Διεθνής επικαιρότητα

Γάζα: Φονικές μάχες διεξάγονται στην Χαν Γιούνες

Φονικές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τις δυνάμεις της Χαμάς διεξάγονται σήμερα Σάββατο (27/1) στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου χιλιάδες παγιδευμένοι παλαιστίνιοι άμαχοι επιβιώνουν σε τραγικές συνθήκες, στην βροχή και το κρύο.

Στον κατεστραμμένο και πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, η Unrwa, η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πολίτες, βρίσκεται στο στόχαστρο των ισραηλινών αρχών που υποστηρίζουν ότι ορισμένοι εργαζόμενοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στην αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι η Unrwa δεν θα διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στην Γάζα μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατζ, ενώ η Χαμάς κατήγγειλε τις ισραηλινές «απειλές» κατά της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιταλία ανακοίνωσαν την διακοπή της χρηματοδότησης της Unrwa, μία ημέρα αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την διακοπή κάθε μελλοντικής χρηματοδότησης.

Η Χαν Γιούνες, η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Γάζας που θεωρείται από το Ισραήλ προπύργιο της Χαμάς, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της νύκτας.

Συνολικά, 26.257 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 64.797 έχουν τραυματισθεί, από την έναρξη του πολέμου.

Οι μάχες επικεντρώνονται στην περίμετρο των δύο βασικών νοσοκομείων της Χαν Γιούνες, του Νάσερ και του αλ-Αμάλ, που υπολειτουργούν και στεγάζουν ασθενείς αλλά και χιλιάδες εσωτερικούς πρόσφυγες.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτος.

Συνολικά, 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Κατά την διάρκεια της νύκτας, κατακλυσμιαίες βροχές πλημμύρισαν τους καταυλισμού επιτείνοντας την απελπισία των αμάχων.

«Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες πλήττοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ράφα, στην Χαν Γιούνες, στην Νουσεϊράτ, το Ντέρι αλ-Μπάλαχ και στην πόλη της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Νοσοκομεία υπό απειλή

«Μαζικά πυρά τεθωρακισμένων εκτοξεύονται από το πρωί κατά των δυτικών τομέων της πόλης, του προσφυγικού καταυλισμού του Χαν Γιούνες και την περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ, προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χαμάς.

Η χειρουργική λειτουργία του νοσοκομείου είναι σχεδόν ανύπαρκτη και ορισμένα από τα μέλη του προσωπικού, που έχουν παραμείνει αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις ιατρικού υλικού, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου Νάσερ έχουν φύγει. Εντός του νοσοκομείου παραμένουν 350 ασθενείς και 5.000 πρόσφυγες», είπε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος, Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Το νοσοκομείο δεν έχει καύσιμα, τρόφιμα και προμήθειες», πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button