ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Έντονες αντιδράσεις για τη ρύθμιση που φέρνει τα πάνω κάτω στους ΟΤΑ – «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο» ζητά η αντιπολίτευση

Το σχέδιο νόμου προβλέπει μια σημαντική δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ, που είναι η κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία ενσωματώνονται στον πυρήνα λειτουργίας των Δήμων

Με σφοδρό “κονταροχτύπημα” μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκε χθες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, που φέρνει τα πάνω κάτω στους Δήμους, καταργώντας, μεταξύ άλλων, όλα τα ΝΠΔΔ, δηλαδή όλους τους δημοτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις ανά τη χώρα…

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν δριμεία “πυρά”, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, την ώρα που στο κυβερνητικό “στρατόπεδο” κάνουν λόγο για ρύθμιση- “τομή”, που έρχεται να φέρει διαφάνεια και “νοικοκύρεμα” στους ΟΤΑ!

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές της Ν.Δ. Καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, οι “Σπαρτιάτες” και η “Νίκη” δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε και η Πλεύση Ελευθερίας.

Όπως έχουμε γράψει, το σχέδιο νόμου προβλέπει μια σημαντική δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ, που είναι η κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία ενσωματώνονται στον πυρήνα λειτουργίας των Δήμων. Το πάσης φύσεως προσωπικό δε, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ορισμένου χρόνου, μεταφέρεται πλέον στον Δήμο. Ίδια λογική θα ισχύσει και για τη διαχείριση των σχολικών μονάδων, που σήμερα γίνεται από τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες θα περάσουν στους Δήμους. Τα χρήματα που θέλει ένα σχολείο για θέρμανση ή για βελτίωση του σχολικού κτηρίου θα τα διαχειρίζεται ο Δήμος κεντρικά και όχι η σχολική επιτροπή.

Παρουσιάζοντας τους στόχους του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος εισηγητής της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος έκανε λόγο για διαφάνεια, λογοδοσία, ορθολογική διαχείριση πόρων και ευελιξία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Με την κατάργηση νομικών προσώπων, η δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική επιτροπή, ο δήμαρχος και κυρίως ο προϊστάμενος Οικονομικής Υπηρεσίας επανακτούν τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο της συνολικής οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, γεγονός το οποίο αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτιστοποίηση του οικονομικού προγραμματισμού και την αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων».

 

Η αντιπολίτευση

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μια «επίδειξη αδίστακτου νομοθετικού αυταρχισμού», κατέθεσε στη Βουλή, τα ξημερώματα, το σχέδιο νόμου, για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των Δήμων, την παρακολούθηση των επιδόσεων της Ττοπικής Αυτοδιοίκησης, κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώτα Πούλου, η οποία μίλησε για «απόλυτο αιφνιδιασμό των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης».

«Θεσμικό και πολιτικό ατόπημα ύψιστης επικινδυνότητας, που ασεβεί στον πιο ιερό χρόνο της τοπικής δημοκρατίας, την προεκλογική περίοδο», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη.

«Αυτό δεν είναι “αναμόρφωση”, όπως επικοινωνιακά διαφημίζεται στον τίτλο του νομοσχεδίου, αυτό είναι παραμόρφωση», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε το αίτημα απόσυρσης.

«Οριζόντια, καταργείτε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου χωρίς καν οικονομικές μελέτες. Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο», ζήτησε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου.

 

“Πυρ” από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

 

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και από πλευράς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, που κατήγγειλε αιφνιδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης, επισημαίνοντας: «Χωρίς καμιά διαβούλευση με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, τους εκπροσώπους των εργαζομένων, χωρίς διάθεση διαλόγου, με την αλαζονεία της πρόσφατης εκλογικής νίκης, προχωρούν σε επιλεγμένες καταργήσεις οργανισμών, μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και προσωπικό και εδραιώνουν την αντίληψη της πλήρης εξάρτησης και ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση».

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button