Διεθνής επικαιρότητα

Οι διάσπαρτες χωματερές στον Δήμο Διονύσου

Π.Κ.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και τα σχόλια είναι περιττά. Βρισκόμαστε στην γωνία της Λεωφόρου Ανοίξεως και Μυρτιάς, στην συνοικία των Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Διονύσου στην Άνοιξη. Εδώ και μήνες το σημείο αυτό, ανάμεσα από τα σπίτια των ανθρώπων – δημοτών είναι ένας «αναπτυσσόμενος» σκουπιδότοπος, ο οποίος με ευθύνη κάποιων ασυνείδητων πολιτών και του ιδίου του Δήμου «αναβαθμίζεται» σε χωματερή.

Οι δημοτικές αρχές έχουν επανειλημμένως ενημερωθεί. Το κακό ξεκινά από τους ίδιους τους πολίτες. Ξεκινούν από τα σπίτια τους, από μακριά.Έρχονται να αδειάσουν τα σκουπίδια τους σε αυτό το σημείο, όπου υπάρχει κοινός κάδος, ειδικοί κάδοι (2) για ανακύκλωση και ένας τεράστιος ειδικός κάδος για ογκώδη απορρίμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν δεν έρχονται αυτοί στέλνουν τους κηπουρούς τους και τους μικροεργολάβους που κάνουν δουλειές στα σπίτια τους. Όταν τα απορρίμματα είναι βαριά οι πολίτες και οι επαγγελματίες απλώς τα πετούν κάτω στο έδαφος, χύδην, αδιαφορώντας.

Το παρακείμενο δασύλλιο είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος με πλαστικά τα οποία μεταφέρουν οι άνεμοι. Τα σκουπίδια που βλέπετε συσσωρεύονται εδώ και δέκα ημέρες. Μέρα με την ημέρα. Βήμα – βήμα. Τα απορριμματοφόρα αδιαφορούν. Αδειάζουν μόνον το περιεχόμενο των κάδων. Τον μεγάλο κάδο τον μεταφέρουν μία φορά το δεκαπενθήμερο. Είναι ήδη αηδιαστικά ξεχειλισμένος.

Η τοποθέτηση ενός μεγάλου κάδου σε αυτό το σημείο μπροστά στα σπίτια μετέτρεψε εν μία νυκτί την γειτονιά σε σημείο εναπόθεσης των απορριμμάτων της περιοχής. Λαμπρή απόφαση, λαμπρού δημοτικού εγκεφάλου. Ο χώρος βεβαίως δεν επιτηρείται. Δεν υπάρχει ούτε μία απαγορευτική πινακίδα. Ο καθένας νομιμοποιείται από την ανοχή των Αρχών να συμπεριφέρεται κατά το δοκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γειτονιά υποβαθμίζεται καθημερινά. Η περιουσία των ανθρώπων απαξιώνεται καθημερινά. Ο Δήμος βεβαίως θα ισχυριστεί πως φταίνε οι πολίτες. Οι πολίτες, οι μικροεργολάβοι της περιοχής άλλωστε θεωρούν, πως κάθε ελεύθερο σημείο της περιοχής προσφέρεται για την εναπόθεση απορριμμάτων. Αυτή είναι η κυρίαρχη κουλτούρα. Αφού όλα επιτρέπονται από την στιγμή που καμία απαγόρευση δεν γίνεται σεβαστή.

Ωστόσο, και η υπομονή έχει τα όρια της. Κανένας Δήμος δεν έχει το δικαίωμα ανεχόμενος την παρανομία να υποβαθμίζει την περιουσία των δημοτών του. Ούτε να απειλεί την υγεία τους. Ούτε να προσβάλει την νοημοσύνη και την αισθητική τους.

Θα αρχίσει αναπόφευκτα λοιπόν – συστηματικά και μεθοδικά – η διαδικασία των επίσημων καταγγελιών, ώστε να υπάρξει σύντομα εμπλοκή της Δικαιοσύνης.

Κανένας δεν μπορεί ατιμωρητί να μετατρέπει σε χωματερές τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο ζούμε. Δεν είμαστε κτήνη. Είμαστε δημότες. Δεν είμαστε υποζύγια. Είμαστε πολίτες.

Και μην σας περνα από το μυαλό πως η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο είναι απλώς μία εξαίρεση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι αντιδήμαρχοι και ο κ. Δήμαρχος δεν έχουν παρά να κάνουν μία βόλτα. Θα ανακαλύψουν είδη υγιεινής στα δάση, μπάζα στους πευκώνες, απορρίμματα που σαπίζουν στις γωνίες των δρόμων, καναπέδες να χάσκουν με αυθάδεια στα σταυροδρόμια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button