την επιβολή της κυριαρχίας της».

Ακόμη, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, στο Κόσοβο, αλλά και σε άλλες χώρες όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία.

«Η Ελλάδα είναι αρωγός των χωρών αυτών, όμως και οι χώρες αυτές, και ειδικώς η Αλβανία, θα πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές τού ευρωπαϊκού κεκτημένου, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται πέρα από θεμελιώδεις αρχές, τις οποίες προάγει το ευρωπαϊκό δίκαιο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός».

Αναφερόμενος στην παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από υψηλού κύρους συναντήσεις, με περισσότερες από 20 χώρες διμερώς, με διεθνείς οργανισμούς, τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με πολύ σημαντικούς εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και στον κόσμο, ενώ δόθηκε η δυνατότητα «να ενισχύσουμε και να εδραιώσουμε τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, την οποία έχει ήδη καλλιεργήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην ομογένειά της

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην ομογένειά της και στις ανάγκες της. Όπως υπενθύμισε, ο πρώτος νόμος που ήρθε από τη νέα κυβέρνηση ήταν για να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές δυσκολίες για την ενεργό συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών και της ομογένειας στις εκλογικές διαδικασίες.

«Η ελληνική ομογένεια είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, να το κινητοποιήσει. Οι Έλληνες στη μητρόπολη και οι Έλληνες ανά τον κόσμο είναι ένα ενιαίο κεφάλαιο, που θα δουλέψουν για την ευημερία της πατρίδας».

«Είσαστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας, είσαστε οι πρεσβευτές της πατρίδας μας παγκοσμίως», τόνισε. «Είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιήσετε όλες σας τις δυνάμεις για να προωθήσετε στην πράξη τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να μείνουν ενωμένοι οι Έλληνες σε όλον τον κόσμο. Μέσα από αυτήν την ενότητα ανυπομονούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προωθήσετε πρώτον, αυτές τις ιδέες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στις πόλεις και στις χώρες που βρίσκεται ο καθένας. Δεύτερον, παρακαλώ κρατήστε τους συνδέσμους σας με την Ελλάδα. Κρατήστε την Ελλάδα στις καρδιές και τις ψυχές σας. Θα μείνουμε ενωμένοι, γιατί πιστεύουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βοστόνη θα έχει μια σειρά από συναντήσεις, που περιλαμβάνουν εκπροσώπους της ομογένειας, του ακαδημαϊκού και του επιστημονικού χώρου. Θα έχει ακόμη την ευκαιρία να επισκεφθεί το ελληνικό γενικό προξενείο που αποτελεί ένα πραγματικό φάρο για τους Έλληνες αποδήμους, ενώ αύριο θα πραγματοποιήσει μια σειρά από παρουσιάσεις στα μεγάλα εκπαιδευτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βοστονης, το Tufts και το Harvard για να παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την εξωτερική της πολιτική.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button