Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε χωριά της Β. Εύβοιας – «Έσπασαν» χείμαρροι, ορμητικά νερά πλημμύρισαν χωριά

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών

Δύσκολη ήταν η νύχτα  για τους κατοίκους στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Εύβοια, περιοχές που επλήγησαν από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας Elias.

Νέο μήνυμα εστάλη το πρωί της Πέμπτης από το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμήσιο και Γούβες στην βόρεια Εύβοια.

 

Δύσκολες θα είναι οι επόμενες ώρες μέχρι το μεσημέρι για Στερεά Ελάδα και Βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Βόλος

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν προκληθεί στον Βόλο, που δοκιμάζεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνον ημέρες.

Ο χείμαρρος του Κραυσίδωνα  έσπασε, με αποτέλεσμα τόνοι νερού να δοχετευθούν στους δρόμους της πόλης.

Πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο, από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας.

Μέσω του 112 απαγορεύτηκε χθες η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή.

Μεγάλο μέρος της πόλης του Βόλου βυθίστηκε αργά το βράδυ στο σκοτάδι με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση να συνεχίζονται και νωρίς το πρωί.

Στον Βόλο έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Με απόφαση του δήμου Βόλου, σήμερα Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή τα σχολεία στην περιοχή, θα μείνουν κλειστά.

Την ίδια ώρα, αγωνιούν οι κάτοικοι στα χωριά της Φθιώτιδας για τα νερά του Σπερχείου.

Εύβοια

Νέο μήνυμα εστάλη το πρωί της Πέμπτης από το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμήσιο και Γούβες στην βόρεια Εύβοια.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

???? #Εύβοια

???? Με εντολή του Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των #Ασμήνι #Πευκί #Αρτεμίσιο & #Γούβες λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/G6mF2c28qW@pyrosvestiki…

— 112 Greece (@112Greece) September 28, 2023

Στο Μαντούδι Εύβοιας χείμαρροι υπερχείλισαν με τους κατοίκους να λαμβάνουν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, ενώ στις Ροβιές οι χείμαρροι μπήκαν μέσα στο χωριό παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Χθες έκλεισε ο δρόμος στην περιοχή Δερβένι που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Εύβοια. Κλειστός παραμένει ο δρόμος από Ψαχνά προς Προκόπι και Μαντούδι.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία σε Μαντούδι, Λίμνη και Αγία Αννα.

Καρδίτσα

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Καρδίτσα. Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 να εκκενώσουν προς Ιτέα, εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Αμπελώνας του Δήμου Παλαμά καθώς στους κατοίκους των περιοχών Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο και Αστρίτσα Καρδίτσας.

Κλειστές μέχρι και την Παρασκευή θα μείνουν με απόφαση του Δημάρχου Παλαμά (Γιώργου Σακελλαρίου) όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ασφάλεια των μαθητών και πολιτών.

Λάρισα: Σε επιφυλακή ο μηχανισμός για πλημμυρικά φαινόμενα σε Αρμένιο και Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ

Στον δήμο Κιλελέρ, έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος. Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν μέσω του 112 προς Φάρσαλα,  οι περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός.

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή στους κατοίκους του οικσμού Αχίλλειο να απομακρυνθούν προς Λάρισα μέσω της Π.Ε.Ο Λάρισας- Βόλου. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα, στην εθνική οδό Φαρσάλων – Βόλου, καθώς και στο οδικό δίκτυο του δήμου Φαρσάλων.

Σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην περιοχή του Κιλελέρ κυρίως στην περιοχή του Αρμένιου και Σωτηρίου, όπου τα νερά της βροχής κατεβαίνουν από τον χείμαρρο “Γκουσπαντανιώτη” και οδηγούνται στα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής.

Λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα της Τετάρτης οι κάτοικοι στο Σωτήριο της Λάρισας κλήθηκαν με μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς τη Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

???? Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Σωτήριο απομακρυνθείτε προς #Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο #Λάρισας #Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/G6mF2c28qW@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) September 27, 2023

Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι η ορμητικότητα των νερών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις υποδομές του κεντρικού ρεύματος και ενδεχομένως να υπάρξουν πλημμύρες στα χωριά Αρμένιο και Σωτήριο.

Στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου σε συνεργασία με συνεργεία του Δήμυο Κιλελέρ προχώρησαν σε αποκατάσταση των υποδομών του κεντρικού ρεματος που είχαν πάθει ζημία από τις προηγούμενες πλημμύρες.

