Διεθνής επικαιρότητα

Tips για οδήγηση σε συνθήκες έντονης βροχής – Πως θα φτιάξετε μόνοι σας τους υαλοκαθαριστήρες

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μετά από ένα καλοκαίρι ξηρασίας και γεμάτο καύσωνες, η βροχή επέστρεψε απότομα. Ήδη από τις πρωινές ώρες της Τρίτης, η χώρα μας δοκιμάζεται από δυνατές νεροποντές και τα προβλήματα είναι ασταμάτητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή προβλέπεται δύσκολος και βροχερός χειμώνας, καλό είναι να δούμε μερικά tips που θα κάνει την οδήγηση στη βροχή ευκολότερη και ασφαλέστερη. Γενικοί κανόνες που μπορούν να σώσουν κάθε οδηγό από πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

Διατηρούμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να φρενάρουμε πιο άνετα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και όχι απότομα, ενώ παράλληλα γλυτώνουμε από το σπρέι νερού που δημιουργείται από τις ρόδες του μπροστινού.

Υαλοκαθαριστήρες το Α και το Ω. Συνιστάται η αλλαγή τους 1 φορά τον χρόνο, όμως θα το καταλάβουμε και οι ίδιοι ότι θέλουν άλλαγμα, καθώς θα κάνουν χαρακτηριστικό θόρυβο – τρίξιμο και αντί να καθαρίζουν, θα αφήνουν πίσω γραμμές βρωμιάς. Σε ακραίες περιπτώσεις όπου έχει διαλυθεί σχεδόν το λάστιχο, μπορεί ακόμα και ο σκελετός του υαλοκαθαριστήρα να γρατζουνίσει μέχρι και το τζάμι. Το μέσο κόστος αλλαγής για ένα ζευγάρι καλής ποιότητα υαλοκαθαριστήρων (πάντα να τους αλλάζετε μαζί), είναι στα 20 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Κατά την διάρκεια βροχής, ότι ώρα και να είναι, ακόμα και καταμεσήμερο, ανάβουμε τα φώτα πορείας.

Εάν πρέπει οπωσδήποτε να περάσουμε από λιμνάζοντα νερά, το κάνουμε με όσο το δυνατόν μικρότερη ταχύτητας και στη συνέχεια(αφού περάσουμε), πατάμε μερικές φορές ελαφρά το φρένο επαναλαμβανόμενα, ώστε να απομακρυνθεί το νερό από το σύστημα πέδησης.

Το φαινόμενο της υδρολίσθησης: Οι αυλακώσεις στα ελαστικά του αυτοκινήτου έχουν ως στόχο να απομακρύνουν το νερό του δρόμου και να επιτρέπουν την σωστή επαφή του ελαστικού με το οδόστρωμα παρέχοντας πρόσφυση ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Όταν όμως αυτό δεν γίνεται λόγω υπερβολικού νερού ή κακής κατάστασης ελαστικού, το αυτοκίνητο κάνει πατινάζ ακυβέρνητο με τις όποιες εντολές δίνει ο οδηγός στο τιμόνι να… πέφτουν στο κενό. Εάν νιώσουμε πως δεν έχουμε τον έλεγχο του οχήματος, αντί για πανικό, χαλαρώνουμε το πόδι από το γκάζι και σε καμία περίπτωση δεν πατάμε ούτε απότομα φρένα, ούτε κάνουμε απότομες τιμονιές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button