ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Γυναικοκτονία Έφης Τσιχλάκη: Οργή και αγανάκτηση της οικογένειας για την αποφυλάκιση του δράστη

Η υπόθεση της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη που βρέθηκε νεκρή τον Μάρτιο του 2016 μέσα στο σπίτι της με μια σφαίρα στο κεφάλι στο Κολυμπάρι Χανίων είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία

Αναβιώνει ξανά η υπόθεση της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη, που βρέθηκε νεκρή τον Μάρτιο του 2016 μέσα στο σπίτι της με μία σφαίρα στο κεφάλι στο Κολυμπάρι Χανίων, καθώς γνωστοποιήθηκε ότι ο σύζυγός της, ο οποίος είχε καταδικαστεί πέρυσι για την δολοφονία της, βγαίνει από την φυλακή.

Την είδηση της αποφυλάκισης του δολοφόνου της Έφης Τσιχλάκη από τα Χανιά – που δεν έχει ομολογήσει ενώπιον δικαστηρίου το έγκλημα, αλλά καταδικάστηκε για αυτό σε φυλάκιση 8 ετών – έκανε γνωστή ο ξάδερφος και συνήγορος στην υπόθεση της γυναίκας, Εμμανουήλ Αθανασίου, γράφοντας στο Facebook – μεταξύ άλλων – πως «είναι ένα γεγονός τόσο οδυνηρό, δεδομένου του ιστορικού αυτής της υπόθεσης, τόσο σοκαριστικό, τόσο ντροπιαστικό για την Ελληνική Δικαιοσύνη που πραγματικά δεν έχω λόγια».

Μιλώντας στη LiFO, o Εμμανουήλ Αθανασίου, εμπειρογνώμονας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρος, εξηγεί ότι «η υπομονή μας έληξε εδώ. Πρέπει να μάθουν στην ΕΕ πώς χειρίζεται τις υποθέσεις γυναικοκτονιών η ελληνική δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται, ότι πρωτόδικα, ο Κώστας Λεμενιτάκης, πρώην υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, είχε κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών, με το δικαστήριο να αποδίδει τον θάνατο της γυναίκας σε αυτοκτονία. Απόφαση κατά της οποίας είχε ασκήσει έφεση η εισαγγελέας Εφετών.

«Αν δεν ήμουν γνώστης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν κυνηγούσα την υπόθεση, αυτός ο άνθρωπος δεν θα είχε κριθεί καν ένοχος», εξηγεί ο κ. Αθανασίου. «Αυτό το χάλι για κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν το περίμενα», συμπληρώνει. «Θα ζητήσουμε από την εισαγγελέα να προσβάλει το βούλευμα».

Στο εφετείο, η εισαγγελέας είχε ζητήσει να μην αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, δεδομένων των υποθέσεων ναρκωτικών και όπλων στις οποίες είχε εμπλακεί, όπως και επειδή πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

«Δεν μπορείς να δώσεις ελαφρυντικό σε έναν άνθρωπο που εμφανίζεται στο δικαστήριο και λέει “δεν την έχω σκοτώσει, έχει αυτοκτονήσει”» είναι απάντηση του ξαδέρφου της Έφης Τσιχλάκη στο αθηναϊκό μέσο. Μάλιστα, επισημαίνει πως «βγήκε νωρίτερα από τη φυλακή. Τον περιμέναμε μετά τα Χριστούγεννα».

Τον Μάιο του 2022, το  Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης, στα Χανιά, τον έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) «ένοχο» για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση, και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών δεδομένου του ελαφρυντικού του μετέπειτα σύννομου βίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος της απόφασης του Εφετείου είχε ασκηθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου αίτηση αναίρεσης, ως προς το σκέλος που αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού.

Έφη Τσιχλάκη: Τα επόμενα βήματα για να αποδοθεί δικαιοσύνη

Ο Εμμανουήλ Αθανασίου σκοπεύει να πάει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. «Τα επόμενα βήματα είναι δύο: Πρώτον, να ελέγξουμε τα νόμιμα μέσα που ακολουθήθηκαν και να δούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν παραβιάστηκε το άρθρο 6 που αφορά το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη. Δεύτερον, να προγραμματίσουμε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα αρμόδια όργανά του για να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχει επίφαση δικαιοσύνης».  

«Μετά από μία ντροπιαστική αθωωτική πρωτόδικη απόφαση, μετά από μία ντροπιαστική αναγνώριση ελαφρυντικού στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τις αναιρέσεις που έχουν ασκηθεί, με θλίψη και οργή σας ανακοινώνω ότι ο Κώστας Λεμενιτάκης είναι πλέον ελεύθερος.

»Χωρίς να έχει δείξει την οποιαδήποτε μεταμέλεια, χωρίς να έχει παραδεχτεί καν την δολοφονία, χωρίς να έχει ζητήσει συγνώμη. Αν υπάρχει Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, σήμερα θα νιώθει έρμαιο των συμφερόντων. Είναι πλέον προφανές ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ειδική μεταχείριση εξού και οι αγροτικές φυλακές που μπήκε να εκτίσει την ποινή του. Ντροπή και μόνο ντροπή. Όνειδος» είναι τα τελευταία λόγια του Εμμανουήλ Αθανασίου στην ανάρτηση που έκανε ευρύτερα γνωστή την αποφυλάκιση του καταδικασθέντα.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button