Σε Αρμένι και Σωτήριο ήχησε το 112 το μεσημέρι της Τετάρτης ενημερώνοντας τους κατοίκους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

????#Αρμένι #Σωτήριο #Λάρισας

???? Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας

‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

— 112 Greece (@112Greece) September 27, 2023

Καλαμπάκα

Αποκλεισμένο είναι και το χωριό Παλαιοχώρι της ορεινής Καλαμπάκας, καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, έχει σημειωθεί καθίζηση του οδοστρώματος του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το χωριό με την γέφυρα Κουκοράβα και τη Χρυσομηλιά.

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα: Aγωνιούν οι κάτοικοι για τα νερά του Σπερχείου

Μήνυμα εστάλη από το 112 λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης για εκκένωση των περιοχών Πετρίλια και Σοφιάδα.

Η Πολιτική Προστασία ζητά από τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να μετακινηθούν προς το Νέο Μοναστήρι, καθώς στην περιοχή τους αναμένονται πλημμυρικά φαινόμενα.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

???? Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Πετρίλια και #Σοφιάδα απομακρυνθείτε προς #Νέο_Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/G6mF2c28qW@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) September 27, 2023

Νωρίτερα, ο Σπερχειός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, προς το παρόν, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.

Ήδη η Αστυνομία πριν λίγο έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή, ενώ πλέον άνθρωποι και μηχανήματα περιμένουν τις εξελίξεις. Σε δύο κρίσιμα σημεία ο Σπερχειός είναι σε οριακή κατάσταση. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν όταν δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές.

«Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης που νωρίς το πρωί μετείχε σε σύσκεψη όπου ελήφθησαν και οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη Φθιώτιδα.

Λαμία: Στα όρια ο Σπερχειός – Προετοιμάζεται εκκένωση του χωριού Κόμμα

Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Όλοι τους βρίσκονται στο κοινοτικό γραφείο, ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα, έτσι ώστε όταν φτάσουν σε οριακό επίπεδο, να δώσουν την εντολή εκκένωσης.

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Πριν λίγο εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, ειδοποιούσαν τους κατοίκους του χωριού να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς άρχισε και πάλι η βροχόπτωση. Αυτή ώρα δεν βρέχει μόνο στην περιοχή της Λαμίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Φθιώτιδα, με συνέπεια τα νερά που αναμένονται να φτάσουν, μετά από λίγη ώρα, είναι πολλά και κανείς πλέον δεν είναι βέβαιος αν θα αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας στη Θεσσαλία

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας «Elias» στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, της Λαμίας και της Εύβοιας σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, βρίσκονται οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτοντας προσωπικό και μέσα.

Συγκεκριμένα, έχουν διαθέσει 831 άτομα προσωπικό μεταξύ των οποίων 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ και 120 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Θεσσαλία, 24 άτομα στην περιοχή της Λαμίας και 17 άτομα στις Ροβιές Εύβοιας.

Επιπλέον, έχουν διατεθεί δέκα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), εκ των οποίων 7 στην Θεσσαλία, 1 στην Λαμία και 2 στις Ροβιές Εύβοιας, 44 οχήματα γενικής χρήσης (37 στην Θεσσαλία, 5 στη Λαμία και 2 στις Ροβιές Εύβοιας), 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 68 μηχανήματα έργου, 2 γέφυρες Bailey σε Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων, δύο γεννήτριες, 61 λέμβοι (46 στην Θεσσαλία και 15 στη Λαμία), έξι λεωφορεία, ένα όχημα περισυλλογής (Leo Standard), ένα μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος και τέσσερις φωτιστικοί πύργοι.

Ακόμη, έχουν διατεθεί έκτα ελικόπτερα Huey, ένα Chinook στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ένα S-70, ένα Super Puma και ένα ΑΒ-205 στην 111 Πτέρυγα Μάχης ενώ ένα αρματαγωγό βρίσκεται στο λιμάνι του Βόλου.

Παραμένουν σε ετοιμότητα διάθεσης τα ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και το ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Επισημαίνεται ότι το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επιπρόσθετα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το σύνολο των τμημάτων «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδων στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας και στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 14 λέμβους.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται ακόμη 61 οχήματα γενικής χρήσης, 29 μηχανήματα έργου, έντεκα γεννήτριες, 14 λεωφορεία, δύο οχήματα περισυλλογής, έξι πυροσβεστικά, τέσσερα υδροφόρα οχήματα, τέσσερα οχήματα μεταφοράς λυμάτων, δύο συγκροτήματα άντλησης αλλά και δέκα οχήματα Υγειονομικού.

Από ιπτάμενα μέσα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί ένα ελικόπτερο Chinook και ένα Super Puma ενώ από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού μια φρεγάτα βρίσκεται στην Κάρυστο ενώ ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς στο ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button