Διεθνής επικαιρότητα

Ρωσία: Αποχωρεί από το Ευρωαρκτικό Συμβούλιο της Θάλασσας του Μπάρεντς

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την απόφαση της Μόσχας να αποχωρήσει από το Ευρωαρκτικό Συμβούλιο της Θάλασσας του Μπάρεντς (BEAC).

Το BEAC «υπήρξε ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό σχήμα για διασυνοριακές επαφές» εδώ και 30 χρόνια, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Βορρά, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λειτουργία του είχε παραλύσει από τον Μάρτιο του 2022, με υπαιτιότητα των δυτικών χωρών-μελών του BEAC, ενώ η Φινλανδία δεν επιβεβαίωσε πως είναι έτοιμη να παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2023, υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ρωσία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία ασκούσαν εκ περιτροπής την προεδρία του Ευρωαρκτικού Συμβουλίου της Θάλασσας του Μπάρεντς για διάστημα δύο ετών.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε την αποχώρηση της Ρωσίας από το BEAC», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου. «Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να υλοποιεί τους εθνικούς στόχους της στον Βορρά» σημειώνει, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για «ισότιμο διάλογο» και «αμοιβαία επωφελή συνεργασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button