ΚρήτηΤοπικές Είδησης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώθηκαν 43 εκατ. ευρώ σε 2.288 παραγωγούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023

Συγκεκριμένα οι 2.288 δικαιούχοι ενίσχυσης των 43 εκατ. που προέρχονται από το Γεωργικό Αποθεματικών Κρίσεων του 2024

Ολοκληρώνεται σήμερα η πληρωμή στους 2.288 δικαιούχους των παρακάρλιων και άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ενισχύσεων ύψους 43 εκατ ευρώ.

Ήδη τα χρήματα που δικαιούται κάθε παραγωγός πιστώθηκαν στο λογαριασμό του.

Συγκεκριμένα οι 2.288 δικαιούχοι ενίσχυσης των 43 εκατ. που προέρχονται από το Γεωργικό Αποθεματικών Κρίσεων του 2024 είναι οι παραγωγοί:

1. Που τα αγροτεμάχια τους βρίσκονται πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των εκτάσεων αυτών. Η περιοχή χορήγησης της στήριξης αφορά έκταση 119.159 στρεμμάτων, η οποία απαρτίζεται από πλημμυρισμένες γαίες των καταστροφικών κακοκαιριών Daniel και Elias, σύμφωνα με το χάρτη που απεικονίζει την περιοχή που επλήγη, ο οποίος προήλθε από το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Χαρτoγραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

2. Που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες φασιανοί), ίππων στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023 σε περιοχές των Περιφερειών:

    Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,

   Θεσσαλίας,

   Στερεάς Ελλάδας και

   Νοτίου Αιγαίου

   3. καθώς και οι παραγωγοί μελιού που έχουν έδρα εκμετάλλευσης στις ΠΕ:

   Ροδόπης,

   Σποράδων, και

   στους δήμους:

   Δομοκού,

   Στυλίδας,

   Ρόδου,

   Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας και

   Ιστιαίας-Αιδηψού, λόγω της καταστροφής του τοπικού οικοσυστήματος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Οι ενισχύσεις για τις πρακάρλιες περιοχές αφορούν δύο έτη και είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές παρελθόντων ετών
Επίσης η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιώντας σχετική πολιτική δέσμευση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη, ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων, ξεκίνησε τη διαδικασία πληρωμής των εκκρεμοτήτων παλαιών ετών, της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 καθώς και της μεταβατικής περιόδου 2020- 2022.

Οι πληρωμές ξεκίνησαν από το έτος 2014 και αφορούν 3.609 δικαιούχους που θα λάβουν το ποσό του 1.106.605 ευρώ.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία και για τα επόμενα έτη, με στόχο να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και να αποδοθούν τα οφειλόμενα στους δικαιούχους αγρότες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button