Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει όλη η Λέσβος (βίντεο)

Κυριακή των Μυροφόρων γιορτάζει το μεγαλύτερο προσκύνημα της Λέσβου, ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Μανταμάδο. Χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν με κάθε μέσο ή με τα πόδια στο ναό και υπολογίζεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, πάνω από 50.000 προσκυνητές επισκέπτονται τον Ταξιάρχη Μανταμάδου.

Με πλοία και αεροπλάνα έφτασαν το τελευταίο 24ωρο 3,5 χιλιάδες προσκυνητές και 1.200 Τούρκοι επισκέπτες που, πολλοί από αυτούς, επισκέπτονται τον Μανταμάδο, όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο ταξιδιωτικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος. Ξεχωριστή θέση έχει ο Ταξιάρχης Μανταμάδου στην κοινότητα των Ρομά που, κατά χιλιάδες, φτάνουν τις ημέρες αυτές στο νησί.

Το προσκύνημα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου γιορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 8 Νοεμβρίου, των Ταξιαρχών και την Κυριακή των Μυροφόρων, που είναι η επέτειος των εγκαινίων του ναού το 1888. Τότε επελέγη η Κυριακή των Μυροφόρων για να τιμήσουν τις γυναίκες εκείνες που έμειναν κοντά στο Χριστό μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ μαθητές και ευεργετημένοι τον είχαν απαρνηθεί. Ήταν οι πρώτες που άκουσαν το άγγελμα της Ανάστασης από τους Αρχαγγέλους, όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρωτοπρεσβύτερος Στρατής Δήσσος, ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου.

Συνεχόμενα είναι κατά τη διάρκεια του διημέρου τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ από και προς τον Μανταμάδο. 

Το πρωί της Κυριακής μετά την πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας και μοιράζεται στους προσκυνητές το παραδοσιακό “κισκέτς”, φαγητό με κρέας και σιτάρι. 

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή υπήρχε ήδη τον 10ο αιώνα στην τοποθεσία Λεσβάδος και δέχθηκε επίθεση των Σαρακηνών πειρατών που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις της και σφαγίασαν τους μοναχούς. Σώθηκε μόνο ο δόκιμος μοναχός Γαβριήλ, ο οποίος, από το αίμα των μοναχών και πηλό κατασκεύασε τη θαυματουργή – όπως πιστεύεται – εικόνα του Ταξιάρχη. Από τότε τη συνοδεύουν πλήθος καταγράφων τέλεσης θαυμάτων 

www.ertnews.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button